„Tuberkuliozės bakterijos perduodamos oru, todėl infekcija galima užsikrėsti įkvėpus sergančio ir ypač kosulio kamuojamo žmogaus seilių lašelių. Tai padaryti labai lengva glaudaus žmonių susibūrimo vietose“, - įspėja apie grėsmę Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos valdybos pirmininkė, gydytoja Eglė Marciuškienė.

Pasak gydytojos, net pusė sergančiųjų aktyvia tuberkuliozės forma miršta ir gali užkrėsti iki 25 žmonių per metus.

„Nustačius tuberkuliozės infekciją, yra būtinas šeimos narių ir visų kontaktavusių su aktyvia tuberkuliozės forma sergančiu asmeniu patikrinimas tiek dėl aktyvios, tiek dėl latentinės tuberkuliozės. Dažnai su tuberkulioze sergančiu asmeniu kontaktavę žmonės užsikrečia, tačiau nesuserga atvira tuberkulioze iš karto, nors tuberkuliozės bakterijos yra patekę į organizmą. Tokie žmonės paprastai suserga besimtome latentine tuberkuliozės forma. Būtent dėl šios priežasties reikia pasitikrinti ne tik dėl atviros tuberkuliozės, bet ir dėl latentinės, slaptosios, kuri vėliau gali progresuoti į aktyviąją. Vidutiniškai 10 proc. užsikrėtusiųjų slapta tuberkuliozės forma, vėliau sunkiai suserga“, - aiškina E. Marciuškienė.

Pirminei aktyvios tuberkuliozės diagnostikai yra naudojamas tuberkulino įodinio mėginio tyrimas arba kitaip dar vadinamas „Mantoux“ reakcija. Šį tyrimą būtina atlikti pirmiausia.

Gavus teigiamus arba abejotinus rezultatus, reikalingas tolimesnis sekimas ir kiti tyrimai. Nustatyti, ar yra slaptoji tuberkuliozė ir ar ji išsivystys į aktyvią ligos formą padeda Lietuvos didžiuosiuose miestuose praėjusiais metais pradėtas atlikti „Quantiferon“ imunologinis kraujo tyrimas.

Kur šis tyrimas atliekamas, galima sužinoti informacinėje latentinės tuberkuliozės infekcijos kontrolei skirtame puslapyje www.tuberkulioze.eu

„Nustačius tiek aktyviąją, tiek latentinę tuberkuliozę yra reikalingas gydymas. Išgydžius latentinę tuberkuliozę, nelieka didelio pavojaus, kad vėliau išsivystys aktyvi tuberkuliozė. „Quantiferon“ imunologinis kraujo tyrimas itin reikalingas tais atvejais, kai „Mantoux“ reakcija yra teigiama. Šis kraujo tyrimas gali padėti patvirtinti ar paneigti latentinės tuberkuliozės buvimą, tai pat naudingas tais atvejais, kai gydytojui reikia spręsti, ar yra didelė rizika latentinei tuberkuliozei progresuoti į aktyviąją. Sužinojusiems labai patariu ne tik pasitikrinti dėl tuberkuliozės iš karto, bet ir nepamiršti sekti savo sveikatos būklę vėliau. Tuberkuliozė yra itin pavojinga užkrečiamoji liga, todėl tik mes patys galime apsaugoti save ir savo artimuosius“, - sako gydytoja E. Marciuškienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)