Ginekologai per antrą pusę persiritusį nėštumą nustato ne tik nepatyrusioms jaunoms mergaitėms, bet ir brandžioms, pakankamai išprususioms šioje srityje karjeros moterims. Todėl primename, kokie gali būti nėštumo simptomai ir kokių simptomų gali nebūti.

Iki pat gimdymo moteris tikino neesanti nėščia

„Per mano darbinę praktiką pasitaikė kokios šešios moterys, kurioms nėštumas buvo nustatytas labai vėlai. Viena moteris buvo atvežta greitosios pagalbos automobiliu. Ji nežinojo, kad yra nėščia. Jai tiesiog labai skaudėjo pilvą, lyg truputį viduriavo. Greitosios pagalbos medikams buvo šioks toks įtarimas apie nėštumą, bet jie tikrai negalvojo, kad ji jau gimdo. Tačiau kai ji pateko pas mus, jau lindo kūdikio galvutė. Nepaisant to, ji mums kategoriškai neigė esanti nėščia, žinoma, kol nepagimdė. Jai buvo 28 metai.

Kitas atvejis, kurį prisimenu: motina atvedė 17-metę dukterį, nes jos krūtys buvo suskilinėjusios ir pasidarė labai negražios – išvagotos strijų. Pati mergaitė buvo apkūnių kūno formų. Apžiūrėjau jos krūtis ir atkreipiau dėmesį į padidėjusį pilvą. Motina paaiškino, kad šiuo metu yra ruduo, šeima valgo daug kopūstų, tad pilvas visada išsipūtęs. Pasiteiravau, mergaitės, kada jai paskutinį kartą buvo mėnesinės, tačiau jos dar buvo nereguliarios. Echoskopu aptikome 38 savaičių nėštumą“, - pasakojo gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė.

Taip pat medikei teko pranešti netikėtą žinią apie įsibėgėjusį nėštumą bent trims vyresnio amžiaus moterims.

„47 metų moteris kreipėsi skųsdamasi, kad jai labai sudėtingas klimaksas. Ji labai blogai jautėsi, ją pykino, tačiau joks gydymas nepadėjo atsikratyti simptomų – nei vaistai nuo menopauzės, nei vaistai nuo skrandžio. Mėnesinių jai nebuvo apie pusmetį. Nustatėme 26 savaičių nėštumą. Kai pranešėme, moteriai buvo šokas, pakilo spaudimas. Ji labai nusiminė. Moteris jau turėjo anūkę, tad labai nesmagiai jautėsi tokiame amžiuje vėl tapdama mama. Tačiau kitos išeities ji jau neturėjo – teko gimdyti. Beje, kai paklausiau tos moters, ar ji gyvena lytinį gyvenimą, ji tikino, kad laikui bėgant santykiai tampa kaip sesers ir brolio. Pacientė pripažino lytinių santykių turėjusi, bet labai nuvertino savo vyrą, kuris buvo už ją vyresnis, ir tikino, kad jis jau mažai ką sugeba“, - prisiminė pašnekovė.

Pykinimas – ne pagrindinis nėštumo požymis

Pasak K. Mačiulienės, moteris, kurios gali atsidurti nepastebėto nėštumo spąstuose, galima suskirstyti į tris grupes. Vienos yra išsilavinusios darboholikės, kurios pamiršta žymėtis savo mėnesinių ciklą, nepastebi savijautos pokyčių. Kita grupė – moterys, kurios apskritai nelabai supranta, kas vyksta jų organizme. Paprastai tai jaunos mergaitės, ypač augusios provincijoje. Miestietės esą moka susirinkti joms svarbia informaciją, o kaimuose nei tėvai su savo dukromis apie tai kalbasi, nei kiti specialistai, jos pačios taip pat nedrįsta klausti. Trečia moterų grupė – tos, kurios nebesitiki pastoti ir nėštumo simptomus painioja su klimaksu.

„Žinoma, tokių atvejų nėra daug, bet jų pasitaiko. Todėl kiekviena moteris turi sekti savo ciklą. Beje, dažnai nėštumo simptomus su skrandžio ligomis painioja ir gydytojai. Moteris ateina su pykinimo ir vėmimo simptomais pas gydytoją ir šis pradeda gydymą. Jei gydymas padeda, jos pamiršta, kad ir mėnesinės turi šiokią tokią svarbą, todėl nesusiprotėja apsilankyti pas ginekologą“, - įspėjo medikė.

