Prokurorai aiškinasi šešis kūdikių mirčių atvejus per neteisėtus gimdymus namuose. Įtarimai pareikšti keturioms moterims, pirmadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

"Šiuo metu tiriamos šešios kūdikių mirtys ir aštuoni sužalojimai gimdyvių. Tyrimą atlieka Vilniaus rajono policijos komisariatas", - pirmadienį žurnalistams sakė Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Larisa Fedotova.

"Aiškinamasi, ar susiję tos kūdikių mirtys su gimdymu namuose ir ar tie gimdyvių sužalojimai taipogi turi tiesioginį priežastinį ryšį su nekvalifikuotu gimdymų priėmimu", - teigė ji.

Tyrimas atliekamas dėl dokumentų suklastojimo, spaudo suklastojimo ir naudojimo, dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo, nesunkaus sveikatos sutrikdymo ir neteisėto vertimosi medicinine veikla.

Anot prokurorų, įtarimai šiuo metu pareikšti keturioms moterims, medicininį išsilavinimą turi dvi iš jų. Gimdyvių ar tėvų atžvilgiu tyrimas nėra atliekamas.

"Viena iš įtariamųjų turi medicininį išsilavinimą, tačiau neturi leidimo verstis medicinine praktika. Kita įtariamoji išvis neturi medicininio išsilavinimo – apie vertimąsi tokia praktika turbūt akivaizdu, kad negali būti nė kalbos. Viena yra medikė, o ketvirtoji taipogi neturi medicininio išsilavinimo", - nurodė Vilniaus apylinkės prokuratūros šešto skyriaus prokurorė Audronė Pupeikienė.

Įtarimai nėra pateikti ir režisierei Inesai Kurklietytei, kurios namuose atlikta krata sulaukė daug kritikos viešoje erdvėje. A.Pupeikienės teigimu, I.Kurklietytės statusas šiame tyrime yra liudytoja: "Jai buvo įteiktas šaukimas, ir turimais duomenimis, (...) netiko laikas, ir laikas yra suderintas su tyrėjais, kad abiem pusėms būtų patogus".

Pasak prokurorės, šaukimas režisierei įteiktas atlikus kratą: "Krata gali būti daroma ir prieš apklausą, ir po apklausos - taip, kaip reikia tyrimui".

Anot prokuratūros, atliekamo tyrimo pagrindas yra "sąmoningai ir sistemingai besikartojanti veikla, kuria buvo siekiama pasipelnyti ir kuri teisiškai Lietuvos valstybėje yra draudžiama".

"Pažymėtina, jog asmenys, neturėdami tam leidimo, teikė akušerines–ginekologines paslaugas ne gydymo įstaigose, išdavė pažymas, patvirtinančias vaikų gimimo faktą. Dvi iš keturių įtariamųjų, neturėdamos licencijos verstis medicinine praktika, neteisėta veikla Lietuvoje užsiėmė nuo 1992 metų", - rašoma prokuratūros pranešime.

"Tiriama daugiau kaip 400 tokių atvejų. Šiuo metu aiškinamasi šeši kūdikių mirčių atvejai ir aštuoni gimdyvių sveikatos sutrikdymų atvejai", - nurodo Generalinė prokuratūra.

Teisėsaugos teigimu, tiriama, ar tokių pasekmių nesukėlė nekvalifikuotas gimdymo priėmimas ir laiku tinkamai nesuteikta medicininė pagalba.

Įtariama, kad vaikai įregistruoti panaudojus suklastotas pažymas. Tikrinami atvejai, kai nėra motinos nėštumo dokumentų - kai ji nėštumo metu nesilankė jokiose medicininėse įstaigoje, todėl kyla abejonių, ar tikrai moteris buvo nėščia ir pagimdė.

"Tyrimo duomenimis, šiuo metu yra 400 oficialių pažymų, kada viena iš įtariamųjų išrašė šitas pažymas neturėdama tam galimybės rašyti, teisės rašyti tas pažymas ir išdavinėti", - sakė A.Pupeikienė.

Anot prokurorų, didelio atgarsio sulaukusi krata režisierės I.Kurklietytės namuose atlikta siekiant surinkti daiktus ir dokumentus, galinčius turėti reikšmės nusikalstamai veikai tirti. A.Pupeikienė kratą režisierės namuose vadino tyrimo taktika.

"Tiesiog paimtas daiktas, turintis reikšmės nusikalstamai veikai tirti, ir tolimesnis jo įvertinimas bus duotas tolimesnėje eigoje. (...) Turime atsakingai pareikšti, kad šiuo atveju tyrimo objektas nėra nei pats menininkas, nei autorinės teisės, nei meno kūrinys", - kalbėjo ji.

Pasak L.Fedotovos, ikiteisminio tyrimo teisėjai sprendė, kada jiems geriau atlikti kratą.

"Atliekami tyrimo veiksmai, ir ikiteisminio tyrimo teisėjo buvo sankcionuota krata I.Kurklietytės namuose. Tas filmas buvo paimtas kartu su kitais duomenimis, kurie gali patvirtinti tam tikrų asmenų dalyvavimą tam tikroje veikloje. Tas filmas yra paimtas ne kaip autorinis darbas, jis yra paimtas kaip daiktas, turintis reikšmės ikiteisminiam tyrimui", - antrino L.Fedotova.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę buvo krečiami dar trijų gimdymo namuose šalininkių būstai. Anksčiau skelbta, kad krata atlikta ir kino režisierių Inesos Kurklietytės ir Ramūno Abukevičiaus namuose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)