Dažniausiai žmonės peršalimo ligomis per metus serga nuo dviejų iki penkių kartų – šiuo atveju kalbama apie patį paprasčiausią virusinį peršalimą. Jį gali sukelti iki 200 skirtingų virusų, tačiau liga visada pasireiškia tais pačiais simptomais: varvančia nosimi, kosuliu ir gerklės skausmu. Peršalus gali imti skaudėti ausį, kankinti galvos ir raumenų skausmai, nestipriai pakilti temperatūra.

Geriausias vaistas – poilsis lovoje ir daug karštos arbatos. Neretai paprasčiausias peršalimas perauga į sinusitą ar ausies infekcijas. Taigi kaip tam užkirsti kelią?

Kardifo universiteto peršalimo ligų centro, atliekančio įvairiausius su peršalimo ligomis susijusius tyrimus, specialistai tvirtina: peršalimo išvengti įmanoma tik tuo atveju, jeigu esi atsiskyrėlis ir niekada nesutinki žmonių. Peršalimą platina iš sergančiojo nosies ir burnos sklindančios mažytės viruso dalelės, lengvai pasiekiančios aplinkinius. Viruso daleles skleidžia ir peršalusiojo gleivės.

Virusų knibždėte knibžda ant rankšluosčių ir durų rankenų. Jeigu pirštais, ant kurių jau patogiai įsitaisė peršalimą sukeliantis virusas, paliesite akį ar nosį, galite susirgti.

Jeigu atsiskyrėlio gyvenimo būdas jums visgi nėra priimtinas, infekcijos riziką tiek jūs, tiek jūsų šeima gali sumažinti reguliariai ir kruopščiai plaudamiesi rankas (rankas būtina plauti muilu, po 20 sekundžių iš kiekvienos pusės). Didžiausia tikimybė, jog virusą į namus parneš vaikai, todėl, nuvalę jiems nosytes, nedelsiant nusiplaukite rankas. Peršalimo virusai aktyviausi pirmąsias dvi dienas.

Nėra aišku, ar šaltis tiesiogiai susijęs su peršalimu. Buvo atliktas tyrimas, kurio metu analizuotos dvi 90-ies studentų grupės. Nustatyta, jog tie jaunuoliai, kurie buvo priversti 20 minučių šaltame vandenyje laikyti kojas, peršalimui buvo jautresni net du kartus. Mokslininkai tvirtina, jog šaltis tiesiog sukėlė peršalimo viruso simptomus, o ne padidino ligos atvejų skaičių. Nepaisant to, geriau kojas laikyti sausai ir šiltai.

Įrodymų, jog vitaminas C padeda išvengti peršalimo, nėra, tačiau jis padeda greičiau pasveikti. Jeigu per dieną suvartojamas 1 gramas šio vitamino, peršalimo trukmė suaugusiems sutrumpėja 8 proc., o vaikams – 13 proc. Vitamino C perdozuoti nederėtų, nes tai pavojinga cukriniu diabetu ir kitomis ligomis sergantiems asmenims.

Daugiau nei penkis mėnesius vartoti cinko papildai nuo peršalimo apsaugoti gali, tačiau nuo jų burnoje lieka keistas skonis, o ir skrandžiui jis nelabai patinka. Be to, šie preparatai gana nepigūs, todėl veiksminga prevencijos priemone prieš peršalimą jų vadinti nederėtų.

Yra manančių, kad nuo peršalimo veiksmingiausiai saugo ežiuolės ekstraktas, tačiau tai patvirtinančių duomenų nėra. Rugpjūtį pasirodė pranešimų, jog ežiuolės negalima vartoti jaunesniems nei 12 metų vaikams, nes šis augalas gali sukelti alerginę reakciją.

Jeigu peršalimo išvengti niekaip nepavyko, prisiminkite – antibiotikai jo neišgydys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)