Vienu preparatu žmonės paprastai nepasitenkina

Vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ farmakotechnikė Elvyra Ramaškienė DELFI patvirtino, kad šio metu geidžiamiausi klientų vaistai susiję su peršalimu. „Žmonės perka viską, kas padeda nuo slogos, kosulio, gerklės skausmo, karščiavimo. Taip pat perkami antivirusiniai vaistai nuo gripo (vieninteliai vaistai, gydantys virusą, o ne jo simptomus, – DELFI), tačiau jiems reikalingas receptas. Tiesa, tokio bumo, kuris buvo prieš kelerius metus per pandemiją, kai sulaukdavo daug klientų, kurie juos pirkdavo tiesiog atsargai, nėra. Šių vaistų ateina iš tiesų sergantys žmonės, juolab kad jie brangūs (vidutiniškai kainuoja apie 60 Lt – DELFI)“, - pasakojo vaistinės atstovė.

Pasak pašnekovės, labai padaugėjo ir receptų antibiotikams, o žmonės atvirauja, kaip sunkiai jiems sekasi pagyti – jie jau būna išbandę keletą skirtingų vaistų, bet kosulys nepraeina 2-3 savaites.

Taip pat populiarūs profilaktiškai imunitetą stiprinantys preparatai – tiek žoliniai, tiek homeopatiniai, kai atėję klientai pasipasakoja, kad susirgo šeimos narys ar bendradarbis ir bando tokiu būdu apsisaugoti. Savo pozicijų daug metų neužleidžia ežiuolė, įeinanti į įvairių preparatų sudėtį, greipfrutų sėklų ekstraktas, vitaminas C, žuvų taukai, bendras vitaminų kompleksas.

„Kaip kas išmano, kaip yra išbandę, taip ir gydosi. Kiek išleidžia vaistams? Įvairiai. Vienas atėjęs sako, kad man užteks vitamino C, kurį galima įsigyti už 4-5 litus. Nuo kosulio vaistai tabletėmis kainuoja nuo 7 iki 20 Lt, sirupai ar milteliai – šiek tiek brangesni. Tačiau žolinio sirupo galima nusipirkti ir už 11-12 Lt. Nosies lašai – nuo 11 Lt. Homeopatiniai vaistai kainuoja tarp 15 ir 20 litų. Ežiuolės preperatai gali kainuoti įvairiai – apie 20 Lt, bet yra ir brangesnių. Tai priklauso nuo kiekio ir sudėties. Greipfrutų ekstraktas – taip pat labai brangus (nuo 40 Lt – DELFI), bet brangiems preparatams dažnai taikomos akcijos. Žuvų taikų taip pat galima pasirinkti už įvairią kainą, yra daug jų gamintojų. Jei taikoma akcija, galima jų nusipirkti ir už 20 Lt.

Beje, žmonės dažnai perka prailginto veikimo vitaminą C, kurio kaina kur kas didesnė nei paprasto, bet jis labiau veikia kaip antioksidantas, profilaktiškai apsaugantis nuo visų ligų. Tačiau susirgus geriau rinktis paprastą, nes jo veikimas, dėl to, kad greitai pasišalina iš organizmo, yra geresnis. Kombinuotus vaistus, kurie tik slopina peršalimo simptomus, reikėtų gerti tik pirmąsias tris ligos dienas, ne ilgiau“, - teigė E. Ramaškienė.

Populiariausi, pirmo pasirinkimo antibiotikai kainuoja nuo 10-11 Lt. Kartu su antibiotikais reikia gerųjų žarnyno bakterijų, kurių kaina – nuo 12-13 Lt.

„Žinoma, galiausiai susideda nemaža suma, ypač jei žmogus gydosi ilgai. Būtent todėl susirgus reikia pirmas dienas būti namuose, o ne dirbti. Tuomet bus mažiau komplikacijų ir mažiau reikės brangių vaistų“, - įsitikinusi pašnekovė.

Medikė: pacientai ateina prisipirkę neveiksmingų vaistų

Pasak Vilniaus Antakalnio poliklinikos šeimos gydytojos Daivos Makaravičienės, pacientai, užuot pasitarę su savo gydytoju, dažnai tampa reklamos aukomis. Mat labai plačiai reklamuojami įvairūs maisto papildai ir homeopatiniai vaistai, kurių veiksmingu ji abejojanti. Guodžiais ir patys pacientai, kad prisipirko krūvą brangių preparatų, tačiau liga neatsitraukė.

„Sergant peršalimo ligomis dažniausiai reikia atsikosėjimą gerinančių vaistų. Šiame segmente renkuosi tiek cheminius, tiek žolinius preparatus, priklausomai nuo simptomų stiprumo. Deja, labai dažnai jų neužtenka, nes virusinės ligos neretai komplikuojasi ir prasideda bakterinė infekcija. Jei 4-5-tą dieną žmogus vis dar karščiuoja, jau reikia antibiotikų, ypač jei atsiranda pūlinga sloga, kuri yra sinusito požymis, ausies skausmas, gerklės skausmas, dėl kurio žmogus net negali ryti. Tokiais atvejais be antiobiotikų nė vienas pacientas neišsikrapšto. Pradedame nuo paprasčiausių, kurie kainuoja apie 20 Lt. Bet jie veikia ne visus ligų sukėlėjus, todėl pasitaiko atvejų, kai tenka skirti ir brangesnį antibiotiką, kurio kaina – apie 50 Lt. Kovojant su chlamidijomis ir mikoplazma, reikia ir dar brangesnių antibiotikų“, - pasakojo medikė.

Pasak jos, pakankami brangūs simptomus mažinantys vaistai (slopinantys sausą kosulį, mažinantys nosies gleivinės paburkimą) nėra blogas variantas, tačiau jei simptomai progresuoja, tai rodo, kad susirgimas yra nepaprastas ir reikia rimtesnio gydymo. Be to, kartu su šiais vaistais reikia gerti ir atsikosėjimą gerinančius vaistus.

„Taip pat reikia stiprinti imuninę sistemą – aš visada siūlau vitaminų kompleksą, kad vitaminai veiktų įvairias organizmo grandis, o ne vien vitaminą C. Kita vertus, jo išties galima dar ir atskirai nusipirkti. Kai žmogus serga, vitamino C per parą rekomenduojama suvartoti 1 gramą. Jei neprisikabina bakterinė flora, žmogus išsikapsto su tokiu paprastu gydymu, tačiau žmonių imuninė sistema labai nusilpusi: jaunimas nesveikai gyvena, visur skuba, daug dirba, nesirūpina maistu, o senukai neturi pinigų sveikatingumui“, - svarstė pašnekovė.

Susirgus vien vaistams per savaitę įmanoma išleisti apie 200 Lt

Taigi, jei įsivaizduosime, kad žmogus rimtai apsirgo ir jį kamuoja visi peršalimą lydintys simptomai, jam reikės nemažo rinkinio vaistų. Pradžiai – simptomus mažinančių, kad jis galėtų normaliai kvėpuoti, bei purškalo į nosį. Jei yra temperatūros, reikia vaistų nuo jos, tuomet – atsikosėjimui ir nuo gerklės, jeigu ji skauda. Aišku, kad šito nepakanka. Bent jau taip mes manome sirgdami, todėl nusiperkame ne tik vitamino C, bet ir dar kokio nors preparato mūsų palūžusiam imunitetui gelbėti. Sudėjus vidutines šių preparatų kainas (ne pačiu pigiausius, bet tikrai ne pačius brangiausius), susidaro per 80 Lt perkopianti suma. Į šią sumą įeina tik minėti vaistai, vitaminas C ir homeopatinis preparatas. Jei norime dar ir vitaminų, ar brangesnio imuninę sistemą veikiančio preparato, suma jau šoktelės per šimtą, nes prisidės dar mažiausiai apie 40 Lt.

Jei pavyzdžiui, sirgsime savaitę, dalies šių vaistų, neužteks – teks pirkti dar kartą. Jei gydytojas nuspręs, kad mums reikia antibiotikų – suma mažiausiai padidės kiek daugiau nei 20 litų, tačiau galima pakloti ir per 50. Taigi jau priartėjome prie 200 Lt.

Jei žmogus negali eiti į darbą, turint omeny, kad už pirmas dvi diena darbdaviai dažnai moka 80 proc. atlyginimo, o po to „Sodra“ kompensuoja vos 40 proc., vidutinį atlyginimą (1686 Lt) uždirbantis žmogus dar praranda 191 Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)