Tarnyba, gavusi vartotojo skundą dėl šių papildų sukeltos alergijos mažam vaikui, nedelsiant paėmė mėginius ištirti laboratorijoje. Atlikus laboratorinius tyrimus, minėtų maisto papildų sudėtyje buvo nustatyta laktozės, kuri nebuvo nurodyta šių produktų ženklinimo etiketėse.

Vadovaujantis Lietuvos higienos norma HN 119:2002 „Maisto produktų ženklinimas“ pienas ir jo produktai, įskaitant laktozę, privalo būti nurodyti maisto produkto etiketėse. Laktozė – tai cukrus, kurio randama piene ir jo produktuose. Paprastai laktozė organizme suskaidoma fermentu laktaze. Tačiau jei minėto fermento nepakanka, žmogus gali jausti virškinimo sutrikimo simptomus, pilvo skausmą, viduriavimą. Tai laikoma „laktozės netoleravimu“.

Siekiant apsaugoti laktozės netoleruojančius vaikus nuo galimo neigiamo poveikio jų sveikatai, Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba priėmė sprendimą uždrausti tiekti į mūsų šalies rinką bulgariškus maisto papildus „Lactokid“.

Informacija apie neteisingai paženklintus maisto papildus perduota Europos Komisijai Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF.

„Siekiant apsaugoti vartotojus nuo gamintojų apgaulės, šiais metais valstybinės maisto papildų kontrolės prioritetu bus maisto papildų sudėtinių dalių kontrolė, planuojama atlikti daugiau laboratorinių tyrimų maisto papildų sudėčiai nustatyti“, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Lina Misiūnaitė.

Vartotojai, įsigiję šių maisto papildų, gali grąžinti juos platintojams ar prekybininkams ir susigrąžinti sumokėtus pinigus. Papildus vartojusiems ir blogai pasijutusiems gyventojams rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)