Kosulys netrunka mėnesio

Pagrindinė aštraus, mažiau, nei mėnesį trunkančio kosulio priežastis – peršalimas. Įprastai peršalimo padariniai praeina po 7 – 10 dienų, bet kosulys dėl kvėpavimo takų uždegimo ir padidėjusio jų jautrumo gali užsitęsti iki keturių savaičių.

Kosulys trunka ilgiau, nei 2 mėnesius

1 – 2 mėnesius trunkantį kosulį vadina ūmiu, o trunkantį ilgiau, nei 2 mėnesius – chroniniu. Pagrindinės chroninio kosulio priežastys: bronchinė astma, chroninė obstrukcinė plaučių liga, gastroezofaginis refliuksas.

Kosulys kyla tam tikru metų laiku

Jei kasmet pavasarį ar vasarą užpuola kosulys su kitais simptomais – užgulusia nosimi, čiauduliu, paraudusiomis akimis, veikiausiai tai sezoninė alergija.

Kosulys atsirado pavartojus kažkokį preparatą

10 – 20 proc. pacientų, kurie vartoja angiotenzino receptorių blokatorius, kyla sausas kosulys. Kosulys gali atsirasti iš karto pavartojus preparatą arba po kelių mėnesių. Nustojus vartoti preparatą anksčiau ar vėliau kosulys praeina.

Sausas kosulys

Sausai kosėjant neatkosėjama jokių išskyrų, toks kosulys gali būti peršalimo, bronchinės astmos požymis ar ilgo rūkymo padarinys.

Kosulys su šviesiomis gleivėmis

Toks kosulys vadinamas šlapiu. Aštrus kosulys su šviesiomis gleivėmis gali būti gripo ar peršalimo požymis. Chroninis kosulys su šviesomis gleivėmis – chroninio bronchito požymis.

Kosulys su gelsvomis ir žaliomis gleivėmis

Kosulys su gelsvomis ir žalsvomis gleivėmis gali byloti apie ūmų bronchitą arba chroninio bronchito paūmėjimą, gali būti ir sunkesnės ligos – plaučių uždegimo požymis. Norint tikslesnės diagnozės būtina rentgenograma.

Skrepliai su krauju

Pagrindinės jų priežastys: plaučių uždegimas, tuberkuliozė, plaučių vėžys. Kraujas – grėsmingas simptomas, jį pastebėjus būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Kosulys ir dusulys

Dusulys – vienas iš esminių chroninės obstrukcinės plaučių ligos požymių. Jei kosėjant jaučiate ir dusulį, kreipkitės į medikus.

Kosulys ir deginantis skausmas

Chroninis kosulys kartu su skausmu ir graužimu gerklėje – gastroezofaginis refliuksas. Kosėjant skrandžio rūgštis patenka į stemplę. Gulint simptomai sustiprėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)