Poetas J. Mačiukevičius savo straipsnyje ne tik pasakoja apie savo potyrius ligoninėje, bet ir gina sveikatos apsaugos ministro reformas bei reiškia „pagarbą žmogui, drįsusiam imtis reformų arba tiesiog atstatyti konstitucinį teisingumą“.

Poetas, be kita ko, pareiškė nuomonę, jog 30 Lietuvos pacientų organizacijų vienijančios atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė apie privačios medicinos naudą televizijų laidose tikriausiai postringauja „ne be sau naudos“.

Kaip žinoma, V. Augustinienė yra išsakiusi kritišką nuomonę apie sveikatos apsaugos ministro planus sveikatos apsaugos srityje.

Sveikatos apsaugos ministras savo ruoštu suraitė parašą ant rašto „Dėl Jono Mačiulevičiaus 2013-02-11 straipsnio“ ir praneša, kad ministerija dažna gauna informacijos apie sveikatos priežiūros įstaigose dirbančių dalies gydytojų ir kitų medicinos darbuotojų abejingumą, medicinos etikos nepaisymą, nenorą bendrauti su ligoniais, keliamas korupcijos problemas.

„Žmonės piktinasi ir, akivaizdu, kad juos žeidžia taip vadinami „vokeliai“, - rašoma ministro rašte sveikatos priežiūros įstaigų vadovams.

Savo ruožtu J. Mačiulevičius straipsnyje aprašė, kaip Santariškių klinikose vienoje palatoje gulėję keturi pacientai, tarp jų ir jis pats, tarėsi dėl „vokelių“ gydytojams: straipsnio autorius teigia nespėjęs sužinoti, kas jį operuos, tad negalėjęs „atsiskaityti“ ir su pavydu stebėjęs kolegas, kuriuos chirurgai aplankydavo net po kelis kartus.

Tad V. Andriukaitis prie savo rašto pridėjo J. Mačiulevičiaus straipsnį ir paprašė išsamiai išnagrinėti ligonio patirtus sunkumus ir trūkumus bei „pateikti savo nuomonę straipsnyje keliamų negatyvių dalykų atžvilgiu“.

Tarp tokių negatyvių dalykų buvo minima ir tai, kad ligoninėje nebuvo „valstybinio“ tualetinio popieriaus.

„Esame įsitikinę, kad yra tikslinga Jums kartu su Jūsų vadovaujamų asmens sveikatos priežiūros įstaigų gydymo ir slaugos tarybomis bei medicinos etikos komisijomis nagrinėti ir tobulinti ligonių gydymą bei jų slaugos organizavimą, visokeriopai skatinti mūsų įstaigose dirbantį medicinos personalą laikytis medicinos etikos bei Hipokrato priesaikos reikalavimų“, - rašoma ministro rašte.

Raštas išsiųstas 68Lietuvos ligoninėms.

DELFI primena, kad Sveikatos apsaugos ministerija anksčiau platino pranešimus spaudai, kuriuose pasakojama apie Rajonų ligoninių asociacijos paramą sveikatos apsaugos ministrui, socialdemokratui V. Andriukaičiui, nors nutylėjo, kad asociacijai vadovauja irgi socialdemokratas Vygantas Sudaris.

Kaip žinoma, V. Andriukaitis susilaukė neigiamų vertinimų, kai pasiūlė itin griežtas sąlygas, kuriomis privačios gydymo įstaigos gali sudaryti sutartis su Valstybine ligonių kasa ir gauti valstybinį finansavimą.

V. Andriukaitis buvo užregistravęs įstatymo projektą, kuriame nurodyta, kad sutartys su brangius tyrimus ir procedūras teikiančiomis privačiomis įstaigomis galėtų būti sudaromos tik tuo atveju, jei šioje teritorijoje šių paslaugų vartojimo rodiklis (tai yra suteiktų paslaugų skaičius tūkstančiui gyventojų) bent 10 proc. mažesnis nei šalies ar teritorinės ligonių kasos veiklos zonos rodiklis. Seimas šias pataisas grąžino tobulinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (513)