Moteris tikina susenusi per naktį

Neseniai užsienio žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad 49 metų moteris, kuriai buvo pašalinta gimda ir kiaušidės, per labai trumpą laiką paseno kokių 10 metų – jos veidą išvagojo raukšlės, iškrito dantys. Operacija jai buvo pasiūlyta dėl metų metus ją kankinusių skausmų, kurie nesiliovė ne po trijų gimdymų.

„Aš jau turėjau tris suaugusius vaikus, todėl ši idėja buvo verta dėmesio. Kai gydytojai paklausė, ar norėčiau, kad man būtų pašalintos ir kiaušidės bei taip sumažinta kiaušidžių vėžio rizika, sutikau“, - pasakojo moteris. Ji tikino, kad jau kitą rytą po operacijos kuokštais pradėjo slinkti jos plaukai, o vos per kelias dienas iškrito keturi dantys. Netrukus įdubo skruostai, atšoko dantenos.

Medikai perspėjo, kad po šios operacijos jos organizmą ištiks ankstyva menopauzė, tačiau moteris, iki tol labai besirūpinusi savo išvaizda, sako neįvertinusi fizinių operacijos pasekmių jos kūnui. Tik tuomet, kai jai buvo skirta pakaitinė hormonų terapija, taikoma menopauzės amžiaus moterims, jos organizmas ėmė atsigauti. Tam prireikė net dvejų metų, bet atsiradusios raukšlės neišnyko.

Lietuvos ginekologai, paklausti, kaip vertina šią istoriją, teigė vargiai galintys tuo patikėti. Esą greičiausiai detalės pagražintos, o laikas, per kurį moteris suseno, sumažintas. „Nesąmonė, kaip galima susenti per vieną naktį? Taip greitai organizme pokyčiai neatsiranda“, - buvo kategoriška ginekologė Regina Giliasevičienė. Kita vertus, gimdos šalinimo operacijos pakankamai dažnai daromos ir Lietuvoje.

Vilnietė planavo meluoti vyrui

„Viena ginekologė buvo pasiryžusi man išpjauti gimdą vos ne priėmimo metu poliklinikoje. Taip smarkiai ji buvo užsidegusi, kad man to reikia. Man buvo endometriozė, didelė mioma, gimda padidėjusi, per mėnesines labai kraujuodavau, kamavo labai stiprūs skausmai. Kai po kelių dienų persigandusi nubėgau pasitarti su kita ginekologe, ji tik pakraipė galvą – esą kam šalinti gimdą, kai viskas normalu. Tačiau ir pastaroji užsiminė, kad dėl didėjančios miomos po kelerių metų teks pašalinti gimdą“, - DELFI pasakojo vilnietė Lidija, jau išauginusi du vaikus.

Visai neseniai, praėjus šiems keleriems metams, moteris su tuo pačiu klausimu atėjo pas netradicinės medicinos atstovą, gydantį žolelėmis. Apčiupinėjęs jos pilvą vyras pareiškė, kad jokios miomos gimdoje nėra. Medikės esą suklydo todėl, kad gimda yra neteisingoje padėtyje – ji nukritusi ir persilenkusi. Dėl to sutrikusi ir jos kraujotaka.

„Jis paprastuoju būdu – rankomis – atstatė teisingą gimdos padėtį, nustūmė ją į vietą. Po šios procedūros tokio lengvumo pilve jau seniai nejutau. Mėnesinių beveik nepajutau – jos nebebuvo skausmingos, nors anksčiau raitydavausi iš skausmo“, - atviravo pašnekovė.

Moteris teigė sunkiai būtų galėjusi susitaikyti su gimdos praradimu. „Nepatinka man tokia mintis. Svarsčiau, kad jeigu iš tiesų jos netekčiau, turbūt meluočiau savo vyrui, nesakyčiau tiesos, kad neturiu vieno svarbiausių moters organų. Kodėl? Baiminčiausi, kad ši žinia gali paveikti mūsų intymius santykius“, - sakė Lidija.

Moteris tikino žinanti, kad jos sveikatai, hormonų pusiausvyrai organizme ši operacija neturėtų įtakos, kadangi nebūtų šalinamos kiaušidės. Vaisingumo problema taip pat jau nebesvarbi. Nepaisant to, psichologiškai įsivaizduoti save be gimdos jai būtų labai sunku.

O štai kita jauna moteris gimdos neteko dėl klastingo žmogaus papilomos viruso, kuris negydomas gali sukelti gimdos kaklelio vėžį. Jei pokyčiai diagnozuojami anksti, moteris turi labai daug šansų ne tik visiškai išgydyti, bet ir išsaugoti savo vaisingumą. Šiuo atveju liga buvo pastebėta vėlai – vaikų dar neturinčiai moteriai buvo išpjautas ne tik gimdos kaklelis, bet visa gimda.

