Sausį jo pateiktos pataisos atmestos valdančiųjų ir opozicijos balsais. Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė sako, kad vieningo valdančiosios koalicijos sutarimo ir šįkart nėra.

„(Sveikatos apsaugos sistemoje) yra labai daug šešėlinės ekonomikos reiškinių – piktnaudžiaujama eilėmis, brangių tyrimų atlikimu. Blogai, kada ir viešasis, ir privatus (sektorius) susijungia per laboratorijas, tyrimus ir pan. Daktarai dirba pusę etato vienoje įstaigoje, pusę – kitoje. Tuomet susidaro galimybė manipuliuoti eilėmis, privatų sektorių apkrauti brangiais tyrimais, o viešajam sudaryti dideles eiles“, – kalbėjo ministras V. Andriukaitis.

Kaip bus su tuo kovojama, ministras žada plačiau pristatyti specialioje spaudos konferencijoje. Tik užsimena, kad įstatyme bus nustatyta tvarka, kokioms sąlygomis bus galima sudaryti sutartis su privačiomis gydymo įstaigomis dėl valstybės lėšų skyrimo. Turėtų atsirasti eilių, terminų, tyrimų pagrįstumo ir tyrimų atlikimo kontrolės. Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai sakė, projekto nėra nematę – tik girdėjo ministro idėjas, kurioms ir šįkart nėra vieningo valdančiosios koalicijos pritarimo.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė, teigė, kad idėjai visa valdančioji koalicija nepritaria: „Nuomonių yra įvairių ir pritarimo šiom idėjom nėra. Kai kurios idėjos yra geros ir jas reikia kuo greičiau realizuoti, o kai kur perspausta. <...> Jeigu susidaro eilės, natūralu, kad žmogus eina į privačią įstaigą ir darosi tyrimą“, – teigė D. Mikutienė.

Seimo sveikatos reikalų komiteto nariai taip pat išgirdo, kad pataisomis bus grąžinta teisė savivaldybėms neleisti steigtis privačioms pirminės sveikatos gydymo įstaigoms, kuri buvo panaikinta 2007 metais.

„Tam, kad savivaldybės galėtų planuoti pirminės sveikatos priežiūros įstaigų išsidėstymą, kad jos būtų arčiau gyventojų gyvenamųjų teritorijų, nes dabar yra absoliuti anarchija – įstaigos dažniausiai yra susikoncentravusios aplink didžiąsias poliklinikas, o didžiojoje dalyje didžiųjų miestų ir rajonų, deja, tolygaus išsidėstymo nėra“, – tęsė V. Andriukaitis.

Seimo opozicijos atstovai sako, kad teisė savivaldybėms spręsti, kokiai privačiai įstaigai leisti steigtis, o kokiai – ne, didins korupciją. Dėl to ši nuostata ir buvo panaikinta.

„Prieš keletą metų gavome daugybę skundų, kad privačiai dirbantis medikas nori steigtis įstaigą, bet negauna sutikimo, nes mero kėdėje sėdi kitos politinės pažiūros žmogus. Mes taip darėme su tikslu sumažinti korupciją, jeigu vėl bus grįžtama prie to, kalbėsime, ar teisingai daroma. Privačių lėšų atėjimo į sveikatos sistemą ribojimas neatitinka šio laikmečio“, – teigė Seimo Sveikatos reikalų komiteto vicepirmininkas

V. Andriukaitis pripažįsta dar neturintis partnerių valdžioje palaikymo savo pataisoms, bet žada pasiekti pritarimą kai valdančiajai koalicijai pateiks išsamią medžiagą.