Naujai įkurto Retų virškinimo ir kepenų ligų centro tikslas – inicijuoti, formuoti bei įgyvendinti kokybišką retų virškinimo sistemos ir kepenų ligų diagnostiką ir gydymą Kauno apskrityje ir visoje Lietuvoje. Centras teikia kvalifikuotas bei specializuotas sveikatos priežiūros paslaugas sergantiesiems retomis virškinimo sistemos ir kepenų ligomis.

Retos ligos pažeidžia ne tik virškinamąjį traktą ir kepenis, bet ir kitas sistemas, dėl to Retų virškinimo ir kepenų ligų centre Kauno klinikose gastroenterologams padeda genetikos, laboratorinės medicinos specialistai, akušeriai-ginekologai, chirurgai, hematologai, neurologai, radiologai, intensyvios terapijos specialistai.

Šiame Kauno klinikų retų ligų centre yra diagnozuojamos, tiriamos ir gydomos tokios retos virškinimo ir kepenų ligos kaip Budd-Chiari sindromas, Vilsono liga, genetinė hemochromatozė, idiopatinė achalazija, kolageninis ir limfocitinis kolitai, įgimta žarnyno telengektazija, retos nėščiųjų kepenų ligos - ūminė nėščiųjų steatozė, intrahepatinė nėščiųjų cholestazė ir kt.

„Kauniečiai jau prieš gerą dešimtmetį pirmieji Baltijos šalyse įdiegė genetinius retų kepenų ligų (Vilsono ligos, hemochromatozės) diagnostikos metodus. Retoms plonųjų žarnų ligoms diagnozuoti pirmieji panaudojo kapsulinę endoskopiją ir enteroskopiją, taip pat patobulino retų nėščiųjų kepenų ligų gydymo metodikas. Kartu su radiologais įdiegė neinvazinį retos kepenų venų trombozės (Budd-Chiari sindromo) gydymo metodą - dirbtinės kepenų kraujagyslės (TIPS) suformavimą, kuris leidžia šiems kraštutinai sunkiems ligoniams išvengti kepenų transplantacijos,“ – teigė centro įkūrimo iniciatorius LSMU Gastroenterologijos klinikos vadovas Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys prof. Limas Kupčinskas.

Centras palaiko artimus bendradarbiavimo ryšius su Gento, Kylio, Ulmo, Amsterdamo universitetinių ligoninių retų ligų specialistais. Centro specialistai konsultuoja retomis ligomis sergančius ligonius iš visos Lietuvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)