Skelbiama, kad tokie lęšiai padės ne tik susigrąžinti prarastą regėjimą, bet ir pataisyti pablogėjusį.

Mokslininkai tikisi, jog mikroorganizmų skaidomas lęšio formos implantas, praturtintas kamieninėmis ląstelėmis, padės akims pasveikti natūraliai.

Kamieninės ląstelės - organizmo ląstelės, gebančios diferencijuotis, įgydamos specifines, reikalingas organizmui funkcijas. Jos gali prisitaikyti ir taip dalyvauti bet kurio organo gydymo procese – pradedant smegenimis ir baigiant širdimi.

Šefildo universiteto mokslininkai, kurie ir sukūrė tokius unikalius kontaktinius lęšius, tikisi, jog naujoji technologija padės milijonams žmonių visame pasaulyje pagerinti ar net susigrąžinti prarastą regėjimą.

Ši technologija sukurta specialiai pažeistos ragenos gydymui. Ragenos pažeidimai – viena iš dažniausiai pasaulyje pasitaikančių apakimo priežasčių.

Sukūrę šį ypatingąjį lęšį, mokslininkai rado kelią, kaip sukurti itin plonytes membranas, padedančias į akį įsodinti kamienines ląsteles.

Pasitelkę itin modernias technologijas, mokslininkai pagamino mikroorganizmų skaidomą lęšio formos implantą, kuris gali išgydyti ragenos pažeidimus. Lęšyje yra kamieninių ląstelių, kurios ima daugintis ir taip padeda organizmui natūraliai išsigydyti pažeidimus.

Įprastas ragenos pažeidimų sukelto apakimo gydymo metodas – ragenos transplantacija ar kamieninių ląstelių įsodintinas į akį per donoro paaukotą membraną, per kurią ląstelės ir pasiekia pačią akį.

Tačiau toks gydymas kai kuriems pacientams būna neveiksmingas, nes po kelerių metų akys nebegali išsaugoti kamieninių ląstelių, kurios būtinos ragenos sveikatai.

Svarbiausia naujos kartos gydomųjų kontaktinių lęšių ypatybė yra ta, jog jis turi tarsi mažytes kišenėles, saugančias kamienines ląsteles ir neleidžiančias joms atitolti nuo akies.

„Kiekvieno lęšio išorėje yra kišenėlės, kuriose galima laikyti iš paciento sveikosios akies paimtas kamienines ląsteles“, - teigia Šefildo universiteto mokslų daktarė Ilida Ortega Asencio.

Viduryje lęšis yra plonesnis nei pakraščiai, taigi jis greičiau yra, leisdamas kamieninėms ląstelėms greičiau persismelkti pro akies paviršių ir pasiekti rageną.

Negydant pažeidimų, storas baltas rando audinys apgaubia rageną ir žmogus prasčiau mato arba apanka.

Mokslininku teigimu, dar vienas neabejotinas tokių lęšių privalumas yra tai, jog jie pagaminti iš mikroorganizmų skaidomos medžiagos, todėl išvengiama organizmo atmetimo reakcijos.

Laboratoriniai bandymai atskleidė, jog ląstelių dauginimąsi skatina būtent membranos. Jau labai greitai tikimasi klinikinius bandymus atlikti Indijoje, nes Šefildo universitetas aktyviai bendradarbiauja su „LV Prasad Eye Institute“ Indijoje.

Šefildo universiteto akademikas Frederickas Claeyssensas sako: „Taip pat manome, jog naujasis gydymas bus ne tik veiksmingesnis nei dabartinis, bet ir pigesnis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)