Kaip rašo dienraštis „Lietuvos rytas“, šeimos gydytojo diplomą turinti 46-erių metų amžiaus keturių vaikų motina po kratos gyvena be paso, tapatybės kortelės ir net bankui, "Sodrai" ar "Regitrai" yra priversta pateikinėti pažymą, kad yra įtariama dokumentų klastojimu.

Specialiai sudarytai keturių prokurorų ir trijų tyrėjų grupei nebuvo sunku išsiaiškinti, kurios Lietuvos pilietės gimdė namuose: užteko Civilinės metrikacijos biure surasti D.Jakaitės išduotas pažymas, kad ji kaip šeimos gydytoja apžiūrėjo vaiką kelios valandos po gimimo.

„Daugelį metų aš buvau ta, kuri atvykdavo į namus po gimdymo, apžiūrėdavo vaikelį ir išduodavo pažymą, kad jis gimė. Aišku, aš neturėjau ligoninės pažymų blankų. Todėl kompiuteriu sumaketavau pažymos pavyzdį, nunešiau jį į Vilniaus civilinės metrikacijos skyrių ir paklausiau, ar jiems toks dokumentas tiks? Jie pasakė pastabų, aš pataisiau maketą ir pradėjau tas pažymas pildyti. Buvau užregistravusi savo knygų leidybos ir sveikatinimo paskaitų skaitymo įmonę, vėliau jos veiklą išplėčiau ir naudojau jos antspaudą. Taip pat visur dėdavau prieš 20 metų gautą spaudą,“, - pasakoja gydytoja.

Paklausta, iš kur atsirado kaltinimai kanibalizmu, gydytoja aiškino: „Manęs per apklausą klausė, ar moterys suvalgo savo placentą po gimdymo.
1992 metais klausiausi I.Čarkovskio paskaitų įrašų, kur buvo kalbama, kad kai kuriose tautose placenta yra suvalgoma. Iškepama su prieskoniais ir motina arba visa šeima, o kartais ir gimdyme dalyvavę žmonės ją suvalgo. Bet kad Lietuvoje moterys būtų valgę placentą, nesu girdėjusi. Taip per apklausą ir pasakiau“.

Paklausta, ar lankė tą vaikelį, dėl kurio mirties pradėta visa byla, D.Jakaitė sakė: „2011 metų birželio 24-ąją, per Jonines, apžiūrėjau kūdikį. Jis buvo visiškai sveikas. O jau kitą dieną, 8 valandą ryto, pas mane atėjo J.Švedienė ir pasakė, kad vaikelis mirė. Dar po valandos atėjo mirusio kūdikio tėvas ir papasakojo visą istoriją. Naktį jie ramiai miegojo naujos statybos name, jų miegamajame nebuvo apšvietimo.
Šeštą valandą ryto žmona sugalvojo pamaitinti vaiką krūtimi ir pastebėjo, kad jam iš burnos ir nosies veržiasi raudonos putos. Griebė vaiką ir nuvažiavo į Antakalnio ligoninę. Jie teigė, kad atvyko, kai kūdikis dar buvo gyvas, bet ligoninėje užregistravo, jog atėjo su mirusiu kūdikiu. Gydytojai iškvietė policiją, atvykę pareigūnai pradėjo tardyti tėvus ir perdavė prokuratūrai. Gindama viešąjį interesą Vilniaus rajono prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą“.

DELFI primena, kad Prokurorai, pranešė, kad aiškinasi šešis kūdikių mirčių atvejus per neteisėtus gimdymus namuose. Įtarimai pareikšti keturioms moterims. „Šiuo metu tiriamos šešios kūdikių mirtys ir aštuoni gimdyvių sužalojimai. Tyrimą atlieka Vilniaus rajono policijos komisariatas“, - pirmadienį žurnalistams sakė Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Larisa Fedotova.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (499)