Deja, daugeliui minėta procedūra asocijuojasi su patemptu kaklu ir kraujuojančiomis dantenomis.

Na o neseniai pasirodė amerikiečių medikės Ellie Phillips knyga „Atsisveikink su odontologu“, kurioje rašoma, kad tarpdančių valymas – bereikalingas laiko švaistymas ir jokiu būdu neapsaugo nuo ėduonies.

E. Philips teigia, kad mokslas – jos pusėje, nes tik vienas tyrimas pagrindė tarpdančių valymo naudą. Tiesa, tyrime dalyvavo grupė mokinių, kuriems penkis kartus per savaitę tarpdančius valė odontologas.

2006 m. leidinyje „British Dental Journal“ rašyta, kad tiek reguliariai valę tarpdančius, tiek nenaudoję tarpdančių siūlo suaugusieji turėjo tokį patį skaičių sugedusių dantų.

Britų odontologas Grahamas Barnby‘is teigia: „Tiesą sakant, nėra įrodymų, kad tarpdančių valymas siūlu apsaugo nuo ėduonies. Jos (E. Philips) teiginys ne be pagrindo. Kita vertus, dantų valymas siūlu gal ir neapsaugo nuo ėduonies, tačiau tikrai mažina dantenų ligų riziką.“

Ėduonis atsiranda nuo rūgšties, kurios yra maiste, o daugiausia jos pagamina bakterijos, susidarančios burnoje nuo saldumynų, štai kodėl saldumynai kenkia dantims.

Na o dantenų ligos prasideda nuo apnašų, t. y. bakterijų plėvelės ant dantų, kuri dirgina dantenas ir sukelia jų kraujavimą. Nevalomos apnašos virsta dantų akmenimis, nuo kurių kraštutiniais atvejais gali netgi iškristi dantys.

Yra tyrimų, rodančių, kad dantenų ligos sukelia širdies ligas, to įrodymas – širdyje randamos tos pačios bakterijos, kaip ir burnoje.

Kita patyrusi britų odontologė – Christina Chatfield sako, jog valant tarpdančius visgi sumažėja ėduonies ir dantenų ligų grėsmė. Jos teigimu, tyrimai to neįrodo, nes per mažai žmonių tinkamai valo tarpdančius. Anot jos, norint nuvalyti apnašas, reikia apsukti dantų siūlą aplink dantį kaip raidę C, kad jis iš tiesų pašalintų apnašas.

Ch. Chatfield nuomonę palaiko Britanijos dantų priežiūros institucijos vadovas Nigelas Carteris – jis sako, kad tarpdančiai sudaro 60 proc. dantų paviršiaus, tad juos būtina valyti. Jis ir daugelis odontologų rekomenduoja naudoti specialius šepetėlius tarpdančiams – juos lengviau naudoti ir jie išvalo dantų įdubas.

Visgi knygos autorė E. Phillips rekomenduoja vietoje tarpdančių siūlo naudoti trijų rūšių burnos skalavimo skystį – vieną prieš dantų valymą, kitus du – išsivalius dantis. Ji taip pat akcentuoja, kad valant dantis iš karto pavalgius, dyla dantų emalė, nes nuo maisto ji suminkštėja. Medikės teigimu, nuo emalės dilimo ir apsaugo skalavimo skystis prieš dantų valymą.

Regis, odontologų nuomonės apie tarpdančių valymą įvairios. Kita vertus, dauguma sutaria dėl to, kad reikia reguliariai valyti dantis, vengti saldumynų tarp pagrindinių patiekalų, nes tada susidaro rūgštį gaminančios bakterijos, taip pat naudoti dantų pastą su fluoru, kuris stiprina dantis.

Odontologo G. Barnby‘o teigimu, „nereikia įmantrių priemonių, pakanka dantų siūlo ir dantų šepetuko. Žmonėms vertėtų įsidėmėti – tarpdančių valymas tikrai nepadarys žalos, o veikiausiai netgi duos naudos“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)