47 m. moteriai iš Mičigano valstijos išsivystė liga nuo per didelio fluorido kiekio – skeleto fluorozė, nes ji 17-a metų kasdien išgerdavo arbatos iš 100-o pakelių. Jos dantys pasidarė tokie trapūs, kad teko visus išrauti.

Dėl nugaros, rankų, kojų ir klubų skausmų moteris kreipėsi į gydytoją. Rentgeno tyrimas parodė, kad dalis stuburo yra per didelio tankio, o rankų raiščiuose yra sukalkėjimų.

Atlikus dar vieną tyrimą paaiškėjo, kad fluorido kiekis moters organizme keturis kartus viršijo normą.

Skeleto fluorozė – iš esmės reta liga, ja daugiau sergama ten, kur vandenyje yra daug fluorido, pavyzdžiui, dalyje Indijos ir Kinijos.

Britanijoje ir JAV į vandenį dedama šiek tiek mineralo, nes mažais kiekiais jis stiprina dantis.

Tačiau Detroito miesto gyventoja vartojo kur kas didesnį kiekį fluorido, nei leistina – vietoje rekomenduojamų 4 mg – 20 mg fluorido.

Ligoninėje medikai iš pradžių įtarė moteriai vėžį, bet gydytojas Sudhakeris Rao nustatė, kad jai – skeleto fluorozė, nes buvo susidūręs su tokiais atvejais Indijoje.

Anot gydytojo, inkstai šalina fluorido perteklių, bet jeigu jo yra gerokai per daug, mineralas ima kauptis kauluose.

Medikai nurodė moteriai gerti mažiau arbatos, ir po kiek laiko jai pagerėjo. Laikui bėgant jos organizmas turėtų apsivalyti nuo fluorido pertekliaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)