Vienoje Didžiosios Britanijos ligoninėje kai kurie pacientai operacinę jau gali palikti ausyse tebeskambant pagrindinei „Purvinų šokių“ melodijai, rašo dailymail.co.uk.

Peterboro miesto ligoninė savo pacientams suteikia galimybę nesirinkti bendrosios anestezijos ir operacijos metu stebėti savo mėgstamą filmą.

Vyresnio amžiaus pacientai, kuriems atliekamos tam tikros ortopedinės procedūros, operacinėje gali žiūrėti filmą ar televizijos laidas. Tai padeda jiems atsipalaiduoti, kol chirurgai atlieka savo darbą, pasitelkę spinalinę nejautrą.

Šį projektą inicijavo anesteziologas Richardas Griffithsas, teigiantis, kad toks atsipalaidavimo būdas itin naudingas pacientams, kuriems padidėjusi rizika jautriai sureaguoti į bendrąją anesteziją.

„Pacientai, žiūrėdami savo mėgstamus filmus, tikrai atsipalaiduoja. Kai kurie iš jų sakė, jog televizorius taip prikausto dėmesį, jog jie net nepastebi, kad operacija jau baigėsi“, - pasakojo daktaras.

Viena pacientė, kuriai buvo operuojamas klubas, žiūrėjo „Muzikos garsus“, o kitas, kuriam buvo operuojamas kelio sąnarys, stebėjo BBC dokumentinį serialą apie gamtą „The Blue Planet“.

„Tačiau pats populiariausias filmas šiuo metu, ypač tarp vyresnio amžiaus moterų, yra „Purvini šokiai“.

„Džiaugiuosi, kad ši idėja tarp pacientų populiarėja. Tai reiškia, kad galime sumažinti bendrosios anestezijos taikymą senyvo amžiaus žmonėms“, - pridūrė jis.

„Šios grupės pacientai dažniau patiria nemalonius šalutinius tokios anestezijos efektus. Jeigu jiems patinka išlikti sąmoningiems ir žiūrėti televizorių, tai džiaugiuosi, kad jie patiria gerų emocijų“, - sakė R. Griffithsas.

75 metų Iris Quirolo buvo viena pirmųjų pacienčių, pasinaudojusių šia galimybe.

Ji pargriuvo ir susilaužė klubo sąnarį, kuriam prireikė operacijos.

Anksčiau jos organizmas jau buvo blogai sureagavęs į bendrąją anesteziją, todėl gydytojai jai pasiūlė operacijos metu likti sąmoningai ir žiūrėti filmą, o operaciją atlikti pasitelkus vietinę nejautrą.

„Anksčiau man jau buvo daryta bendroji anestezija. Po jos man prireikė amžių, kad vėl atsigaučiau. Jaučiausi baisiai ir bijojau vėl tai patirti“, - pasakojo ji.

„Kai daktaras Griffithsas pasakė, jog pacientai gali rinktis spinalinę nejautrą ir operacijos metu žiūrėti televizorių, tikrai apsidžiaugiau ir iš karto sutikau“.

„R. Griffithsas atnešė man DVD sąrašą, iš kurio buvo galima rinktis filmą. Pasirinkau „Muzikos garsus“, nes jie man patinka“.

„Buvau užsidėjusi ausines, nors kartais sustabdydavau filmą, kad persimesčiau keliais žodžiais su R. Griffithsu“ .

„Operacija man paliko gerą įspūdį. Niekada nemaniau, kad bus galima rinktis tokį variantą. Prisiekiau sau, kad jei kada nors vėl reikės operuotis, prašysiu, kad operacijos metu vėl leistų žiūrėti televizorių“, - sakė I. Quirolo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)