Mat vaiko gimimas vis dažniau nukeliamas tam laikui, kai silpsta moterų vaisingumas. Tačiau pasaulyje bei Lietuvoje plintantis ekologinis judėjimas sąlygoja naujas tendencijas ir šioje srityje. Vis labiau populiarėja natūralus šeimos planavimas, kuris tampa ne tik alternatyva kontraceptikams, bet ir dirbtiniam apvaisinimui.

Kodėl šeimos negali susilaukti vaikų tuomet, kai jų nori

Kauno klinikų Ginekologijos skyriaus bei Malmės klinikos (Švedija) medikas, paklaustas, ką atsakytų moterims, kurios teigia, kad šiais laikais pasitikėti savo organizmo funkcijomis neįmanoma, todėl natūralus šeimos planavimo metodas negali būti sėkmingai taikomas, patikino turintis pacienčių, kurioms šis metodas padėjo natūraliai pastoti, nors ankstesni gydytojai tokią galimybę palaidojo.

„Viskas atsistoja į vietas, kai atsiranda problema. O viena didžiausių problemų šiuolaikinėms šeimoms – nevaisingumas. Kitaip tariant, žmonės negali sulaukti vaikų tuomet, kada jų nori. Nors, regis, partneriai yra visiškai sveiki, neturi jokių kūno negalavimų, pastoti moteriai nepavyksta. Šioje situacijoje natūralus šeimos planavimas gali būti naudojamas ne kaip metodas apsisaugoti nuo nepageidaujamo nėštumo, bet kaip priemonė susilaukti vaikų. Taigi jį galima taikyti ne negatyvui – kaip kontracepciją, o pozityviam tikslui – norint susilaukti vaikų.

Tai metodas, kai įsiklausoma į kūno ženklus ir mylimasi tuomet, kai moteris yra vaisinga. Vaisingos fazės atradimas mėnesinių cikle gali duoti labai daug vertingos informacijos. Į mane kreipiasi daug moterų, kurios skundžiasi negalinčios susilaukti vaikų. Tuomet jų klausiu, ar jos gyvena kartu su vyru. „Ne, mano, vyras tolimųjų reisų vairuotojas“, - sako jos. Jei vyro nėra namie, kai moteriai vaisingos dienos, kaip jie gali susilaukti vaikų?“ - pasakojo pašnekovas.

Pasak jo, natūralaus šeimos planavimo sistema turi netgi savo mokymo ir žinių sistemą, kuri šiuo metu pavadinta NaProTechnologija. Šis metodas – alternatyva dirbtiniam apvaisinimui. Pavyzdžiui, Amerikoje, Airijoje, Vokietijoje daugėja klinikų, kurios seka moterų vaisingumo požymius ir padeda natūraliai susilaukti vaikų.

„Esu turėjęs pacienčių, kurioms nustatytos ginekologinės patologijos, todėl vaisingumo specialistai joms pasakė, kad susilaukti vaikų jos neturi jokių šansų. Tačiau jos ateina pas mane su savo vaisingumo stebėjimais pagal šį metodą, iš kurio matyti, kad per metus jos turėjo vos 1 ar 2 ovuliacijas, kai buvo vaisingos, ir, pavyzdžiui, per antrą ovuliaciją jos pastojo. Taigi savo kūno vaisingumo stebėjimas ir yra ta modernioji ekologinė banga, turinti didžiules perspektyvas. Jau dabar nemažai žmonių taip gyvena. Tai puiki alternatyva standartizuotai kontracepcijai“, - svarstė Eimantas Švedas.

40-metės moters vaisingumas drastiškai mažėja

Mediko teigimu, pastaruoju metu ypač aktualėjanti vaisingumo problema – šio laikmečio ženklas. Šiuo metu susiformavęs požiūris, kad pirmiausiai reikia pasirūpinti karjera, o tik tada gimdyti vaikus, tačiau kai moters gyvenimas ritasi 40-ties link, jos vaisingumas silpsta.

„Tai laikotarpis, kai moters vaisingumas ir ovuliacijų dažnis per metus natūraliai ima mažėti. Be to, ir lytinis gyvenimas dėl įtemptos karjeros pakankamai retas, todėl susilaukti vaikų natūraliai, įprastu būdu, darosi vis sunkiau. Dar prieš 15 metų gimdyvių, kurios susilaukia pirmo vaiko, amžiaus vidurkis būdavo 24 metai, dabar – 29. Atkreipiu dėmesį, kad tai vidurkis, o realios amžiaus ribos gali būti labai išsitęsusios – dalis moterų gimdo labai jaunos, tačiau didesnė dalis – vis vyresnės. Pagaliau per gyvenimą prisikaupia daug lytinių infekcijų nuo įvairių partnerių, užsikrėtimų chlamidijomis, kurios paveikia kiaušintakių funkciją. Todėl natūralus vaisingumas dėl visų minėtų priežasčių mažėja“, - teigė E. Švedas.

Beje, pasaulis jau ima tai suprasti. Medikui Švedijoje teko matyti pozityvią studentų eiseną su šūkiais „Planuok vaikus, kol jaunas“. Mediko manymu, vaisingiausias moters amžius – tarp 20 ir 30 metų. Kad artėjant prie 40-mečio vaisingumas mažėja, paskaičiavo ir dirbtinio apvaisinimo specialistai. Pasak jų, 38-tais gyvenimo metais tikimybė pastoti per pirmą dirbtinio apvaisinimo ciklą lygi 1 iš 2, o 40-ties metų – jau 1 iš 5.

