Chemoterapijos vaistai numarina tokias greitai augančias ląsteles kaip vėžys, tačiau nuo jų nukenčia ir sveikos organizmo dalys.  Sautamptono bendrosios ligoninės medikai tvirtina, kad chemoterapijos vaistais gydant tik vėžio pažeistą organą, galima išvengti pašalinio poveikio. Jie taip pat sako, kad tokiu atveju galima skirti didesnes vaistų dozes, nepadarant žalos pacientui.

Paprastai chemoterapijos vaistai lašinami į veną. Tokiu atveju jie pasiekia visą organizmą, o ne tik auglį, ir sukelia tokį šalutinį poveikį kaip nuovargis, pykinimas, plaukų slinkimas ir nevaisingumas.

Dabar Didžiojoje Britanijoje dviems pacientams buvo paskirtos chemoterapijos procedūros, veikiančios tik kepenis. Abu pacientai sirgo retu akių vėžiu, kuris išplito į kepenis.

Šių procedūrų metu kraujagyslėse iš abiejų kepenų pusių išpučiami balionėliai, kurie užblokuoja pagrindinę kepenų kraujotaką ir izoliuoja organą nuo likusio organizmo. Tuomet į kepenis prileidžiama chemoterapijos vaistų. Vėliau kepenys nuo jų išvalomos ir atnaujinama pagrindinė jų kraujotaka. Tai reiškia, kad į likusį organizmą patenka tik labai maža dalis chemoterapijos vaistų.

„Chemoterapijos metodas, kai organas atjungiamas nuo likusio organizmo 60-čiai minučių, išmirkomas didelėse vaistų dozėse, o tuomet jo kraujas beveik visiškai išvalomas, yra tikrai revoliucinis“, - sakė intervecinės radiologijos konsultantas, daktaras Brianas Stedmanas.

„Iki šiol pacientų, sergančių į kepenis išplitusiu vėžiu, perspektyvos būdavo prastos, nes tradicinės chemoterapijos poveikį silpnindavo žala, kurią vaistai padarydavo likusiam organizmui“, - teigė jis.

Naujoviškos procedūros buvo atliktos per pastaruosius tris mėnesius. Teigiama, kad abu pacientai jaučiasi gerai, o jų augliai atrodo sumažėję.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)