Užuot kramsnojus šokoladą ar sausainius, reikėtų rinktis tokius užkandžius, kurie yra ne tik skanūs, bet ir sveiki bei sotūs. Dietologai ir mitybos specialistai sudarė tinkamiausių užkandžių darbe sąrašą.

1. Bananai. Šie nebrangūs, skanūs ir sveiki vaisiai patenka į geriausių užkandžių sąrašo viršūnę. „Vaisius valgyti yra labai sveika, tačiau dažniausiai jie nesuteikia sotumo jausmo. O bananai yra labai maistingi ir gali būti alternatyva saldumynams“, – tvirtina mitybos specialistė Katharine Jenner.

Victoria Taylor, Britų širdies fondo dietologė (British Heart Foundation), priduria, kad bananuose yra daug vitaminų, mineralų ir skaidulų. „Be to, jie labai sveika širdžiai“, – teigia V. Taylor.

2. Nesūdyti riešutai. Teigiama, kad nesūdyti riešutai yra tinkamiausias maistas sėdint prie darbo stalo, nes jie gerai numalšina apetitą. „Proteinai virsta į amino rūgštis, kurios yra naudingos smegenims“, – sako gydytojas John Briffa.

„Riešutai yra labai naudingi, tačiau turi daug kalorijų, todėl nereikėtų jų valgyti per daug. Užtenka saujelės riešutų per dieną“, – perspėja K. Jenner.

3. Jogurtas. „Jogurte yra labai daug kalcio, kuris reikalingas stipriems kaulams ir dantims“, – tvirtina K. Jenner. Anot V. Taylor, sveika paskatinti jogurtą džiovintais vaisiais.

4. Daržovių šiaudeliai su humusu (avinžirnių tyre). Supjaustytos daržovės, valgomos kartu su padažu, gali būti labai maistingas ir skanus užkandis. K. Jenner pataria rinktis neriebų padažą: aštrų Salsa padažą, avinžirnių humusą arba neriebų kreminį sūrį.

5. Avižiniai paplotėliai. Kaip tvirtina K. Jenner, maistas, pagamintas iš avižų ir rupių miltų, padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Avižiniai užkandžiai suteikia energijos, tačiau tam prireikia ilgesnio laiko.

6. Spragėsiai. „Spragėsiai yra labai sveikas užkandis, išskyrus tuos atvejus, kai jiems pagaminti naudojama daug aliejaus. Spragėsius geriau skaninti ne cukrumu ar druska, o paprika ar čili prieskoniais“, – siūlo dietologė V. Taylor.

7. Bandelė su razinomis arba serbentais. Nekaloringos bandelės be uogienės įdaro, anot dietologės, yra taip pat geras užkandis. Tačiau sviestinių bandelių reikėtų vengti.

8. Džiovinti vaisiai. Mitybos specialistai ragina saldumynus pakeisti džiovintais vaisiais, tačiau gydytojas J. Briffa įspėja, kad džiovinti vaisiai gali pakelti cukraus lygį kraujyje.

9. Dubuo dribsnių. Dribsniai, užpilti šlakeliu pieno, gali būti puikus užkandis apetitui numalšinti. Mitybos specialistai pataria juos valgyti ne tik pusryčiams.

10. Juodasis šokoladas. „Aš rekomenduoju juodąjį šokoladą, kadangi jame nėra per daug cukraus ir jis nėra per daug skanus. Tai neleidžia žmonėms prarasti kontrolės ir suvalgyti per didelį jo kiekį“, – sako J. Briffa.

Dietologė V. Taylor, komentuodama tinkamiausių užkandžių darbe sąrašą, paprėžia, kad nesiūloma tais pačiais produktais maitintis kiekvieną dieną.