Dabar gydytojai sako, jog ją netgi galima užuosti iš sergančiojo burnos kvapo, rašo livescence.com.

„Cedars-Sinai“ medicinos centro Los Andžele medikai tvirtina, jog žmogaus polinkį tukti gali nulemti tam tikri dujas išskiriantys mikrobai, gyvenantys žmogaus žarnyne.

Žmogaus burnos kvape užuodžiamas metanas ir vandeninis glaudžiau susiję su per dideliu svoriu ir nutukimu.

Specialistai sako, jog pernelyg gausus valgymas ir fizinio aktyvumo trūkumas yra pirminės nutukimo ir antsvorio priežastys. Tačiau ir kiti veiksniai – tokie kaip konkrečių mikrobų, gyvenančių žarnyne, trūkumas arba perteklius, susekamas pagal burnos kvapą – gali lemti žmogaus svorio problemas.

Specialistų tyrimo rezultatai bus kovo 28-ąją paskelbti leidinyje „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism“.

Alkani mikrobai

Idėja, kad žarnyne gyvenantys mikrobai gali būti susiję su nutukimo problema, nėra nauja. Dešimtyse mokslinių darbų ir anksčiau kelta tokia hipotezė. Tik mokslininkai niekaip neišsiaiškina, kurie tiksliai mikrobai yra tikrieji kaltininkai.

„Cedars-Sinai“ medicinos centro gydytojo Ruchi Mathuro vadovaujama specialistų komanda tyrimo metu daugiausia dėmesio skyrė metano dujas išsiskiriančio mikrobo Methanobrevibacter smithii tyrimams. Teorija skelbia, kad Methanobrevibacter smithii minta vandeniliu, kurį gamina kiti žarnyne gyvenantys mikroorganizmai. Kuo žarnyne mažiau vandenilio, tuo aktyvesni fermentacijos procesai, tad organizmas gali iš maisto įsisavinti daugiau kalorijų.

„Paprastai virškinimo trakte gyvenantys mikroorganizmai mums naudingi – jie verčia maistą energija. Tačiau kai Methanobrevibacter smithii atsiranda per daug, jis gali sutrikdyti žarnyno mikroflorą, ir žmogus pradės tukti“, - teigia R. Mathuro.

Anksčiau R. Mathuro atliktas tyrimas su žiurkėmis (jo rezultatai buvo skelbiami praeitais metais) atskleidė, jog Methanobrevibacter smithii mikrobas tikrai lemia antsvorį ir net nutukimą. Kai žarnyne šio mikrobo prisiveisia per daug, apie šią problemą gali pasufleruoti konkretaus žmogaus burnos kvapas, kuriame neabejotinai galima užuosti metaną.

Burnos kvapo testas

R. Mathuro vadovaujami specialistai tyrė 792 žmonių burnos kvapą. Jie nustatė, jog įmanomi keturi variantai: normalus burnos kvapas, burnos kvapas su padidinta metano koncentracija, burnos kvapas su padidinta vandeninio koncentracija ir burnos kvapas su padidinta abiejų minėtųjų dujų koncentracija. Tie, kurių burnos kvape aptikta didesnė abiejų dujų koncentracija, turėjo žymiai didesnį kūno masės indekso skaičių bei didesnį kiekį riebalų.

Tačiau tiek vandeninio, tiek metano kiekis nuo nutukimo kenčiančio asmens burnos kvape gali byloti žymiai daugiau nei vien tai, jog kaltas metaną gaminantis Methanobrevibacter smithii mikrobas. Viskas gali būti žymiai sudėtingiau.

2012 metų birželį prancūzų mokslininkai nustatė, jog nutikimo priežastis gali būti žarnyne gyvenantis mikrobas Lactobacillus Reuteri ir sumažėjęs Methanobrevibacter smithii kiekis. Dar anksčiau, 2009 metais, mokslininkai iš Prancūzijos išsiaiškino, jog Methanobrevibacter smithii perteklius siejamas su anoreksija.

R. Mathuro vadovaujamiems specialistams tikrųjų priežastinių ryšių tiksliai nustatyti taip pat nepavyko: ar nutukimą sukelia tam tikrų mikrobų kiekio disbalansas ar netinkama mityba (pavyzdžiui, kaloringas maistas) keičia žarnyno mikroflorą ir ši tampa palanki tukimui. Trumpiau tariant, išvada paprasta – nutukimo mikrobo pasigauti kaip gripo nepavyks. Su nutukimu siejami mikrobai iš tikrųjų gyvena kiekvieno iš mūsų žarnyne – kartu su trilijonais kitų mikrobų.

Tik vis dar lieka neaišku, kodėl vieni žmonės svorio priauga lengviau nei kiti. Ar tai lemia genetika, ar žarnyne gyvenantys mikrobai ar abu šie veiksniai? Į šį klausimą gali atsakyti tik išsamesni tyrimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)