Vilniaus arkivyskupas metropolitas susirūpinęs dėl Lietuvos teisėsaugos institucijų elgesio, kurį sunku suvokti kitaip, nei siekį žeminti ir bauginti namuose gimdančias šeimas.

Šeimos reikalų tarybos laiške apgailestaujama, jog pastaruoju metu nuolat viešai pranešama apie daugelyje šeimų vykdomas kratas ir tardytojų apklausas dėl gimdymo namuose. Skelbiama, kad gydytojoms, besilaikančioms Hipokrato priesaikos ir padedančioms namuose gimdančioms šeimoms, pradėtos baudžiamosios bylos.

„Tenka tik stebėtis, kodėl Lietuvoje nėra teisės aktais numatyta pagalba šeimoms, kurios apsisprendžia pasitikti ateinančią gyvybę namų aplinkoje, nes daugumoje Europos šalių toks pasirinkimas ne tik gerbiamas, bet dargi skatinamas, – pabrėžia kardinolas. – Maža to, neseniai Europos Žmogaus Teisių Teismo paskelbti sprendimai dėl panašių bylų Vengrijoje patvirtina teisę gimdant namuose sulaukti profesionalios medicininės pagalbos kaip tiesiogiai išplaukiančią iš pamatinių žmogaus teisių sampratos”.

A. J.Bačkis labai susirūpinę dėl Lietuvos teisėsaugos institucijų elgesio, kurį sunku suvokti kitaip, nei siekį žeminti ir bauginti namuose gimdančias šeimas.

„Teisėtai pasipiktinusiai visuomenei nebuvo paaiškinti tyrimo tikslai ir taikomų griežčiausių priemonių būtinybė. Ankstyvo ryto kratos šeimose, auginančiose mažus vaikus, šimtų šeimų tardymas trypia žmogišką orumą, žemina šeimos instituciją, menkina pačią demokratiją, skaldo visuomenę ir skatina nepasitikėjimą savo Valstybe”, – šalies vadovams rašo kardinolas.

Ganytojo žodžiais, neadekvatus ikiteisminio tyrimo priemonių naudojimas ir pats bylų pobūdis perauga į patyčias iš šeimų, rūpestingai pagal savo supratimą ir įsitikinimus ieškančių geriausių sąlygų gimdymui, ir tampa vis labiau panašus į kitamanių persekiojimo recidyvą.

„Todėl prašome padaryti viską, kas nuo Jūsų priklauso, idant būtų gerbiama šeimos institucija, atkurta visuomenės santarvė, užkardytas teisėsaugos ir kitų institucijų elgesys, dėl kurio Valstybė supriešinama su piliečiais, o medicina su motinyste. Mūsų bendras siekis turėtų būti pagarba visiems Lietuvos žmonėms, ypač silpniausiems, idant jie ateitų į šį pasaulį meilės ir rūpesčio apsuptyje”, – rašoma Vilniaus arkivyskupijos kurijos išplatintame laiške.

Prokurorai teigia tiriantys šešias mirtis ir aštuonis sužalojimus

Prokurorų teigimu, šiuo metu aiškinamasi apie šešis kūdikių mirčių atvejus per neteisėtus gimdymus namuose. „Šiuo metu tiriamos šešios kūdikių mirtys ir aštuoni gimdyvių sužalojimai. Tyrimą atlieka Vilniaus rajono policijos komisariatas“, - pirmadienį žurnalistams sakė Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Larisa Fedotova.
Tyrimas atliekamas dėl dokumentų ir spaudo klastojimo ir naudojimo, dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo, nesunkaus sveikatos sutrikdymo bei neteisėto vertimosi medicinine veikla.

Anot prokurorų, įtarimai šiuo metu pareikšti keturioms moterims, medicininį išsilavinimą turi dvi iš jų. Gimdyvių ar tėvų atžvilgiu tyrimas nėra atliekamas.

Prokurorų tikinimu, įtarimai nėra pateikti ir režisierei Inesai Kurklietytei, kurios namuose atlikta krata sulaukė daug kritikos viešoje erdvėje. A. Pupeikienės teigimu, I. Kurklietytės statusas šiame tyrime yra liudytoja: „Jai buvo įteiktas šaukimas, ir, turimais duomenimis, netiko laikas, jis suderintas su tyrėjais, kad abiem pusėms būtų patogus“.

DELFI primena, kad kratos buvo atliktos dar trijų gimdymo namuose šalininkių namuose: Prieraišiosios tėvystės centro vadovės Vitalijos Pilipauskaitės-Butkienės, gimdymo namuose sąjūdžio pradininkės Jurgos Švedienės bei devynių vaikų motinos Ivetos Vaiginienės, kuri turi akušerės diplomą.

P.Andriukaitis: jei valstybė gavo pareigą rūpintis sveikata, tai ir turi daryti

Kaip yra teigęs Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis, Lietuvoje valstybei yra uždėtas imperatyvas rūpintis žmonių sveikata ir užtikrinti sąlygas, dėl to Lietuvoje teisės aktais yra įtvirtintas reguliavimas.

„Aš manau, kad mūsų nustatytas reguliavimas apsaugo ir mamą, ir kūdikį nuo didelių grėsmių. Mes pasiekėme be galo gerų rezultatų (dėl kūdikių išgyvenamumo), todėl dabar keisti sistemą, kuri labai efektyvi ir išties sudaro puikias sąlygas mūsų gimdyvėms ir naujagimiams, tikrai būtų neracionalu“, - prieš keletą dienų Žinių radijui teigė V. Andriukaitis.

Ministras teigė gerbsiantis Europos žmogaus teisių teismo, į kurį kreipėsi gimdymo namuose šalininkės, išvadą, tačiau pabrėžė, kad Lietuvos Konstitucija bet kokiu atveju turės viršenybę prieš ES teisės aktus. Anot jo, kol Lietuvoje yra toks teisinis reguliavimas, koks yra, jis privalomas visiems Lietuvos piliečiams.

Medikas neprivalo padėti moteriai, kuri atsisako važiuoti į ligoninę

Sveikatos apsaugos ministerijos Šeimos sveikatos skyriaus vedėja Aušrutė Armonavičienė taip pat įsitikinusi, kad gimdant namuose neužtikrinamas saugumas nei mamai, nei naujagimiui. Kiek moterų kasmet pagimdo namuose, A. Armonavičienė negalėjo pasakyti, bet teigė, kad vienetai.

Specialistė sutiko, kad Lietuvos teisės aktuose nėra įtvirtintas draudimas gimdyti, bet draudžiama medikui dalyvauti tokiame gimdyme.

Paklausta, kaip turėtų elgtis medikas, jei moteris kategoriškai atsisako važiuoti į ligoninę, bet prašo pagalbos namuose, specialistė teigė, kad jokia akušerė nebėgs pas tokią moterį namo. Turėtų būti iškviesti greitosios pagalbos medikai, kurie ją nugabentų į ligoninę.

„Visi teisės aktai pas mus reglamentuoja, kad sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos sveikatos priežiūros įstaigose. Kitas dalykas, jei tai įvyktų viešoje vietoje. Tuomet jau niekur nedingsi, tačiau ir tokiu atveju pirmiausiai vis tiek reikėtų kviesti greitąją“, - teigė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (721)