Tyrėjas daktaras Robertas Lustigas prilygino cukrų narkotinėms medžiagoms, rašo guardian.co.uk. Anot tyrėjo, kokainas ir heroinas – mirtini, nes yra toksinės medžiagos, prie kurių įprantama, o cukrus – taip pat toks.

„Reikia atsipratinti nuo cukraus. <...> Cukrus turi tapti retkarčiais vartojamu skanėstu, o ne kasdieniu produktu“, – teigė jis.

„Maisto pramonė padarė cukrų kasdieniu produktu, nes supranta – kuo daugiau cukraus, tuo daugiau perkama. <...> Ką galvotumėte, jei koks skrupulų neturintis pusrytinių dribsnių gamintojas pridėtų į savo gaminį morfijaus, kad žmonės daugiau pirktų? Vietoje to (narkotikų) deda cukraus“, – aiškino medikas.

R. Lustigo knyga „Karti tiesa apie cukrų“ sukrėtė amerikiečius, dabar ji išleista ir Didžiojoje Britanijoje. San Franciske su nutukusiais vaikais dirbantis pediatras 16 metų studijavo cukraus poveikį centrinei nervų sistemai, medžiagų apykaitai ir ligoms. Jis padarė išvadą, kad vaikų ir paauglių nutukimą sukėlė tiek upės išgertos „Coca Colos“ ir „Pepsi“, tiek mėsainių kalnai.

Anot gydytojo, esmė – insulinas, o greitasis maistas padidina organizme insulino kiekį. Gydytojas teigia, kad 75–80 proc. nutukimo atvejų sukelia insulinas. Insulinas – hormonas, kuris skatina kaupti energiją riebalų ląstelėse.

Energija iš cukraus – pati prasčiausia, tačiau yra ir kitos kategorijos: transriebalai, alkoholis ir dietinės amino rūgštys.
Šių amino rūgščių gausu Amerikoje grūdais šeriamų karvių mėsoje.

„Žole šeriamų galvijų, kaip antai, Argentinoje, jų nėra. Todėl argentiniečiai puikiai jaučiasi. Argentiniečių virtuvės pagrindas – mėsa. Man skani jų galvijų mėsa. Ji raudona, neatrodo tarsi marmuras, kiek kietesnė, bet labai skani. Galvijai ėda žolę. Karvės ir turi ėsti žolę“, – aiškino R. Lustigas.

„Mes (JAV) šeriame jas grūdais dėl dviejų priežasčių – pirma, trūksta žemės, antra, šeriant grūdais, jos būna riebios. Įprastai karvės užauga per pusantrų metų, o dabar – pusantro mėnesio, ir štai jums į marmurą panaši mėsa. <...> Galvijai serga ta pačia liga, kaip mes, tik mes juos paskerdžiame, jiems nespėjus įsisirgti“, – pridūrė jis.

R. Lustigas įspėja – pigus cukrus pavojingas gyvybei. Vaikai laisvai jo gauna, jo dedama į įvairius produktus, į kuriuos nėra būtina jo dėti. Kai dėl nutukimo pradėjo kaltinti riebalus, gamintojai suskubo gaminti liesus produktus, tačiau ėmė skaninti juos cukrumi ir padarė daug daugiau bėdos, teigia tyrėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)