Tačiau išsami sveikatos ir mirties duomenų analizė, atlikta Jungtinėse Valstijose, parodė, kad žmonės, metę rūkyti iki 40-ojo gimtadienio, sugebėjo susigrąžinti beveik visus prarastus metus, rašo dailymail.co.uk.

„Jei mesite rūkyti iki 40 metų, o pageidautina – dar anksčiau, atgausite beveik visą dešimtmetį gyvenimo, kurį buvote praradę dėl nuolatinio rūkymo“, - sakė tyrimo vadovas Prabhatas Jha iš Toronto universiteto.

„Tačiau tai nereiškia, kad rūkyti iki 40 metų yra saugu. Buvusiems rūkaliams vis tiek egzistuos rizika numirti anksčiau už tuos, kurie niekada nerūkė. Tačiau ši rizika bus maža, palyginus su tuo milžinišku pavojumi, kuris tykos toliau rūkančių žmonių“, - pridūrė jis.

Jo tyrimų rezultatai skelbiami žurnale „New England Journal of Medicine“.

P. Jha komanda nustatė, kad žmonės, metę rūkyti tarp 35 ir 44 metų, savo gyvenimą prailgino maždaug devyneriais metais, o žmonės, kurie šio žalingo įpročio atsisakė tarp 45 bei 54 metų ir tarp 55 bei 64 metų atitinkamai susigrąžino šešerius ir ketverius gyvenimo metus.

Ši studija unikali, nes tyrinėjo rūkymo riziką ir metimo rūkyti naudą su reprezentaciniu amerikiečių skaičiumi.

Ankstesni tyrimai tyrė tik specifines grupes, pavyzdžiui, slauges ar savanorius, kurie būna sveikesni už vidutinius amerikiečius. Maža to, naujoji studija yra viena pirmųjų, įtraukusi tą kartą moterų, kurios pradėjo rūkyti jaunystėje ir rūkė per likusį savo gyvenimą.

Moterys, kurios rūkė kaip vyrai, mirė, kaip ir vyrai“, - sakė P. Jha.

Moterims mirties rizika nuo ligų, susijusių su rūkymu, buvo 50 proc. didesnė negu tuose tyrimuose, kurie buvo atlikti 9-ajame dešimtmetyje.

Tiek rūkančių vyrų, tiek rūkančių moterų gyvenimas buvo dešimčia metų trumpesnis. Mirtingumas tarp dabartinių 25 – 79 metų rūkalių buvo tris kartus didesnis negu tarp žmonių, kurie niekada nerūkė. Pastarieji du kartus dažniau negu rūkaliai sulaukdavo 80 metų.

Šis tyrimas papildė Didžiosios Britanijos, Japonijos ir Jungtinių Valstijų mokslininkų įrodymus, kad rūkymas visame pasaulyje iš žmogaus atima apie dešimt gyvenimo metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (265)