„Savivaldybei paskelbus gripo epidemiją, gydymo įstaigose gali būti ilginamas darbo laikas, supaprastintai išduodami nedarbingumo pažymėjimai. Ligoninėse gali būti ribojimas ligonių lankymas, atšaukiamos kai kurios planinės operacijos“, – DELFI sakė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Visuomenės sveikatos departamento Ligų prevencijos skyriaus vyriausioji specialistė Nerija Kuprevičienė.

Tačiau, specialistės teigimu, veiksmingiausia gripo valdymo priemonė – profilaktiniai skiepai, tinkama epidemiologinė priežiūra ir informacija gyventojams apie tai, kaip svarbu plauti rankas, tinkamai čiaudėti ir pan.

„Pandeminio gripo metu, 2009-aisiais žmonėms netgi bažnyčiose, per ramybės palinkėjimą buvo patariama nespausti vieni kitiems rankų, nes gyventojai visiškai neturėjo imuniteto naujam gripo virusui ir per rankas jis galėjo greičiau plisti”, – prisiminė N. Kuprevičienė.

Tačiau, kaip pabrėžė SAM atstovė, pandemija nesusijusi su sergamumo lygiu. Ji skelbiama atsiradus naujam gripo viruso potipiui, kurio dar nebuvo.

„Kadangi gripo virusas – naujas, preziumuojama, kad jam imlus kiekvienas žmogus ir todėl pasekmės kelerius pirmus jo pasirodymo metus gali būti labai labai didelės ir skaudžios. Cirkuliuodamas tarp žmonių gripo virusas tampa tokiu, kurį mes vadiname sezoninio gripo virusu”, – komentavo SAM atstovė.

N. Kuprevičienės žiniomis, duomenų apie naują gripo virusą ir galimą pandemijos grėsmę šiuo metu nėra, tačiau epidemiologinę situaciją įvairiose šalyse nuolat analizuoja Pasaulio Sveikatos Organizacija.

„Šiuo metu Europos regione cirkuliuoja trys gripo virusai: pandemiją 2009 metais sukėlęs AH1N1, taip pat AH3N2 ir B gripo virusai”, – sakė ministerijos atstovė, pridurdama, jog AH3N2 ir B gripo virusų padermės šiek tiek pakitę, palyginti su ankstesniais metais.

Skirtingai nei epidemijas, gripo pandemijos situaciją skelbia visas pasaulis, nes žmonės neturi jam imuniteto.

„Epideminiu sergamumu vadinamas toks sergamumas, kuris pakyla virš įprastos ribos. Lietuva šiuo požiūriu nėra išskirtinė, nes sergamumo pakilimas pastebimas visoje Europoje, ne tik pas mus”, – sakė N. Kuprevičienė.

Mokyklose, kur didelis sergamumas ir daug vaikų dėl ligos neateina mokytis, gripo epidemijos metu gali būti priimtas sprendimas laikinai nutraukti mokymo procesą. Savivaldybės gali atšaukti arba vėlesniam laikui atidėti masinius renginius. Tačiau, kaip pabrėžė N. Kuprevičienė, minėtos priemonės – ne privalomos, o rekomendacinio pobūdžio, sprendimus priima kiekviena savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)