Laukiančiųjų – per 8 tūkst.

Ne vienus metus dantų protezavimo paslaugas uostamiestyje teikė vienintelė įstaiga – Stomatologijos poliklinika. Dėl eilėje laukiančių kelių tūkstančių gyventojų iš dalies buvo kaltinama ir tvarka, nes daugelis odontologų tiesiog kratėsi šios paslaugos.

Šiuo metu dantų protezavimo paslaugas Klaipėdoje teikia 18 įstaigų. Tačiau per praėjusius metus laukiančių žmonių eilė tik pailgėjo.

2009 m. spalį įsigaliojus naujai dantų protezavimo tvarkai buvo prognozuota, kad dabar jau tikrai žmonės galės greičiau susitvarkyti dantis ir Lietuvoje gerokai sumažės bedančių.

Tuomet savo eilės laukė per 8900 klaipėdiečių, o dabar dantų protezavimo tikisi 8315 gyventojų.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vyriausioji specialistė Andželika Slavinskienė patvirtino, kad, palyginti su pernai, laukiančiųjų eilė pailgėjo beveik tūkstančiu.

Pernai dantų protezavimo laukė 7401 klaipėdietis.

Specialistė paaiškino, kad laukiančiųjų padaugėjo, nes atsiranda vis daugiau į eilę stojančių žmonių, Klaipėdos miesto savivaldybei skiriamų pinigų suma kasmet išlieka panaši.

Pinigus pasiima artimieji

Šiuo metu norinčiam susitvarkyti dantis klaipėdiečiui savo eilės tenka laukti ketverius metus.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos atstovė neslėpė kasdien sulaukianti pasipiktinusių žmonių skambučių dėl pernelyg ilgo laukimo. Ne vienas jų skundžiasi, kad taip ir numirs, nesulaukęs nei dantų, nei kompensacijos.

Pastaroji skiriama, jeigu žmogus, nelaukdamas savo eilės, dantis susitvarko už savo pinigus. Eilei atėjus, valstybė kompensuoja šias išlaidas. Uostamiestyje šia galimybe pasinaudoja nemažai gyventojų.

A.Slavinskienė paaiškino, kad kompensacija už dantų protezavimą yra paveldima. Tad artimieji, turintys notaro patvirtintus dokumentus, ir po mirties gali atgauti pinigus, sumokėtus už dantų protezavimą.

Specialistė patikino, kad tokie atvejai nėra pavieniai – artimieji pasinaudoja šia galimybe. Juo labiau kad tarp laukiančiųjų eilėje yra ir gana solidaus amžiaus žmonių. Kai kurie jų jau yra perkopę ir 90 metų.

Atsisako, nes neturi batų

Tačiau kai kurie pensininkai, net sulaukę savo eilės, neskuba pasinaudoti pasiūlyta galimybe. Tad specialistams tenka išklausyti ir gana keistų pasiteisinimų. Pavyzdžiui, pensininkai atsisako protezuotis dantis, nes... neturi žieminių batų arba šie būna slidžiu padu, tad baiminamasi vaikščioti dėl galimų traumų.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Sigutė Galdikienė sakė, kad komisija, kviečianti gyventojus protezuotis dantų, renkasi kartą per ketvirtį.

Valstybinės – paklausesnės

Pasak A.Slavinskienės, supaprastinus dantų protezavimo paslaugų teikimo tvarką, atsirado ir daugiau norinčiųjų tai daryti odontologijos kabinetų ir klinikų.

Tad žmogus gali pasirinkti sau labiau patinkančią ar esančią arčiau namų odontologinę kliniką ar kabinetą, sudariusį sutartį su Klaipėdos teritorine ligonių kasa. Klaipėdietis protezuoti dantų gali važiuoti ir, pavyzdžiui, į Palangą ar Gargždus.

Specialistė pastebi, kad gyventojai naudojasi sudaryta galimybe ir renkasi įvairias odontologines įstaigas. Tačiau paklausiausios tarp jų – valstybinės. Manoma, kad ten žmones vilioja mažesni paslaugų įkainiai nei privačiose odontologinėse įstaigose.

Per metus daugiausia protezavimo paslaugų suteikia Klaipėdos stomatologijos poliklinika ir Klaipėdos sveikatos priežiūros centras.

Gražina Macnorienė, Klaipėdos stomatologijos poliklinikos vyriausioji gydytoja

Eilė parodo, kokia yra mūsų bendruomenės burnos būklė. Bedančių yra gana daug. Antra vertus, visi pacientai, stovintys eilėje, turi galimybę dantis susitvarkyti už savo pinigus ir vėliau juos atgauti. Nemažai žmonių tuo ir pasinaudoja. Mes iš pacientų dabar sulaukiame mažiau nusiskundimų, nebeliko anksčiau tvyrojusios įtampos dėl didelių eilių.

Ne visiems pacientams užtenka dantų protezavimui skiriamos sumos – 1157 litų. Ši suma nėra didelė. Jei darome plokštelinius, vadinamuosius išimamus protezus, tai burną galime suprotezuoti už šiuos pinigus. Bet jei žmogus nori gražesnių dantų ar geresnių medžiagų, tada tenka primokėti. Kitose įstaigose šių paslaugų įkainiai gal yra didesni.

Kiek domėjausi, ligonių kasos išnaudoja visus dantų protezavimui skirtus pinigus, o pernai net šiek tiek viršijo šią sumą.

Dantų protezavimui Klaipėdoje skirti pinigai

2010 m. – 1 mln. 620 8 47 Lt

už šiuos pinigus dantys sutvarkyti 1548 klaipėdiečiams, iš jų 636 – grąžinta kompensacija, o 912 – susitvarkė, sulaukę savo eilės

2011 m. – 1 mln. 685 620 Lt

dantys sutvarkyti 1575 klaipėdiečiams, iš jų 289 – grąžinta kompensacija, o 1286 – susitvarkė, sulaukę savo eilės

2012 m. – 1 mln. 650 284 Lt

už šiuos pinigus dantys sutvarkyti 1588 klaipėdiečiams, iš jų 547 – grąžinta kompensacija, o 1041 – susitvarkė, sulaukęs savo eilės

Dantų protezavimo paslaugos kompensuojamos

gyventojams, kuriems sukako senatvės pensijos amžius: moterims – 60 metų, vyrams – 62 metai ir 6 mėn.

nedarbingiems arba iš dalies darbingiems žmonėms Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo nustatyta tvarka

vaikams pagal Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą