Pasak LSMU atstovės Džiuljetos Kulvietienės, tyrimas yra nemokamas ir atliekamas per 10-14 dienų. Atsiimti atsakymo būtina atvykti, nes gali prisireikti tolesnių tyrimų, jei šis pasirodtų teigiamas. Jei patikros dalyvis neturi sveikatos draudimo ar pageidaus išsitirti anonimiškai - jam teks susimokėti 60 litų.

Tai nėra invazinis tyrimas. Mėginį galima atnešti iš namų arba atlikti ligoninėje. Patikros dalyvių prašoma atsakyti į 1 puslapio anketą, kuri padės surinkti išsamesnę anamnezę, fiksuoti esamus ar buvusius simptomus.

LSMU MA Odos ir venerinių ligų klinikos Infekcinių ir uždegiminių odos gleivinės ligų sektoriaus vadovė dr. Vesta Kučinskienė teigia, jog Lietuvoje su ankstyva diagnostika visada būta nemažai problemų.

„Lytiškai plintančių ligų tyrimai mūsų šalyje yra mokami, ne išimtis ir šiuolaikiški, molekuliniai, jautrūs, specifiniai tyrimai. Pacientai, neturėdami jokių nusiskundimų, nejausdami trikdančių simptomų, ypač jauni - iki 30 metų, nelinkę kreiptis į gydytoją.

Todėl Odos ir venerinių ligų klinika kviečia išsitirti jaunus ir vyresnius žmones, - iki 50 metų amžiaus. Jei yra indikacijų, bėrimų, jaučiami simptomai, tuomet tiriame dar ir vyresnius. Jei paaugliai nuo 16 metų nori išsitirti, - prašom, galima. Tėvų ar kitų globėjų pritarimo nereikia," - aiškino dr. V. Kučinskienė.

Atliekamas tyrimas virusinių infekcijų neapima, bet jei bus rasta indikacijų dėl ŽIV, lytinių organų herpes virusinės infekcijos ar sifilio, - bus atlikti papildomi tyrimai.

Nusprendus išsitirti, reikia kreiptis į LSMU MA Odos ir venerinių ligų klinikos registratūrą ir registruotis pasakant, kad norima dalyvauti nemokamame tyrime dėl lytiškai plintančių ligų. Odos ir venerinių ligų klinikos partneriai, vykdant šią patikrą - LSMU MA Laboratorinės medicinos klinika ir jos tyrėja Violeta Jusevičiūtė bei LSMU MA Akušerijos ir ginekologijos klinikos dr. Ingrida Basevičienė.

Odos ir venerinių ligų klinikos vadovės profesorės Skaidros Valiukevičienės teigimu, dėl gonorėjos ir chlamidinės infekcijos aktualu tirtis, nes šiuo metu tai - labiausiai pasaulyje paplitusios bakterinės lytiškai plintančios infekcijos. Todėl "kuklūs oficialios statistikos skaičiai Lietuvoje, palyginus su kitomis šalimis, nerodo, kad šios infekcijos pas mus nėra. Džiaugtis tikrai nėra kuo. Mažas per metus atliktų molekulinių tyrimų skaičius Lietuvoje dėl chlamidinės ir gonokokinės infekcijos greičiau rodo, kad pas mus nėra ankstyvosios diagnostikos", - sako klinikos vadovė.

Medikai neabejoja, jog jauni žmonės neateina tirtis ir dėl to, kad šiuolaikiška neinvazinė patikra dėl labiausiai paplitusių bakterinių lytiškai plintančių infekcijų yra brangi. Todėl jaunam, dažnai dar nedirbančiam žmogui ji ne visada prieinama.

Tačiau šių infekcijų paplitimas, anot dr. V. Kučinskienės, tarp jaunų žmonių yra gana didelis, tai patvirtina epidemiologiniai tyrimai. 2004 - 2005 metais ištyrus Kauno miesto aukštųjų mokyklų 20-24 m. amžiaus studentes, nustatyta, kad C. trachomatis infekcijos paplitimas tarp jaunų moterų yra didelis, - 7,3 proc. Vadinasi, ši infekcija Lietuvoje yra dažna, kaip ir kitose Europos šalyse.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)