Fitoterapeutas prof. Juozas Ruolia, Onkologijos institute vėžiu sergančių žmonių gydymą papildantis žolelių terapija, įspėja, kad daugybė be jokios cenzūros internete atsirandančių patarimų gali ne padėti išgyti, o nuvaryti į kapus.

Kokios daržovės naudingiausios kovojant su vėžiu

Fitoterapeutas – vienas iš ekspertų, kurie savo profesionaliais patarimais dalinasi Knygų mugėje pristatytos knygos „77 istorijos apie pergalę prieš vėžį“ puslapiuose. Kaip sakė vienas iš knygos sudarytojų, „forSmart“ leidyklos atstovas, knygos sumanytojai po visą pasaulį ieškojo žmonių, kurie būtų ne tik įveikę vėžį, bet ir pasiruošę pasidalinti savo išgyvenimais šia skaudžia tema. Taip pat pasakojama apie būdus, kuriais jiems pavyko tai padaryti.

Puikiai augalinio maisto cheminę sudėtį išmanantis specialistas pasidalino savo žiniomis, ką iš tiesų reikėtų valgyti, jeigu šeimoje yra vėžiu sirgusių narių, vadinasi, yra paveldėtas polinkis į šią ligą.

Pasak J. Ruolios, maisto racione pakankamą dalį turėtų sudaryti karotinoidai, kurių yra brokoliuose, kopūstuose, lapinėse salotose, morkose, pomidoruose, špinatuose, žirniuose. „Morką reikėtų valgyti ne vieną, bet apie 15-20 min. pakepti, apšlakstytą grietine ar aliejumi. Mat karotinoidai, kurie saugo nuo vėžio atsiradimo ir pasikartojimo, tirpsta tik riebaluose. Gerti morkų sultis be riebalų yra beprasmiška. Karotinoidų taip pat yra aliejiniame morkų ekstrakte, šaltalankio aliejiniame ekstrakte, šermukšnių uogose, žaliose lapinėse daržovėse“, - pasakojo medikas.

Kita svarbi medžiaga – polifenoliai – šiek tiek sutraukia vėžines ar besiruošiančias tapti vėžinėmis ląsteles. Norint jais papildyti organizmą, reikia valgyti grūdų, tik jokiu būdu ne daigintų, ypač jei sergama mastopatija, krūtys dėl įvairių priežasčių yra skausmingos, nes juose yra augimo hormonų, kurie pagreitina vėžinių ląstelių augimą. Taip pat tinka uogos, kopūstai, svogūnai, riešutai, arbata (tačiau juoda ir žalia arbata netinka vartojantiems kraujospūdį mažinančius vaistus), salierai (ypač vertingi jų lapai, kuriuose daug vitaminų ir veikliųjų medžiagų, todėl dabartinė mada lapus išmesti, o palikti tik šaknį J. Ruoliai atrodo tarsi pasityčiojimas iš daržovės), soja. Be to, soja turi saponinų, kurie suriša kancerogenus. Dėl šios medžiagos labai vertingos šiais laikais nepelnytai pamirštos pupos, lęšiai, špinatai, įvairios vaistažolės.

Su vėžiu padeda kovoti ir bulvės bei ryžiai (kuo mažiau apdoroti), svogūnai, česnakai, burokėliai, citrinos, kurias prieš valgant būtina nuplauti sodos tirpalu, žievelę gerai nušveičiant šepetuku. „Lygiai taip pat turi būti plaunami visi atvežtiniai vaisiai ir daržovės, nes Olandijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Graikijoje, Tunise, Turkijoje ir kitur visi vaisiai ir daržovės prieš transportuojant nupurškiami, kad negestų. Šias medžiagas labai gerai nuplauna soda. Tiesiog reikia visada turėti jos tirpalo, kuriame gali būti įdėta ir tiek pat druskos. Visus vaisius ir daržoves, pavyzdžiui, agurkus, reikėtų pusvalandį palaikyti tokiame tirpale, o po to nuplauti po vandeniu. Tikrai pajusite skirtumą“, - tikino fitoterapeutas.

