Rado įtartiną dėžutę

38 metų klaipėdietė, tarp savo trylikamečio sūnaus daiktų radusi dėžutę su neaiškia medžiaga, ne juokais išsigando. Moteris pamanė, kad paauglys pradėjo vartoti narkotikus.

„Radus dėžutę su neaiškios kilmės medžiaga pirmiausia kilo pačios baisiausios mintys. Pamaniau, kad tai narkotikai ir mano sūnus pradėjo vartoti“, – pasakojo uostamiesčio gyventoja.

Moteris atidžiai ištyrinėjo dėžutę ir išsiaiškino, kad tai uostomasis tabakas.

„Prispaudžiau iš mokyklos grįžusį sūnų. Tik po ilgų pokalbių sūnus papasakojo, kad dėžutę gavo mokykloje“, – dėstė klaipėdietė.

Paauglys mamai tvirtino, kad pats tabako uostyti nebandė, o dėžutę jam davė vyresni mokyklos draugai. Paaugliui jie pasiūlė užsidirbti.

„Sūnus tvirtino, kad vyresni mokiniai jam pardavė tabako dėžutę už 8 litus. Paaugliai teigė, kad prekę jis galės parduoti už 12 litų ir taip užsidirbs. Sūnus susigundė uždarbiu. Jis pasakė, kad taip verčiasi ne vienas draugas“, – pasakojo moteris.

Iš nosies pasipylė kraujas

Pasak klaipėdietės, radinys jai iki šiol neduoda ramybės.

„Nors sūnus įtikinėjo, kad pats nebandė, bet ką čia gali žinoti. Paaugliai visko prisigalvoja. Nežinai, koks “brudas„ yra iš tikro toje dėžutėje ir kaip gali pakenkti mano ir kitiems vaikams“, – nuogąstavo moteris.

Ji pasakojo, kad domėjosi uostomojo tabako poveikiu. Anot klaipėdietės, šis dirgina nosies gleivinę ir ji ilgainiui atrofuojasi. Žmogus gali prarasti uoslę.

Besaikis šios medžiagos vartojimas sukelia alergiją. Uostant tabaką, didėja peršalimo ligų grėsmė. Be to, tabako dulkės užteršia plaučius.

„Ypač man įstrigo kažkokio mokinio internete rašytas pasiguodimas, kad per pamoką uostant tabaką ir jo padauginus iš nosies pradėjo tekėti kraujas. Bandžiau skambinti ir klausti specialistų, kaip gali pakenkti ši priemonė, bet aiškaus atsakymo nesulaukiau“, – pasakojo moteris.

Kaina – nuo 5 litų

Nors Lietuvoje, kaip ir kitose ES šalyse, išskyrus Švediją, prekyba uostomuoju tabaku draudžiama, tačiau internete skelbimų, siūlančių pirkti šios medžiagos, yra daug.

Kainos – įvairios, bet nėra labai didelės. Dėžutė, kurioje telpa nuo 4 iki 10 gramų, dažniausiai kainuoja nuo 5 iki 10 litų.

Tačiau yra ir ypač brangaus uostomojo tabako, kurio 10 gramų kainuoja 60 litų.

„Turiu ir tokių, kurie tinka slogai pravalyti, ir tokių, kur gerai “kala„ per galvelę“, – neslepia anoniminiai pardavėjai.

Prekeiviai pabrėžia, kad uostomąjį tabaką siunčia į visus miestus, tačiau pirmiausia reikia pervesti pinigus. Nurodoma, kad paštu prekė atsiunčiama per 2–5 dienas, per autobusų siuntų skyrių – 1–2 dienas.

Taikomos ir įvairios nuolaidos. Nurodoma, kad imant 10 dėžučių tabako, siuntimas į kitą miestą nemokamas.

Įsigyja be didelio vargo

Klaipėdietė neabejojo, kad uostomojo tabako pardavėjai net nepaklausia, kiek pirkėjui metų.

„Tokiems žmonėms svarbiausia gauti pinigų. Jiems nerūpi, kas perka prekę. Be to, telefonu nelabai ir patikrinsi, kiek pirkėjui metų. Vaikas juk gali pasakyti bet ką“, – pabrėžė moteris.

Klaipėdietė atkreipė dėmesį, kad vaikams, kuriems sukako 14 metų, nekyla problemų atsiskaityti už prekę. Gavę tėvų sutikimą jie gali naudotis elektronine bankininkyste ir patys vykdyti operacijas.

„Noriu įspėti kitas mamas, kad šios atkreiptų dėmesį, ką veikia jų vaikai“, – pasakojo moteris.

Dienraščio „Klaipėda“ žurnalistai paskambino vienam pardavėjų tariamai užsisakyti uostomojo tabako.

Jis paklausė, kokios rūšies reikėtų. Pasakė, kad prekė bus atsiųsta per kelias dienas, gavus pinigus. Vyras nepasiteiravo, kiek pirkėjui gali būti metų.

