„Sergamumas nuo gripo epidemijos pradžios padidėjo ir dar vis didėja. Klinikoje tikrai labai daug ligonių. Turima ir gana sudėtingų atvejų dėl įvairių gripo sukeltų komplikacijų. Tačiau bendromis visų pastangomis pas mus mažieji ligoniukai sėkmingai gydomi ir skaudžių pasekmių stengiamasi išvengti“, - sakė prof. R. Kėvalas.

Jis, beje, ką tik grįžo iš užsienio, kur drauge su Europos vaikų gydytojais ekspertais aptarė opius klausimus. Daug dėmesio tame tarptautiniame forume buvo skirta ir gripui, kuris šią žiemą siaučia ne vien Lietuvoje.

„Visiems labai įsiminė Suomijos eksperto pranešimas apie padėtį šioje šalyje, kur gyventojai labai sąmoningi ir didžiuma jų pasiskiepiję nuo gripo. Tad gripo pasekmės ten kur kas lengvesnės negu pas mus. Lietuva tokio lygmens, deja, dar nėra pasiekusi. Ten skiepijasi 60 ir daugiau procentų gyventojų, o pas mus - nė dešimtadalio pasiskiepijusių nuo gripo prieš sezoną nesusidarys. Pasaulis nieko protingesnio už skiepus nuo gripo nesugalvojo. Vaikus irgi būtina paskiepyti. Pagal rekomendacijas, vaikus galima skiepyti nuo 6 mėnesių amžiaus. O kad mažesni, kurie dar nepaskiepyti, būtų apsaugoti nuo galimų susirgimų, irgi yra priemonė. Vienintelė. Tai - galimybė skiepytis tiems suaugusiems, kurie kontaktuoja su kūdikiu“, - aiškino Vaikų ligų klinikos vadovas prof. R. Kėvalas.

Gripas papildė ligonių ir Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus palatose.

Gripas ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijos toliau guldo Lietuvą

Sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis visoje Lietuvoje peržengė epideminį lygį. Gripo epidemijos jau paskelbtos 24 savivaldybėse.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, praėjusią savaitę - sausio 28-vasario 3 dienomis - bendras sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis siekė 170,2 atvejo, tenkančio 10 tūkst. gyventojų.

Tuo tarpu 2011-2012 metų gripo sezono 5-osios savaitės bendras sergamumo Lietuvoje rodiklis buvo 44,18 atvejo 10 tūkstančių gyventojų.

Palyginus pastarosios savaitės sergamumo šiomis ligomis statistiką su 4-osios savaitės duomenimis, visose Lietuvos šalies administracinėse teritorijose jis yra gerokai padidėjęs.

Mažiausiai į medikus dėl gripo ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijų praėjusią savaitę kreipėsi Tauragės apskrities gyventojai. Čia fiksuota 100,08 atvejo, tenkančio 10 tūkst. gyventojų. Labiausiai sergama Telšių apskrityje - 214,44 atvejo.

Į gydymo įstaigas dėl gripo kreipėsi 1322 pacientai, į ligonines paguldyta 611 asmenų.

2012-2013 m. gripo sezoną nuo gripo ir jo komplikacijų mirė 5 žmonės.

Sergamumas gripu auga visoje Europoje, dominuoja pandeminis gripo virusas.

"Nuo gripo saugo skiepai, tačiau nereikia pamiršti, kad pasiskiepijus imunitetas susidaro per dvi savaites. Tad dabar besiskiepijantieji susiduria su rizika, jog jų organizme nebespės pasigaminti pakankama apsauga nuo virusų, nes, esant tokiam dideliam sergamumui, su virusų nešiotojais galima susidurti visur", - sakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)