Visi puikiai žinome, kad per daug sveriantiems žmonėms padidėja tam tikrų ligų, tokių kaip diabeto ar širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Tik mažai kas žino, jog antsvoris nelygus antsvoriui. Sveikatai daugiau įtakos turi ne pats antsvoris, o tai, kurioje kūno vietoje jis kaupiasi. Todėl medikai vis dažniau skaičiuoja ne tik kūno masės indeksą, bet ir liemens ir klubų santykį.

Jam nustatyti, iš pradžių matuojamas liemuo (maždaug bambos lygyje), tada klubų apimtis plačiausioje vietoje. Minėtą santykį suskaičiuoti labai paprasta – liemens apimtis dalinama iš klubų apimties.

Ką reiškia šis skaičius?

Liemens ir klubų santykis rodo riebalų pasiskirstymą organizme. Kuo šis skaičius didesnis, tuo daugiau riebalų yra pilvo srityje. Tokiais atvejais kalbame apie vadinamąjį „obuolio“ tipą. „Kriaušės“ tipui priskiriamiems žmonėms (tiems, kurie turi mažesnį liemens ir klubo santykį išreiškiantį skaičių) riebalai pasiskirsto ant klubų, šlaunų ar sėdmenų.

Dauguma mitybos specialistų kalba apie antsvorį pilvo srityje, kai minėtas rodiklis viršija 0,85 moterims ir 1,0 vyrams. „Obuolio“ tipui kyla daugiau grėsmių nei „kriaušės“ tipui. Ekspertų manymu, kartu su pilvo riebalais, dar vadinamais visceraliniais riebalais, didėja ir širdies ligų rizika.

Priežastis: riebalų audiniai pilvo srityje aktyviai dalyvauja medžiagų apykaitoje ir skatina nuosėdų kaupimąsi kraujagyslėse. Aterosklerozės pasekmėmis gali būti širdies priepuolis arba insultas. Viršsvorio turintys „obuolio“ tipo žmonės taip pat dažniau susiduria su tokiomis ligomis, kaip II tipo diabetas ar aukštas kraujo spaudimas.

Pakanka liemens apimties

Vokietijos mitybos draugijos ekspertai tvirtina, kad medžiagų apykaitos ir širdies bei kraujotakos komplikacijų rizikai įvertinti pakanka paprasčiausio liemens apimties rodiklio. Ypač dėmesį atkreipti turėtų tie asmenys, kurių kūno masės indeksas viršija 25.

Taigi, padidėjusiai rizikos grupei priskiriami vyrai, kurių liemens apimtis viršija 94 centimetrus ir moterys su daugiau nei 80 centimetrų apimties liemeniu. Į ypač didelės rizikos grupę patenka vyrai ir moterys, kurių liemens apimtys viršija atitinkamai 102 ir 88 centimetrus.

Kaip ir vertinant kūno masės indeksą, šie skaičiai tėra labai grubus jūsų sveikatai kylančios rizikos įvertinimas. Pagrįstas išvadas apie jūsų organizme susikaupusių riebalų keliamą pavojų sveikatai padaryti gali tik jūsų gydytojas, nes šiuo atveju svarbų vaidmenį atlieka ir kiti paciento sveikatos parametrai, pavyzdžiui, kraujo spaudimas ar cholesterino kiekis.