66 metų Yvonne Moaby, užauginusi tris vaikus, susirgo asbesto sukeliama plaučių vėžio forma – mezotelioma. Manoma, kad moteris asbesto dulkių prisikvėpavo praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje skalbdama savo vyro darbo drabužius, kai jis ketverius metus taisė ir montavo elektrinius akumuliacinius šildytuvus, rašo dailymail.co.uk.

Vėžys Y. Moaby buvo diagnozuotas 2009 metais, o kitų metų gegužę ji mirė savo namuose Glosteršyro grafystės Kveningtono mieste.

Jos vyras, 71 metų Johnas Moaby, išsireikalavo kompensaciją, kai jo ieškinys pasiekė Aukštąjį teismą. „Gera gauti pinigų, tačiau įkainoti žmogaus gyvybės neįmanoma. Tai užtruko labai ilgai ir pareikalavo daug širdgėlos“, - sakė jis.

J. Moaby ieškinys galiausiai buvo patenkintas šalių susitarimu be teismo, kai įmonė „Scottish & Southern Energy“ sutiko su kompensacijos dydžiu.

Asbestas yra natūralus pluoštinis mineralas, praėjusio amžiaus 6-ajame dešimtmetyje tapęs populiaria statybine medžiaga.

Ugniai atsparus asbestas, pasižymintis geromis izoliacinėmis savybėmis, buvo naudojamas lubų plokštėms, vamzdžių izoliacijai, vandens katilams, purškiamiems dažams ir šiferiui.

Mokslininkai yra nustatę, kad mezoteliomą sukelia asbesto dulkės. Ši liga pažeidžia plaučių audinius ir beveik visuomet baigiasi mirtimi: nuo diagnozės momento žmogus paprastai išgyvena vos pusantrų metų.

2009 metais Didžiojoje Britanijoje nuo mezoteliomos mirė virš 2 300 žmonių – daugiau negu nuo gimdos kaklelio vėžio ar piktybinės melanomos.

Neseniai paskelbtas Didžiosios Britanijos Visų partijų parlamentinės grupės tyrimas parodė, jog nuo asbesto dulkių šioje šalyje miršta dvigubai daugiau žmonių, negu žūsta per autokatastrofas.

Susirgimų mezotelioma vis dar daugėja, nes ši liga išsivysto tik po 30 – 40 metų nuo kontaktų su asbestu.

Moterys mezotelioma serga kur kas rečiau, nes mažiau dirba statybose, kur tvyro didelė rizika prisikvėpuoti asbesto dulkių. 80 proc. visų mezoteliomos pacientų sudaro vyrai.

„Atrodo, kad asbesto plaušeliai sutrikdo ląstelių dauginimosi ir dalijimosi procesus, - aiškino Didžiosios Britanijos plaučių draugijos garbės patarėjas, mokslų daktaras Johnas Moore`as – Gillonas. – Vėžį gali sukelti net labai mažas asbesto kiekis. Pavyzdžiui, gali pakakti ir pridulkėjusių drabužių“.

Christine Winter iš organizacijos, mokančios, kaip saugiai dirbti su asbestu, tvirtina, kad antriniai kontaktai su asbestu vis dažniau sukelia teisinius ginčus ir konfliktus su draudikais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)