delfi.ee rašo, kad visa tai atitolinti padės keletas patarimų:

1. Sunku numatyti, kada moteriai prasidės menopauzė, tačiau yra keletas apie tai bylojančių požymių. Svarbiausias menopauzei įtakos turintis veiksnys – paveldimumas. Kitaip tariant, dukrai menopauzė prasidės maždaug tame pačiame amžiuje, kaip ir motinai. Klimakso laiką priartina ir patirtos ginekologinės operacijos, ypač ilgi infekciniai susirgimai lytinio brendimo metu.

2. Pirmiausia būtina apsilankyti pas ginekologijos specialistą, atlikti gimdos kaklelio citologinį tyrimą, išmatuoti endometriumo storį, padaryti mamografinį tyrimą, patikrinti esantį gliukozės bei tireotropinio hormono, nulemiančio skydliaukės funkciją, kiekį.

3. Turėdamas visų šių tyrimų rezultatus, gydytojas nustatys individualią hormonus pakeičiančios terapijos programą. Šia korekcija siekiama užkirsti kelią gana rimtiems susirgimams, atsirandantiems vėlyvų sutrikimų (kraujagyslių aterosklerozės, osteoporozės, senatvinės silpnaprotystės ir kt.) fone.

4. Kadangi pagrindinė menopauzės priežastis yra prarastas kiaušidžių gebėjimas gaminti estrogenus, todėl pats veiksmingiausias ankstyvo klimakso gydymo metodas – pakaitinė hormonų terapija. Ji leidžia kompensuoti trūkstamus hormonus moters organizme, taip pratęsdama vaisingumo laikotarpį.

5. Esminis menopauzės pradžią nulemiantis veiksnys yra sveikas gyvenimo būdas – racionali mityba, fizinis aktyvumas, taisyklingas darbo ir poilsio režimas, kenksmingų įpročių atsisakymas.

6. Būtina atsisakyti daug cholesterino turinčių produktų, taip pat aštrių patiekalų, sriubų iš pakelių ir visų įmanomų maisto skonį ir kvapą sustiprinančių cheminių priedų. Pirmenybę reiktų teikti termiškai neapdorotiems vaisiams ir daržovėms, virtai jautienai ir paukštienai, rauginto pieno gėrimams, varškei ir košei.

7. Galite kreiptis į gydytoją homeopatą, kuris gali sudaryti individualią ankstyvo klimakso profilaktikos programą, parinkdamas homeopatinius preparatus su fitoestrogenais.

8. Nepamirškite sportuoti – aerobika, kasdieninė mankšta ar joga padės jums pastebimai atitolinti menopauzę. Taip pat patariama vartoti multivitaminų kompleksus, kuriuose yra kalcio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)