Anot specialistų, plaukai perduoda daug svarbios informacijos apie žmogaus patiriamo streso intensyvumą, kuris tiesiogiai susijęs su gyvybei pavojingų ligų atsiradimu.

Pavyzdžiui, kraujo tyrimas leidžia nustatyti streso intensyvumą tik konkrečiu metu. O galvos plaukų analizė padeda atsekti streso hormono pokyčius, vykusius net kelis mėnesius.

Tokie duomenys suteikia mokslininkams daugiau informacijos apie kortizolio kiekį organizme. Tyrimo rezultatai skelbiami leidinyje „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism“.

Mokslininkai išsiaiškino, jog pagyvenę žmonės, kurių organizme ilgą laiką buvo padidėjęs kortizolio kiekis, labiau rizikuoja susirgti širdies ligomis.

„Širdies ir kraujagyslių ligų riziką padidina ne tik padidėjęs kraujospūdis ir antsvoris, bet ir, kaip kad buvo nustatyta šio tyrimo metu, padidėjęs streso hormono kortizolio kiekis“, - teigia viena iš tyrimo autorių Laura Manenschijn iš Roterdamo universiteto.

„Galvos plaukai kaupia informaciją apie kortizolio pokyčius, tad plaukų tyrimai leidžia mums tiksliau nustatyti galimą riziką“, - rezultatus komentuoja specialistė.

Tyrimo metu buvo tiriamas kortizolio kiekis 283 metų pagyvenusių asmenų organizme (amžiaus grupėje nuo 65 iki 85 metų).

Pasitelkę trijų centimetrų ilgio galvos plaukų sruogas, mokslininkai galėjo išmatuoti kortizolio kiekį organizme per pastaruosius tris mėnesius.

Asmenys, kurių organizme kortizolio kiekis buvo didesnis nei įprasta, labiau rizikuoja susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, patirti insultą ar susirgti diabetu.

„Duomenys atskleidė tiesioginį padidėjusio kortizolio kiekio ir širdies bei kraujagyslių ligų ryšį. Reikia atlikti daugiau tyrimų, aiškinantis, kaip kortizolio kiekio žymenys padėtų nuspėti ligas, ir kaip tuo būtų galima pasinaudoti minėtųjų ligų prevencijos programose“, - sako L. Manenschijn.

Tai jau ne pirmasis kartas, kai mokslininkai išsiaiškina, jog plaukų tyrimai gali suteikti labai daug žinių apie konkretaus žmogaus sveikatos būklę.

Manoma, jog plaukų mėginiai gali pasitarnauti ir diagnozuojant alergiją maisto produktams, pasufleruoti apie mineralinių medžiagų trūkumą.
Plaukų sruoga taip pat padės nustatant, ar žmogus priklausomas nuo narkotinių medžiagų, nes į kraują patekusios narkotikų molekulės įstringa plaukų folikuluose, kur jas aptikti galima net 90 dienų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)