29 metų Kirsty Allen niekada nebuvo laikiusi rankoje cigaretės. Ji mirė nuo plaučių vėžio dar nepradėjus chemoterapijos kurso. Šalia moters lovos tą akimirką buvo jos mama, praneša dailymail.co.uk.

Nepilną darbo dieną biuro administratore dirbusi Kirsty augino šešerių dukrą Ebony ir dvimetį sūnų Adamą. Į ligoninę moteris paguldyta dėl kvėpavimo sutrikimų, tačiau netrukus paaiškėjo, kad ji serga plaučių vėžiu ir jis jau stipriai pažengęs – išplitęs į blužnį, kepenis ir kaklo liaukas.

„Ji niekada gyvenime nėra rūkiusi, ji net neprisilietė prie cigarečių, - sakė jos 49 metų motina Wendy. - Ji buvo labai sveika, lankėsi sporto salėje ir mėgo būti geros formos. Sako, kad veikiausiai vėžys taip greitai išplito dėl jos hormonų aktyvumo. Ji buvo gražus žmogus tiek vidumi, tiek išore ir Kirsty toliau gyvens savo vaikuose“.

K. Allen iš Anfild Pleino Daramo grafystėje (Jungtinė Karalystė) prieš šešias savaites pajuto galvos skausmus, prasidėjo problemos su akimis. Įprastas kraujo tyrimas atskleidė kepenų fermentų anomalijas, taigi moteris tolimesniems tyrimams buvo nusiųsta į Šiaurės Daramo universitetinę ligoninę. Ji pateko į plaučių ligų specialistų rankas, o kvėpavimui pablogėjus jai buvo skirtas gydymas.

Velykoms jauna mama buvo išleista į namus, tačiau netrukus grįžo į ligoninę, nes kvėpuoti darėsi vis sunkiau. Praėjusios savaitės trečiadienį, balandžio 10 dieną, jai buvo diagnozuotas vėlyvos stadijos plaučių vėžys. Kitą dieną moteris mirė nespėjusi net atsisveikinti su vaikais Ebony ir Adamu.

Jos motina pasakoja: „Gydytojai niekada nematė tokios agresyvios ligos. Viskas nutiko taip staiga. Diagnozė jai buvo nustatyta trečiadienį, o ketvirtadienį ji jau mirė. Kirsty gyveno dėl vaikų. Ji norėjo įveikti chemoterapijos kursą, kad galėtų gyventi artimiausią dešimtmetį. Adamui vos dveji ir ji norėjo paauginti jį bent iki dvylikos. Tačiau kitą dieną ji mirė“.

„Vaikams ruošiu atminimo dėžutę. Ji sakė nenorinti, kad vaikai ją pamirštų. Labai sunku. Verkiau savaitę, tačiau Ebony pasakė šį tą mielo, kas suteikia mums stiprybės“, - toliau pasakoja dukros netekusi Wendy.

Mažylė Edony sakė kartu su broliuku nupiešusi mamai Velykų atvirutę, kurią „išsiųs į dangų“. „Mano mama yra gera, ji myli mane, ji myli mane be galo ir aš myliu ją be galo. Aš pasiilgsiu jos glamonių, kai ji apkamšo mane lovoje ir kai ji mane apkabina. Aš jos ilgėsiuosi, mano mamytė tikrai manimi didžiuojasi“.

K. Allen ruošėsi tapti savo penkių mėnesių sūnėno krikšto mama. Krikštynų apeigos buvo numatytos kitą sekmadienį. Vietoj to giminės pirmadienį rinksis į jos laidotuves toje pačioje Stenlio bažnyčioje.

„Ji taip laukė, kada taps krikšto mama. Vietoj to mes rengiame jos laidotuves – niekada nesitikėjau, kad tai galėtų nutikti“, - skausmo neslepia velionės motina.

Plaučių vėžys Jungtinėje Karalystėje pareikalauja daugiausia gyvybių iš visų vėžio formų, nors kas aštuntas juo susirgęs žmogus niekada nerūkė.

Plaučių vėžys: žudikas, smogiantis tūkstančiams nerūkančių žmonių

Plaučių vėžys Jungtinėje Karalystėje pareikalauja daugiausiai gyvybių – nuo jo miršta ketvirtadalis visų vėžio aukų. Ši liga kasmet pražudo daugiau žmonių nei krūties vėžys, prostatos vėžys, šlapimo pūslės vėžys ir leukemija kartu sudėjus. Nors įsigalėjusi nuomonė, kad plaučių vėžiu serga rūkaliai, tačiau jis pakerta ir niekada rankoje cigaretės neturėjusius žmones. Vienas iš aštuonių šia liga susirgusių asmenų nėra niekada rūkęs. Plaučių vėžys gali smogti bet kokiame amžiuje.
Specialistai tvirtina, kad nerūkiusiųjų grupėje plaučių vėžį gali lemti kiti veiksniai, pavyzdžiui, pasyvus rūkymas, kontaktas su asbestu, prasta mityba ar plaučių vėžio atvejai šeimoje.

Jeigu plaučių vėžys nustatomas ankstyvoje stadijoje, tikimybė išgyventi penkerius metus siekia 80 procentų. Kai liga išplinta, tikimybė sumažėja iki septynių procentų. Deja, net 80 procentų visų atvejų plaučių vėžys diagnozuojamas vėlyvoje stadijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)