Epidemiją jau paskelbė ir sostinė Vilnius, čia sergamumas praėjusią savaitę siekė 154,7 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Didžiausias sergamumas - Kretingos rajone, čia 10 tūkst. gyventojų tenka 212,6 sergančių, Radviliškio rajone - 211,8 sergančių, Telšių rajone - 207,05 sergančių.

Oficialiai šiais metais yra patvirtintos šešios mirtys dėl gripo Lietuvoje, nors trečiadienį pranešta ir apie septintąją gripo auką.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis svarsto, kad sergamumas gripu jau turėtų nuslūgti. Apie ekstremalios situacijos skelbimą šalies mastu jis nekalba.

"Pažiūrėsime, kaip šiomis dienomis atrodys ta sergančiųjų statistika, kadangi atrodo, kad gripo banga po trupučiuką gali slūgti. Kol kas padėtis yra iki to, kad galima skelbti epideminę būklę plačiau", - trečiadienį žurnalistams sakė V.Andriukaitis.

Ministras sako, kad šiuo metu nei vaistų, nei vakcinos nuo gripo netrūksta. Jo teigimu, efektyviausia priemonė nuo gripo - skiepai.

"Lietuvoje kažkodėl nėra taip įsitvirtinęs supratimas, kad skiepytis nuo gripo yra efektyviausia priemonė nesirgti, o susirgus - lengviau persirgti", - teigė V.Andriukaitis.

Dėl gripo pamokos nevyksta dešimtyse Lietuvos mokyklų

Dėl gripo epidemijos pamokos nevyksta dešimtyse mokyklų Lietuvos didžiuosiuose miestuose, antradienį BNS pranešė savivaldybių atstovai.

Alytuje neveikia nė viena iš 17 mokyklų, Panevėžyje pamokos vyksta tik vienoje iš 22. Kaune uždaryta 14 mokyklų, Šiauliuose uždarytos aštuonios mokyklos ir 87 klasės dar veikiančiose mokyklose.

Klaipėdoje pamokos nevyksta tik vienoje Hermano Zudermano gimnazijoje, tačiau sprendžiama dėl dar kelių uždarymo.

"Šiuo metu Alytuje iš 17 bendrojo ugdymo mokyklų neveikia nė viena, taip pat mieste yra dvi valstybinės profesinio mokymo įstaigos, jose irgi nevyksta ugdymo procesas. Karantinas pratęsiamas visai šiai savaitei, iki penktadienio įskaitytinai, atšaukiami renginiai, numatyti savaitgalį", - BNS antradienį sakė Alytaus savivaldybės švietimo skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas.

Sergamumas gripu praeitą savaitę augo visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Vilniuje ir Šiauliuose gripo atvejų per ją užfiksuota dvigubai daugiau nei ankstesnę savaitę, Kauno ir Klaipėdos apskrityje - pusantro karto daugiau.

Ypač gripas siaučia Kauno apskrityje - čia ligoninėse gydoma 180 asmenų, 29 iš jų - vaikai iki dvejų metų amžiaus, vyresnių vaikų - 98, dvi nėščiosios. Intensyviosios terapijos skyriuose gydomi 22 pacientai, iš jų – 18 vaikų.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Kristina Rudžinskaitė BNS sakė, kad sergamumo gripu rodikliai yra aukštesni nei įprasta.

"Pernai tokio gripo pakilimo nebuvo - turėjome tik 61 atvejį 10 tūkst. gyventojų per savaitę. Ankstesniais metais epidemija buvo panašiu metu, tik ne nuo ketvirtosios, bet nuo antrosios savaitės. O šiemet matome, kad sergamumo rodiklis pakilo gana aukštai: ši situacija nėra įprasta", - teigė K.Rudžinskaitė.

Klaipėdoje darželiuose sujungiamos ir uždaromos grupės

Klaipėdoje dėl gripo epidemijos sumažėjusio darželinukų skaičiaus tenka sujungti ar net uždaryti vaikų grupes, praneša Klaipėdos miesto sveikatos biuras.

Kai kurių darželių nelanko daugiau nei pusė vaikų.

Pasak specialistų, šie nelankomumo rodikliai - nėra garantuotas įrodymas, kad visi vaikai serga gripu ar peršalimo ligomis. Daug tėvų savo atžalų į darželius neleidžia dėl baimės, kad vaikas užsikrės nuo kitų sirguliuojančių vaikų.

Klaipėdos ikimokyklines įstaigas lanko 9008 vaikai, vasario 5 dienos duomenimis, į jas neatvyko penktadalis mažųjų klaipėdiečių.

Kaip praneša Klaipėdos visuomenės sveikatos centras situacija Klaipėdos bendrojo lavinimo mokyklose kinta nežymiai.

Sergamumas mokyklose yra išaugęs daugiau kaip trimis procentais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)