Labiau mada nei priklausomybė

Kad uostamiesčio mokyklose mokiniai vartoja uostomąjį tabaką, byloja ir Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro atliekami tyrimai. Vienas tokių buvo vykdytas rudenį.

Tyrimo metu apklausti visi Klaipėdos dešimtokai. Tam buvo panaudota speciali Islandijos mokslininkų anketa, adaptuota Lietuvai. Vienas klausimų buvo, ar mokiniai vartoja uostomąjį tabaką.

„Artimiausiomis dienomis turėtume gauti tyrimų rezultatus, kuriuos analizavo Švedijos universitetas. Pastarąjį kartą, ar mokiniai vartoja uostomąjį tabaką, domėjomės prieš penkerius metus. Tada paaiškėjo, kad jį vartoja mažai mokinių“, – teigė Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro direktorė Ineta Pačiauskaitė.

Pasak vadovės, Švedijoje anksčiau tarp mokinių yra buvęs uostomojo tabako vartojimo bumas. Jis prasidėjo ir baigėsi greitai.

„Uostomasis tabakas yra mada. Jis nesukelia priklausomybės, rūkymas yra labiau paplitęs. Dabar tyrimai parodė, kad jis tarp berniukų mažėja. Jei analizuotume suaugusiųjų statistiką, tai nestebintų. Pastaruoju metu rūko daugiau moterų nei vyrų“, – tikino I.Pačiauskaitė.

Gresia milžiniškos baudos

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Miliauskaitė-Merkienė pabrėžė, kad Tabako kontrolės įstatymo nuostatos draudžia Lietuvoje parduoti oraliniam vartojimui skirtą tabaką, taip pat ir uostomąjį.

Juridiniams asmenims už tokius pažeidimus gresia bauda nuo 5 tūkst. iki 10 tūkst. litų. Pasak J.Miliauskaitės-Merkienės, departamentas nėra nustatęs tokių pažeidimų.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Jelena Tribort aiškino, fizinių asmenų atžvilgiu dėl tokių produktų prekybos kontrolę atlieka ir atsakomybę gali taikyti policija, Valstybinė ne maisto produktų inspekcija.

„Surinktus duomenis ir medžiagą dėl fizinių asmenų parduodamo uostomojo tabako departamentas perduoda tolesniam tyrimui pagal kompetenciją nurodytoms institucijoms“, – teigė J.Tribort.

Gali būti bet kas

Lietuvos sveikatos mokslo universiteto Sveikatos tyrimų instituto vadovas dr. Aurelijus Veryga teigė, kad uostomojo tabako poveikis labai panašus, kaip ir kitų jo produktų. Skiriasi tik organų pažeidimai.

„Uostomasis tabakas nerūkomas. Jis nėra įkvepiamas į plaučius. Tačiau poveikis centrinei nervų sistemai yra identiškas, kaip ir cigarečių. Nesvarbu, ar rūko, ar uosto, nikotino vis tiek gauna“, – tvirtino A.Veryga.

Pasak vadovo, kuo anksčiau pradedamas vartoti tiek uostomasis tabakas, tiek cigaretės, tiek kitos panašios medžiagos, tuo didesnė tikimybė, kad žmogus taps priklausomas.

„Uostomasis tabakas pardavinėjamas nelegaliai. Reikėtų skirti daugiau dėmesio šiai sričiai. Kadangi ši veikla nėra licencijuota, neaišku apskritai kokius produktus gauna žmonės. Juose gali būti primaišyta ko tik nori. Juk nėra jokios priežiūros. Tai yra labai pavojinga. Dėžutėje gali būti bet kas“, – pabrėžė A.Veryga.

Šarūnas Jagminas, Klaipėdos pypkorių klubo „Mazgas“ prezidentas

Lietuvoje prekiauti uostomuoju tabaku draudžiama. Pagrindinė tokio sprendimo priežastis – kartu galima lengvai į šalį įvežti narkotikų. Tabakas užgožia kvaišalų kvapą. Švedijoje galima laisvai nusipirkti ir uostomojo, ir kramtomojo tabako. Lietuvoje mūsų tarnybos nenori dirbti. Čia kaip gelbėtojai verkia, kad reikia gelbėti žmones nuo ledo, nors toks jų darbas.

Ingrida Anužytė, Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytoja otolaringologė

Retokai sulaukiame pacientų, kurie būtų patyrę problemų dėl uostomojo tabako vartojimo. Tačiau tikrai netiesa, kad jis nekenksmingas ir tik pravalo nosį. Dažniau į mus kreipiasi žmonės, kurie turi problemų dėl kokaino. Jiems atsiranda nosies kremzlės perforacija, pradeda kraujuoti iš nosies, paburksta nosies kriauklės, yra sunkiau kvėpuoti pro nosį. Uostomojo tabako žala gali būti nosies kriauklių paburkimas.