Suserga kas dešimtas

„Yra sakoma, kad vieno alkoholio vieneto suvartojimas per dieną yra nekenksmingas. Vienas alkoholio vienetas – tai 20 g degtinės, stiklinė vyno arba butelis alaus. Vis dėlto negalima, visą savaitę visai negėrus, visą “sukauptą„ normą suvartoti per vieną dieną, galima – ne daugiau kaip vieną vienetą per dieną. Negalima – ir dviejų vienetų, nes tada jau yra rizika tapti alkoholiku“, – įspėja priklausomybės ligų konsultantas Vidmantas Obelienius.

Ši priklausomybė neaplenkia ir visuomenės gerbiamų, aukštas pareigas užimančių žmonių. „Nereikia turėti gėdos jausmo. Jei yra blogai, reikia kreiptis į specialistus. Jei skauda pilvą, chirurgas pjauna apendiksą – žmogus savęs nesioperuoja. Kai pasakai, kad žmogus serga alkoholizmu, dažnai pasigirsta atsakymas “Aš pats susitvarkysiu.„ Tai sunkiai pavyksta“, – pasakoja V.Obelienius.

Jo duomenimis, visame pasaulyje galioja panaši statistika: apie 10 proc. visų alkoholį vartojančių žmonių tampa alkoholikai. Taigi, Lietuvoje yra apie 300 tūkst. žmonių, priklausomų nuo alkoholio. Tai beveik tiek, kiek žmonių gyvena Kaune.

Pasak V.Obelieniaus, klaidinga sakyti, kad kaime yra daugiau alkoholikų nei mieste. Nuo alkoholio priklausomų žmonių skaičius yra panašus, skiriasi tik alkoholio vartojimo kultūra. „Kaime daug ir dažnai girtaujama, tačiau maždaug tik kas dešimtas suserga alkoholizmu“, – patikslino specialistas.

Diagnozuoti galima pačiam

Kas nulemia, kuris žmogus taps alkoholiku, tikslių duomenų nėra. Pasak V.Obelieniaus, genetinis paveldimumas neįrodytas, tačiau nustatyta, kad alkoholikų vaikai turi polinkį tapti priklausomi nuo alkoholio.

Pasak mediko, šiuo metu atliekami laboratoriniai tyrimai ir galbūt bus nustatyta, kad kai kurių žmonių malonumų pojūčiai yra užsiblokavę. Taigi, galbūt bus galima sukurti vaistus, kurie atkurs malonumų pojūtį ir tada nebereikės alkoholio.

Būtent alkoholis ir kai kurie narkotikai, pasak V.Obelieniaus, suteikia tam tikrą malonumą. Priklausomybę nuo alkoholio, mediko teigimu, taip pat sukelia psichologinės priežastys, įpročiai, netinkamas gyvenimo būdas. Vienintelė garantija netapti alkoholiku – visai nevartoti alkoholio.

Teiginiai, kad nedidelis kiekis alkoholio yra sveika, – netiesa. „Žmogaus organizmui alkoholis nėra reikalingas“, – pridūrė V.Obelienius.

Norint nustatyti, ar žmogus yra priklausomas nuo alkoholio, yra sukurti įvairūs testai. Tereikia sąžiningai atsakyti į pateiktus klausimus. „Pats paprasčiausias – vadinamasis CAGE testas, jame – vos keturi klausimai. Jei bent į vieną klausimą atsakoma “taip„, žmogus turėtų būti tiriamas giliau“, – tvirtino pašnekovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad ne visi daug geriantys žmonės serga alkoholizmu. „Gali būti, kad labai daug geriantis žmogus yra girtuoklis, bet ne alkoholikas. Priklausomybė atsiranda tuomet, kai žmogus nebegali kontroliuoti savęs“, – paaiškino gydytojas.

Kita vertus, nuo alkoholio priklausomas žmogus nebūtinai yra tas, kuris jau guli patvoryje ir jam niekuo negalima padėti. „Valkatos, benamiai yra tik dešimtoji dalis visų alkoholizmu sergančių žmonių. Jie jau pasiekę degradavimo stadiją, o priklausomybė prasideda gerokai anksčiau, kai žmonės dar turi šeimas, darbus, verslus“, – pridūrė V.Obelienius.

Kodavimas padeda laikinai

Gydytojas primena, kad alkoholizmas yra nepagydoma liga, tačiau žmonės išmoksta visavertiškai gyventi, turėdami priklausomybę. Jie tiesiog tampa blaiviais alkoholikais.

Vaistų, kurie naikintų potraukį išgerti alkoholio, kol kas nėra. Yra vaistų, kurie sukelia alergiją alkoholiui. Jei juos vartojantis žmogus išgeria alkoholio, jam darosi bloga: pradeda pykinti, kyla kraujospūdis, pradeda skaudėti galvą. Tokiu būdu bandomas sunaikinti refleksas gerti.