Kodėl būtina valgyti mėsos

Nors daržovių reikia valgyti daug, jokiu būdu negalima atsisakyti mėsos. Mat kaulų čiulpai turi turėti statybinių medžiagų, o mėsoje yra 22 amino rūgštys. Vegetarai 9 iš jų negauna. Valgydami po kąsnį daržovių ir po kąsnį mėsos, kasdien gausite gyvybiškai būtinų vitaminų – A, C, E ir seleno, kuris užtikrina 6 priešvėžinių fermentų funkcionavimą. Fermentai su selenu pastebi net mutacijas ir laiku praneša tam tikroms ląstelėms, kurios, kaip sanitarai, sutvarko situaciją.

Taip pat moterims labai naudingos apynių arbatos. Vyrams jas reikia vartoti atsargiai, nes gali vystytis impotencija.

Juozas Ruolia
. Ruolia primygtinai patarė skirtingų vaisių ar daržovių sulčių nemaišyti. „Burokėlių sultyse visą parą išsilaiko sieros junginiai, tačiau kai šios sultys maišomos su imbieru ar kokiais kitais mums neįprastais produktais, susidaro visiškai nauji junginiai, dėl kurių atsiranda kepenų ligos, kepenų suriebėjimas ir pan. Mums neįprastus augalus reikia vartoti saikingai, nes jie pakankamai nauji pas mus ir mūsų organizmas prie jų nepripratęs. Su cheminėmis medžiagomis reikia elgtis pagarbiai, o ne viską iš eilės maišyti ir kimšti. Man baisu, kokių patarimų dabar pilnas internetas. Šiais laikais gydo visi – psichikos ligoniai, žaibo trenkti. O mes, medikai, matome užleistus vėžius ir mirštančias moteris, kurios buvo suklaidintos“, - apgailestavo pranešėjas.

Fitoterapeutas daržovių ar vaisių sultis patarė gerti ne tik nemaišytas, bet ir vos po vieną gurkšnį per valandą.

Geriamuosius kontraceptikus – į šiukšliadėžę

J. Ruolia priminė, kad krūties vėžio profilaktikai labai svarbu neturėti žalingų įpročių. Moterų organizmas dėl daugybės veiksnių nepritaikytos rūkymui – cigarečių dūmuose esantys kancerogenai nusėda mažajame dubenyje, kur išsidėstę moters lytinės sistemos organai. Alkoholis taip pat blokuoja pakaitinių hormonų, atsirandančių dėl tam tikros mitybos ir vaistažolių vartojimo, įsisavinimą krūtyse, tad geriant vaistažoles nereikėtų gerti alkoholio. Kita vertus, raudonajame vyne yra medžiagų, kurios apsaugo nuo vėžio, tačiau galima ragauti tik tokį vyną, kuriame yra nuosėdų. Tai reiškia, kad jis cheminiu būdu neapdorotas.

Jei moteris jau gydėsi krūties vėžį arba serga mastopatija, reikia vengti ilgo buvimo saulėje. Taip pat onkologai kategoriškai draudžia vartoti geriamuosius kontraceptikus, kadangi jie išbalansuoja natūralią hormonų sintezę.

Ryte atsikėlus būtina ties krūtimis išjudinti limfą. Šiam tikslui tinka įvairūs sukiniai krūtinės srityje ir kitokie panašūs pratimai.

Kalbėdamas apie produktus, kurių reikėtų vengti, J. Ruolia paminėjo, kad JAV mokslininkai studijomis nustatė, kad kiaulės riebaluose per metus medžiagų apykaitos produktų prisikaupia tiek, kiek pas mus per 50 metų. Taigi turėjusioms krūties vėžį moterims ar esant jo grėsmei, kiaulienos riebalų reikėtų vengti. Tai nėra iki galo įrodyta, bet dauguma mokslininkų linkę taip manyti.

Taip pat reikėtų vengti baltos duonos, senos jautienos, riebių pieno produktų, ilgai galiojančių pieno ir mėsos produktų, šokolado (negalintiems be jo gyventi galima bandyti jį čiulpti, o ne kramtyti). Pastebėta, kad dažniau vėžys atsinaujina, jei valgoma intensyviai užaugintų gyvulių, paukščių ir žuvų mėsa. Ne ką geriau valgyti plastikiniuose induose laikomus ir mikrobangų krosnelėse šildomus maisto produktus. Eksperimentiškai nustatyta, kad mikrobangų bangų krosnelėje pašildytas vanduo praranda gebėjimą tapti snaige prieš tapdamas ledu.

