Kaip sakė Alytaus savivaldybės gydytoja Irma Geraltauskaitė, sergamumas yra 198 ir daugiau atvejų 100 tūkstančių gyventojų. Sausio 28-osios duomenimis, per savaitę sergamumas Dzūkijos sostinėje šoktelėjo iki 78 proc., skelbia radijo stotis"FM99".

Gripo epidemiją skelbti visuomenės sveikatos specialistai rekomenduoja ir Alytaus rajone bei Lazdijuose.

Gripo epidemija bus skelbiama ir Panevėžyje

Antradienį gripo epidemija skelbiama ir Panevėžyje. Tai numatantį potvarkį pasirašė Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorė Kristina Vareikienė.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro duomenimis, sausio 21-27 d. sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) pasiekė 188,8 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Per savaitę gripu ir ŪVKTI susirgo 1 tūkst. 862 gyventojai. Iš jų gripas nustatytas 506 žmonėms. Palyginti su sausio 14-20 d. duomenimis, sergamumas išaugo beveik dvigubai.

Sergančiųjų daugėja ir mokyklose. Panevėžio visuomenės sveikatos biuras pranešė, kad šiuo metu daugiausia ligonių - Rožyno, Senvagės ir "Šaltinio" pagrindinėse mokyklose. Čia serga atitinkamai 30, 29 ir 18,9 proc. moksleivių. Miesto savivaldybė primena, kad mokinių sergamumui viršijus 20 proc. mokyklose ar klasėse gali būti nutraukiamos pamokos.

Paskelbus gripo epidemiją rekomenduojama teikti ligoniams medicinos pagalbą namie, organizuoti pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbą savaitgaliais ir švenčių dienomis, uždrausti ligonių lankymą ligoninėse, riboti masinius žmonių susibūrimus. Patalpų savininkai turėtų sustiprinti patalpų vėdinimą, valymą, dezinfekciją

2011 m. Panevėžyje gripo epidemija truko nuo sausio 31 iki vasario 16 d.

Gripo epidemija jau paskelbta Kaune, Alytuje, Rokiškyje ir Prienuose.

Sergamumas gripu Lietuvoje auga

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje grėsmingai auga, epidemijos apima vis daugiau šalies teritorijų.
 
Sergamumas gripu ir ŪVKTI 4-ąją šių metų savaitę siekė 138,4  iš 10 tūkst. gyventojų. Ankstesniąją, 3-ąją metų savaitę, šis sergamumo rodiklis siekė 89,6 atv. /10 tūkst. gyventojų.
 
Pernai tuo pačiu metu bendras Lietuvos sergamumo rodiklis buvo beveik tris kartus mažesnis. Jis siekė 47,89 atv. /10 tūkst. gyventojų.
 
Palyginus pastarosios savaitės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su 3-osios metų savaitės duomenimis, registruotas didesnis sergamumas gripu ir ŪVKTI visose šalies administracinėse teritorijose. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 4-ąją savaitę registruotas Tauragės administracinėje teritorijoje (71,99 atv./ 10 tūkst. gyventojų), o didžiausias – Kauno administracinėje teritorijoje (188 atv./ 10 tūkst. gyventojų).
 
Lietuvoje praėjusią savaitę į gydymo įstaigas dėl gripo kreipėsi 969 pacientai, į ligoninę paguldyti  407 asmenys, iš jų 212 asmenų iki 18 metų. 3-ąją savaitę dėl gripo į ligoninę buvo paguldyti 177 asmenys.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis,  apie didėjantį gripo viruso plitimą pranešė 17 šalių. Stebimas didžiausias laboratorijose išskirtų gripo virusų skaičius per pastarąsias dvi savaites.
 
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai primena, kad gripui būdinga staigi ligos pradžia, aukšta temperatūra (didesnė nei 38°C), sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Retai pasitaikantys gripo simptomai yra šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.
 
Specialistai primena, kad dar nevėlu skiepytis nuo gripo. Jei gyvenate ar dirbate gripo epidemijos apimtame rajone, dėl skiepų reikėtų pasikonsultuot su savo šeimos gydytoju. Taip pat rekomenduojama:
 
• Dažnai plauti rankas;
• Vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;
• Vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;
• Kosint ir čiaudint prisidengti burną;
• Neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;
• Gerai vėdinti patalpas;
• Susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, gerti daug skysčių, likti namuose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)