„Taigi 40 metų amžius – kritinis moters amžius, kai labai mažėja vaisingumo funkcijos rodikliai. Mano manymu, gimdyti maždaug 23 metų, kai tuo metu kaip tik gaunamas aukštojo mokslo diplomas, neturėtų sutrukdyti tolesniam karjeros siekiui. Bet tai tik mano nuomonė“, - sakė pašnekovas.

NŠP mokytoja: metodo patikimumą įrodė mokslas

Pasak natūralaus šeimos planavimo (NŠP) mokytojos Elenos Kosaitės-Čypienės, kuri pati sėkmingai pritaikė šį būdą tiek kontracepcijai, tiek vaikų planavimui, Lietuvoje mūsų turimos žinios apie natūralius apsisaugojimo nuo nepageidaujamo nėštumo būdus užstrigo ties praėjusio šimtmečio pradžia, tuo tarpu sparčiai besivystantis mokslas leido juos taip ištobulinti, kad šiandien tyrimais įrodytas NŠP efektyvumas siekia 99,6 proc. Taigi jis prilygsta šiuo metu patikimiausia laikomai hormoninei kontracepcijai.

„Šis metodas pagrįstas tuo, kad kiekvienų lytinių santykių metu žmogus negali pradėti naujos gyvybės. Pirmieji biologiniai faktai, susiję su natūraliu šeimos planavimu, buvo atrasti 1930 m. Tačiau šiandien biologija yra taip pažengusi, atradusi tokių faktų, kurie prieš šimtą metų buvo neįsivaizduojami. Lietuvoje žmonės žino tik nuotrupas, pavyzdžiui, vaisingų dienų skaičiavimą ir... kad jis neveikia. Ir jie teisūs. Metodas, kurio pasaulyje mokoma dabar, nuo vaisingų dienų skaičiavimo taip toli, kaip dviratis nuo kosminio laivo. Šiuolaikinis metodas vadinamas simptoterminiu. Jis apima trijų vaisingumo požymių stebėjimą – kūno temperatūros, gleivių ir gimdos kaklelio pokyčius“, - aiškino pašnekovė.

Pasak jos, šio metodo patikimumą analizavo tarptautinis tyrimas. Jis buvo pradėtas 1985 m., o jo efektyvumo apibendrinimas buvo padarytas po 20 metų. Tyrimui poros buvo atrinktos labai kruopščiai – kad jos būtų vaisingos, turinčios reguliarių santykių ir pan. Jos buvo apmokytos NŠP metodo ir dvejus metus stebėjimo centras kas mėnesį rinko jų vaisingumo duomenis – pačių pildytas lenteles su informacija apie kūno pokyčius. Tyrimą koordinavo keturi universitetai – du Vokietijos ir po vieną Ispanijos bei Jungtinės Karalystės. Taip buvo surinkta milžiniška duomenų bazė apie įvairiausius vaisingumo aspektus, buvo paskaičiuota, kiek per vienerius metus įvyksta netikėtų nėštumų. Tyrimas parodė, kad jeigu poros yra tinkamai apmokytos, laikosi taisyklių, pavyzdžiui, vaisingu metu neturi santykių su nutrauktu lytiniu aktu ar prezervatyvu, iš tūkstančio moterų pastoja tik keturios.

Pasak E. Kosaitės-Čypienės, vis dar gajus mitas, kad šis metodas netinka moterims, kurių ciklas nereguliarus. Tokių šiais laikais – dauguma. Reguliarų ciklą pasaulyje turi vos 3 proc. moterų. Nors stresas, persitempimas, netvarkingas gyvenimo būdas gali paveikti vaisingumo procesus, NŠP mokytoja tikina, kad labai tvarkingai gyventi reikia tik savaitę per mėnesį – prieš ovuliaciją, kadangi nuo to priklauso ciklas. „Kai ji jau įvyksta, yra absoliučiai tas pats, ką tu veiki. Tyrimai rodo, kad neigiamos įtakos ciklui turi alkoholis, tačiau šiuo atveju svarbus jo kiekis. Manau, viena kita taurė vyno didelės žalos nepridarys. Kita vertus, jei savo kūno pokyčius pradėjusi fiksuoti moteris atranda, kad jie nevyksta taip, kaip turėtų, ji turėtų rimtai pamąstyti apie savo gyvenimo būdą. Vaisingumo sutrikimai gresia labai rimtomis sveikatos problemomis“, - sakė pašnekovė.

NŠP metodas įpareigoja minėtus tris kūno pokyčius stebėti kiekvieną dieną. Maždaug po metų galima pereiti tik prie vaisingojo laikotarpio stebėjimo, kuris trunka 10-12 dienų per mėnesį. Moters teigimu, ši procedūra trunka maždaug tiek pat, kiek dantų valymas ir, tapusi įpročiųū, nesukelia jokių nepatogumų.

Beje, tyrimais nustatyta, kad intymių santykių skaičius vieno moters ciklo metu lieka toks pats ar net suintensyvėja. Tiesiog intymus gyvenimas įgyja kitokį sužadėtuvių-medaus mėnesio ritmą. Tai reiškia, kad vaisinguoju metu nesimylima, tačiau tuo metu tiek vyras ilgisi moters, nes ji dėl vyraujančių hormonų būna ypatingai patraukli, tiek moteris labiausiai geidžia savo vyro. Jie abu svajoja apie intymumą, todėl atėjus tai dienai „medus“ būna ypač saldus. O štai ilgai kartu gyvenančios poros dažnai nusivilia lytinio gyvenimo kokybe būtent todėl, kad lytinę aistrą jos gali tenkinti bet kada.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)