Moterys operacijai ryžtasi tik labai išvargintos simptomų

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovės prof. Rūtos Nadišauskienės teigimu, gimdos šalinimo operacija negali būti atliekama tik todėl, kad to dėl kokių nors priežasčių nori pati moteris. Procedūra turi savo medicinines indikacijas – pavyzdžiui, endometriozė, miomos, onkologinės ligos.

„Tokia indikacija kaip kontracepcija, būtų visiškai nepateisinama. Yra šiuolaikinių kontraceptinių priemonių, kuriomis galima šią problemą spręsti. Kaip kontracepcinė priemonė taikomas tik kiaušintakių perrišimas, tačiau pagal Lietuvos įstatymus mes negalime net ir šios procedūros atlikti kaip atskiros operacijos, nebent tuo pat metu atliekama kokia nors kita operacija“, - aiškino ginekologė.

Medikė atviravo iš pacienčių, kurioms siūloma šalinti gimdą, labai dažnai sulaukianti klausimo, ar netekusios gimdos jos nepraras savo moteriškumo ir nepasens per anksti.

„Labai dažnai tenka girdėti klausimą apie senatvę. Mano patirtis rodo, kad moterys ryžtasi šiai operacijai, kai jos jau būna labai išvargintos negalavimų. Jos dažnai nežino, kad gimdos pašalinimas neturi jokių pasekmių organizmui. Nors su gimda paprastai siejama moteriška tapatybė, tačiau tai psichologinis, o ne fiziologinis aspektas. Žinoma, susitaikyti su gimdos netekimu reikia laiko. Tačiau moteris turi suprasti, kad jos moteriškumui, grožiui, išminčiai gimdos pašalinimas neturės jokių pasekmių. Visos galimos pasekmės – tik galvoje. Gimda yra organas, kuris priklauso nuo hormonų, tačiau pats jų negamina. Žinoma, nebūtina visam pasauliui pasakoti, kad neturi gimdos, tačiau mokslo įrodyta, kad moters intymiam gyvenimui tai neturi jokios įtakos, jeigu nėra psichologinių trukdžių. Senėjimo procesai su gimda taip pat visiškai nesusiję“, - tikino pašnekovė.

Pasak R. Nadišauskienės, kai sprendžiama, ar reikia šalinti gimdą, paskutinį žodį visada taria pati moteris.

„Mūsų prievolė informuoti, kad yra toks gydymo būdas ir jog didesnė tikimybė, kad jis bus efektyvus, padės išspręsti problemas. Tačiau visada patariu moterims pasitarti su keliais gydytojais, ar iš tiesų būtina daryti operaciją, kadangi neretai mums tenka konsultuoti moteris, kurios ateina antros ar trečios nuomonės, kai tikrai nėra pakankamai indikacijų operacijai. Pastaruoju metu turime ir alternatyvių gydymo būdų – hormonus išskiriančią spiralę, kuri padeda sureguliuoti labai gausų, galintį mažakraujystę sukelti kraujavimą. Neretai ji iš tiesų padeda išvengti gimdos šalinimo. Kita vertus, šios operacijos taip pat modernėja. Jei tik yra galimybė, gimda šalinama pro makštį, taigi net nedaromi pjūviai“, - pasakojo medikė.

Kuo jaunesnė moteris netenka kiaušidžių, tuo stipresni menopauzės simptomai

Visai kas kita, jei dėl kokių nors priežasčių (dėl onkologinių ligų, gėrybinių auglių, cistų, endometriozės, kartais – sergant krūties vėžiu) šalinamos kiaušidės. Jos turi didžiausią reikšmę moters organizmui. Anot medikų, moterys, kurioms pašalinamos kiaušidės, įvyksta dirbtinė menopauzė. Jos gali patirti tokius pat simptomus, kaip ir esant natūraliai menopauzei, tačiau jie būna daug stipresni ir labiau sekinantys, kadangi hormonų gamyba yra nutraukiama staiga, o organizmas nėra prisitaikęs prie tokių staigių pokyčių. Vykstant natūraliai menopauzei, hormonų gamyba mažėja palaipsniui.

„Jei kiaušidės pašalinamos tuo metu, kai mėnesinių funkcija dar nenusilpusi, iš tiesų pasireiškia pašalinis poveikis. Ir kuo moteris jaunesnė, tuo jis stipresnis: karščio bangos, prakaitavimas, makšties sausumas ir pan. Kitaip tariant, prasideda menopauzės simptomai. Mat organizme staiga sumažėja estrogenų kiekis. Be medikamentų šioje situacijoje jau sunku išsiversti – antraip moteris negalės pilnavertiškai gyventi ir dirbti, praras gyvenimo džiaugsmą“, - teigė R. Nadišauskienė.

Pašnekovės vadovaujamoje klinikoje per metus atliekama vidutiniškai per 700 gimdos šalinimo operacijų. Kiaušidės šalinamos daug rečiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (505)