1. Ridikas – gamtinis antibiotikas

Atrodytų, kas gali būti blogiau už kartųjį ridiką? Vis dėlto šis šakniavaisis nepakankamai įvertintas. Ridikuose gausu organinių rūgščių, mineralinių druskų, vitaminų, fermentų, fitoncidų, eterinių aliejų, baltymų ir amino rūgščių. Ridikas gerina medžiagų apykaitą, stiprina imunitetą, skatina virškinimą. Tai gamtinis plataus veikimo spektro antibiotiko analogas. Be to, ridikas šalina skysčių perteklių iš organizmo.

Skirtingos ridiko dalys naudingos savaip. Arčiausiai lapkočių esančiuose 3-5 centimetruose daugiausia vitamino C, tačiau dėl ypatingo kietumo šią ridiko dalį reikia kepti arba virti. Vidurinioji dalis – pati saldžiausia ir traškiausia. „Uodegoje“ ypač gausu garstyčių aliejaus, kuris itin naudingas virškinimui.

Kontraindikacijos: virškinamojo trakto organų ligos (paūmėjimo stadijoje), glomerulonefritas, neseniai patirtas infarktas.

2. Krienas naikina blogąsias bakterijas, malšina uždegimą

Krienas tikrai ne saldesnis už ridiką, bet ir naudos iš jo ne mažiau. Būdamas artimas ridiko giminaitis, turi beveik tokias pat naudingas savybes, tokį pat stiprų baktericidinį ir antiseptinį poveikį. Kasdien odą trinant krienų sultimis galima atsikratyti strazdanų.

Iš parduotuvėje pirkto tarkuoto krieno naudos mažai, nes po pramoninio perdirbimo jame lieka vien tik ląsteliena. Norint gydomojo poveikio, rekomenduojama imti šviežią šaknį, kurią, beje, galima rasti dideliuose prekybos centruose. Sutarkuokite krieną tarka ir sumaišykite su citrinų sultimis. Be to, galima paruošti skanią „krienų adžiką“: du kilogramai šviežių raudonų pomidorų, 400 gramų krieno šaknies, viena stiklinė aliejaus, druskos pagal skonį. Šviežiai paruoštą mišinį reiktų suvalgyti per savaitę (kol „neišsikvėpė“).

Kontraindikacijos: tos pačios kaip ir ridiko atveju.

3. Garstyčios – nuo nervų

Dar viena giminaitė. Garstyčių poveikis beveik analogiškas ridiko ir krieno, tik jis padeda dar ir gydant nervų sistemos ligas – nuo nervinio susijaudinimo ir neurito iki isterijos.

Kontraindikacijos: tos pačios, kaip ridiko ir krieno atvejais.

4. Greipfrutas – lieknai figūrai

Greipfrutuose yra natūralių riebalų degintojų – inozitolio ir pektino, kurie gerina apetitą, skatina virškinimą ir suaktyvina kepenų veiklą. Be to, greipfrutai normalizuoja kraujagyslių darbą, mažina cholesterino kiekį, tonizuoja nervų sistemą, padeda įveikti apatiją, gerina atmintį ir padeda sutelkti dėmesį, mažina nuovargį. Apskritai, greipfrutas laikomas pačiu naudingiausiu vaisiumi.

Didžiausia naudingų medžiagų dalis slypi greipfruto žievelėje ir vidinėse karčiose pertvarose. Naudingos ir šio vaisiaus sėklos – jos pasižymi stipriomis baktericidinėmis savybėmis.

Kontraindikacijos: nenustatytos, tačiau greipfruto sultys gali sustiprinti vaistų toksiškumą.

5. Kava kaip diabeto profilaktika

Mokslininkai įrodė, kad kavoje esantys antioksidantai užkerta kelią II tipo diabetui ir kepenų vėžiui. Kava taip pat padeda susidoroti su įtampa, šalina iš organizmo cholesteriną, stimuliuoja smegenų kvėpavimo centrą – tai padeda astma sergantiems asmenims susidorot su jos priepuoliais.
Kavoje gausu įvairių naudingų medžiagų – angliavandenių, riebalų, į baltymus panašių junginių, gyvybiškai svarbių mineralų ir mikroelementų.

Kontraindikacijos: širdies ir kraujagyslių sistemos ligos.

6. Arbata – sveikiems kaulams

Arbata puikiai padeda kovoti su osteoporoze, kuri dažnai yra menopauzės palydovė, bei kitomis kaulų ligomis. Spėjama, kad už tai reiktų dėkoti polifenoliams – medžiagoms, kurios 25 kartais veiksmingiau nei vitaminas C apsaugo ląstelės genetinę medžiagą nuo pažeidimų. Be to, arbata stiprina kraujagyslių sieneles ir stabilizuoja arterinį spaudimą, skaido kraujo krešulius, stiprina imunitetą, gydo kai kurių tipų alergijas ir mažina vėžio riziką.

Įpylus į arbatą pieno gausite gėrimą, kuris yra puiki priemonė nuo akmenų inkstuose ir šlapimo pūslėje. Vis dėlto tas pats pienas panaikintų teigiamą arbatos poveikį širdžiai.

Kontraindikacijos: skrandžio opos ir inkstų ligų paūmėjimas, nemiga, glaukoma.

7. Juodasis šokoladas užkerta kelią širdies ligoms ir stiprina kraujagysles

Šveicarijos mokslininkai paskelbė išvadą, kad apie 60 gramų juodojo šokolado užkerta kelią arterijų susiaurėjimui ir sukietėjimui, gerina kraujo cirkuliavimą ir mažina kraujo krešulių susidarymo tikimybę. Be to, šiame karčiame delikatese esantis kofeinas ir teobrominas stimuliuoja žmogaus darbingumą ir kūrybinį aktyvumą, padeda įveikti padidėjusį krūvį.

O štai Didžiosios Britanijos mokslininkai tvirtina, kad teobrominas yra veiksmingesnis vaistas nuo kosulio už visas tradicines priemones.

Pieninis šokoladas neatsilieka savo stebuklingu poveikiu dėl jame esančios pieno rūgšties, kuri neutralizuoja antioksidantų flavanoidų poveikį.

Kontraindikacijos: nenustatytos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)