„Dar yra vadinamasis kodavimas, kai žmogus yra gąsdinamas: “Negerk, nes mirsi.„ Jam taikoma vadinamoji baimės terapija“, – populiariai paaiškino V.Obelienius.

Minėti metodai nėra labai veiksmingi, nes žmogaus gyvenimas, aplinka, įpročiai nuo jų nepasikeičia, o veiksmingumas – laikinas. Toks alkoholio vartojimo stabdymas gali trukti pusmetį ar kelerius metus. Jei žmogus per šį laiką sugeba pertvarkyti savo gyvenimą, išmoksta gyventi be alkoholio, tuomet ir toks metodas pasiteisina.

Kur kas veiksmingesnė, pasak V.Obelieniaus, yra vadinamoji 12 žingsnių programa – tai tarsi anoniminių alkoholikų biblija.

„Tai vienintelė žinoma ilgalaikė, skirta visam gyvenimui, nemokama palaikomojo gydymo programa“, – pabrėžė gydytojas. Tai 1939 m. surašytos šimto blaivių alkoholikų išvados. Kitaip tariant, jie pateikė kitiems žinias, ką darė siekdami blaivybės.

„Vėliau šia programa susidomėjo amerikiečių medikai. Jie paėmė šios programos pagrindus, pridėjo medicininį patyrimą ir sukūrė gydymo programą, kurią pavadino mėnesio trukmės “Minesotos„ programa, kuri dabar naudojama visame pasaulyje įvairioms priklausomybėms gydyti“, – pasakojo V.Obelienius.

Anoniminių alkoholikų Lietuvoje yra apie 2 tūkst. Galima nuspėti, kad keli šimtai tūkstančių žmonių kankinasi alkoholio liūne. Kita vertus, pridūrė V.Obelienius, yra ir įvairių kitų programų, filosofijų, kurios padeda žmogui, suteikia jam pagrindus pertvarkyti savo gyvenimą. Taikomi panašūs principai kaip ir 12 žingsnių programoje.

„Šios programos ne gydo, bet išmoko žmogų gyventi be alkoholio, taip, kad jis jaustų vidinį pasitenkinimą, vidinę psichologinę pusiausvyrą“, – paaiškino gydytojas.

Jis atkreipė dėmesį, kad moterų alkoholikių nėra mažiau nei vyrų, tik jos geriau moka tai maskuoti. Be to, moterims priklausomybė vystosi 2–3 kartus greičiau nei vyrams ir išoriškai moteris alkoholikė keičiasi keliskart greičiau.

Mokosi ir šeimos nariai

Aplinkiniai alkoholizmo ligą pamato anksčiau nei pats ligonis. Sergantysis dažniausiai tai neigia, o paties bandymai kontroliuoti alkoholio gėrimą dažniausiai žlunga.

„Tokiu atveju darbą reikia pradėti nuo jo artimųjų, į profesionalias konsultacijas reikia kviesti šeimos narius. Šie mokomi kaip elgtis, kad šalia sergantis žmogus suvoktų savo problemą ir norėtų ją spręsti“, – dėstė V.Obelienius.

Jis pastebi, kad labai dažnai artimieji tik dar labiau paskatina ligos vystymąsi. Pavyzdžiui, moterys dangsto savo vyrus alkoholikus. Todėl yra įsikūrusios alkoholikų šeimos narių savitarpio pagalbos grupės, kuriose, panašiai kaip ir anoniminių alkoholikų susirinkimuose, dalijamasi patirtimi.

Žmonėms, kuriems kilo dvejonė, kad gal jie yra priklausomi nuo alkoholio, patariama kreiptis į anoniminius alkoholikus, kurie geriausiai pasakys, ar jau yra išsivysčiusi priklausomybė, ir patars, ką toliau daryti.

„Labai norėčiau pasakyti, kad žmonės kreiptųsi į savo šeimos gydytoją. Deja, turiu pripažinti, kad šeimos gydytojai prastai vertina ankstyvąją alkoholizmo diagnostiką ir ne visada nukreipia ten, kur reikia“, – atviravo V.Obelienius, kuris pats vadovauja Šilainių poliklinikai.

CAGE testas priklausomybei nustatyti

1. Ar kada nors manėte, kad jums reikėtų mažiau vartoti alkoholinių gėrimų?

2. Ar erzino žmonių kritika dėl jūsų įpročių vartoti alkoholį?

3. Ar kada nors jautėte gėdą ar kaltę dėl alkoholinių gėrimų vartojimo įpročių?

4. Ar kada nors gėrėte alkoholinius gėrimus rytą, vos tik atsikėlęs, kad nusiramintumėte ir palengvintumėte pagirias?

Jei bent į vieną klausimą atsakėte teigiamai, reikėtų išsitirti kitais, išsamesniais testais. Du ir daugiau teigiami atsakymai rodo, kad turite problemų dėl alkoholinių gėrimų vartojimo. Keturi teigiami atsakymai iš esmės atitinka priklausomybės nuo alkoholio diagnozę.