Pašnekovė priminė, kad pirmus du mėnesius po pastojimo įprastu mėnesinių laiku galima dar pakraujuoti. Bet tai nėra tikros mėnesinės, kadangi kraujavimas daug menkesnis, jo nelydi įprasti mėnesinėms simptomai – pilvo, krūtų skausmas, prieš tai nebūna priešmenstruacinio sindromo, kai keičiasi moters psichologinė būsena.

Kitas aspektas, į kurį ji pataria moterims atkreipti dėmesį, – pasikeitusi savijauta. Niekada nėščia moteris nesijaučia lygiai taip pat, kaip iki nėštumo, nors pacientės dažnai tikina būtent taip. Rytinis pykinimas – ne vienintelis nėštumo simptomas. Gali atsirasti tiesiog mieguistumas, didesnis nuovargis, bendras silpnumas, nestiprus seilėtekis, pasikeičia reakcijos į kvapus, skonio jutimai, rytais padidėja apetitas, atvirkščiai, dingsta ir pan. Visa tai simptomai, kurie gali būti priskiriami labai skirtingoms priežastims.

„Visi šie išvardinti požymiai – netikrieji nėštumo požymiai, ties kuriais kai kurios moterys suklumpa. Jei apie nėštumą sužinoma jau jam įsibėgėjus, žinoma, kad moterims dažnai būna šokas, bet jos jau neturi pasirinkimo gimdyti ar ne. Nėštumo pradžioje bent galima apie tai pamąstyti, ar tikrai norisi vaiko, ir taip po truputį susigyventi su nėštumu“, - svarstė K. Mačiulienė.

Mėnesinės nėštumo metu gali nenutrūkti

Respublikinės Šiaulių ligoninės Nėštumo patologijos skyriaus vedėjas Alvydas Domarkas teigė taip pat susiduriantis su panašiais atvejais. Pasak jo, tokios bėdos dažnai lydi paaugles ir jaunas merginas iš socialinės rizikos šeimų, gyvenančių atokiuose šalies kampeliuose. Joms kartais net į paprastą patikrą problematiška atvykti, nes transportas į jų kaimą užsuka retai. Kai nėštumas išryškėja, visi aplinkui jį pastebi, jau būna šaukštai po pietų.

Kita dažna kategorija moterų, su kuriomis pašnekovas susiduria, vyresnio amžiaus moterys. Pasitaiko netgi tokių, kurios jaunesnės niekaip negalėjo pastoti, net gydėsi nuo nevaisingumo, o kai visiškai prarado viltį, nėštumo nepastebėjo, o jo simptomus priskyrė anksti atėjusiai menopauzei.

„Perkopus per 40 metų dėl tam tikrų hormonų persitvarkymo kai kurioms moterims ateina palankus pastojimui metas. Jos mano, kad joms atėjo menopauzė, todėl esą pradėjo stambėti, o mes randame įpusėjusį nėštumą. Pats turėjau tokią 43 metų pacientę. Tokiame amžiuje vaisingų dienų paprastai beveik nebūna, nes ovuliacija vyksta labai retai, tačiau moteris sėkmingai pastojo, išnešiojo ir pagimdė 4 kg sveriantį sveiką vaiką. Kai ji sužinojo esanti nėščia, vaisiui jau buvo 28 savaitės. Moteris buvo aukšta, gan stambi ir tikrai savo kūno pokyčių nesusiejo su nėštumu. Net kai pradėjo jausti vaisiaus judesius, manė, kad turi problemų dėl virškinimo ir besikaupiančių dujų. Šiai moteriai žinia apie kūdikį buvo labai džiugi. Nors jis buvo netikėtas, bet labai lauktas“, - pasakojo A. Domarkas.

Akušeris-ginekologas teigė susiduriąs ir su tokiais atvejais, kai į mėnesines panašus pakraujavimas stebimas beveik viso nėštumo metu – bent jau iki 28-tos savaitės. Kad tai kitoks kraujavimas, moterys dažnai neatkreipia dėmesio, ypač jei nenori pastoti. Jos tiesiog apsidžiaugia šiuo reiškiniu ir atsipalaiduoja.

„Mes tai vadiname pseudomėnesinėmis. Tomis dienomis ir persileisti didesnė rizika – maždaug ketvirtą, aštuntą, dvyliktą nėštumo savaitę. Šios pseudomėnesinės nėra susijusios su patologiniu nėštumu. Taip gali būti, kai nėštumo eiga visiškai normali. Taigi taisyklių čia nėra. Visa tai vyksta dėl hormonų svyravimų“, - teigė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (232)