Juozas Ruolia
„Išsigydžius vėžį 5 metus reikia vartoti ežiuolę imunitetui stiprinti, valgyti daug lapinių daržovių arba vartoti antioksidantus, o kalbant apie detoksikantą, nėra geresnės priemonės, kaip vanduo. Bet vienu kartu jo reikėtų gurkštelti vos du gurkšnius. Nereikia skiesti fermentų, kurie virškina mūsų suvalgytą maistą. Jei pilve maistas nevirškinamas, ten gurguliuoja, kaupiasi dujos, labai padeda pelynas (melancholikams ir flegmatikams) arba pupalaiškis (cholerikams ir sangvinikams, kuriems viskas blogai). Prie šių augalų reikia pridėti gyslotį, ramunėlių ir medetkų. Tai nuostabi, pigi priemonė sureguliuoti virškinimo sulčių kiekį ir kokybę, kurios reikia tą dieną suvalgytam maistui suvirškinti. Taip pat prie šios arbatos tinka kiaulpienių šaknys. Be to, būtina užtikrinti gerą nervų sistemos funkcionavimą. Atsiminkite – viena valanda streso, kurio metu skiriasi tam tikri hormonai, šešioms valandoms išjungia imuninę sistemą. Jei nuolat pykstatės, imuninė sistema neveikia metų metus, tad nereikia stebėtis, kad pradėjo vystytis vėžys. Stresas – vėžio draugas Nr. 1“, - įspėjo fitoterapeutas.

Kaip apžiūrėti krūtis

Medikas primygtinai patarė moterims prisiimti atsakomybę už savo sveikatą ir periodiškai pačioms apsičiupinėti krūtis – atsigulus ištyrinėti jas pirštais pagal laikrodžio rodyklę ir spinduliniais judesiais. „Pačios navikus atradusios moterys praktiškai visada lieka be grėsmių, kad vėžys joms gali pasikartoti. Jei moterys nesikreipia iškart, kai atsiranda auglys, dažniausiai jau būna vėlu. Tik tam tikrų programų pagalba – skatinant imunitetą, vartojant antioksidantų, detoksikuojančių medžiagų, priešvėžinių veikliųjų medžiagų iš augalų ir pan. – iš 100 moterų, kurios turėjo užgesti per 10 metų, išlieka 75. Kontrolinėje grupėje, kurios jos nieko nedarė papildomai, išlieka 22“, - teigė J. Ruolia.

Medikas priminė, kad jokiu būdu negalima gydyti mastito (kai maitinančioms mamoms dėl nepakankamo pieno iščiulpimo prasideda uždegimas ir krūtys sukietėja) sovietmečiu populiariu būdu, kai akušerė įremdavo į krūtį koją ir „melždavo“ taip traiškydama mastitą. „Dabar turime moterų, kurios sega vėžiu būtent todėl, kad jas taip gydė. Mastitas gydomas antibiotikais ir tik ties speneliu naudojami galingi siurbimo aparatai kraujui ir pūliams surinkti. Krūtis reikia saugoti. Užsigavus būtina tuoj pat gydyti mėlynę – pridėti gysločio, kopūsto lapą ar patepti tepalu nuo traumų. Visur mėlynės palieka pasekmes, o krūtyse – ypatingai“, - teigė fitoterapeutas.

Aptikus bet kokį nedidelį pakitimą, pavyzdžiui, padidėjusius guzelius, reikia skubiai kreiptis į mamologą, kuris ištirs, ar yra to darinio skystyje vėžinių ląstelių.

Taip pat būtinai patyrinėkite pažastų limfmazgius, kirkšnis. Mat vėžinės ląstelės turi savybę metastazuoti ir plisti. Be to, krūtis reikia ne tik apčiupinėti, bet ir apžiūrėti prieš veidrodį. Pastebėjus kitos spalvos dryžius ant krūties dažnai manoma, kad taip yra dėl senėjimo procesų, tačiau ir šiuo atveju reikia skubiai keliauti pas mamologą. Taip reikia sunerimti, jei netikėtai atsirado nedideli, citrinos žievę primenantys įdubimai, atrodantys kaip pabalusi dėmė. Blogas ženklas ir įtrauktas spenelis. „Man skaudu ir pikta, jei moteriai pusę metų skiriasi išskyros iš spenelio, o ji nesikreipia į gydytoją. Kai ateina, už spenelio latakuose jau vyksta vėžiniai procesai“, - pasakojo J. Ruolia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (338)