O mažyliai, gimę tokius vaistus vartojusioms mamoms, patiria augimo problemų, turi mažesnį intelekto koeficientą, skelbia „The Daily Mail“.

Harvardo universiteto mokslininkai neseniai antidepresantus susiejo su persileidimo ir vaisiaus autizmo rizika. Be to, medikai per mažai informacijos turi ne tik apie antidepresantų, bet ir kitų preparatų, skirtų širdies ir kraujagyslių ligų gydymui, žalą moterims. Specialistai konstatuoja – vaistai moterims pavojingesni nei vyrams todėl, kad jų bandymuose dalyvavo vyrai, o ne dailiosios lyties atstovės.

Pagrindinė priežastis, kodėl vaistai bandomi praktiškai tik su vyrais, gana paprasta – jų organizme nefiksuojami tokie pastebimi hormoniniai pokyčiai kaip pas moteris. Tai palengvina užduoti specialistams ir paspartina prakybos vienu ar kitu vaistu pradžią.

Olandijos mokslininkai nustatė: moterys net 4 kartus dažniau kenčia nuo šalutinio diuretikų, skiriamų esant per dideliam kraujospūdžiui, poveikio. Minėtieji vaistai gali sukelti pykinimą, atmintis sutrikimų, komą ar netgi mirtį.

Erazmo medicinos centro atstovai teigia: buvo tiriami 7 tūkst. asmenų, patekusių į ligoninę dėl vartotų vaistų. Tyrimas atskleidė, jog vyrų ir moterų būklė kardinaliai skirėsi. Diuretikus vartojusių moterų organizme ėmė smarkiai trūkti natrio. Tai reiškia, jog vaistai jo iš organizmo pašalino per daug. Vyrams toks šalutinis poveikis nepastebėtas, nors jie minėtuosius vaistus gėrė tokiomis pat dozėmis.

Dar 2011 metais buvo nustatyta, jog moterys net 70 proc. prasčiau nei vyrai reaguoja į vaistus, skirtus gydyti odos ligoms. Būtent moterims preparatas varfinas, skystinantis kraują, dažniau sukelia kraujavimo riziką. Antihistamininiai preparatai, skirti alerginių reakcijų slopinimui, dailiosios lyties atstovių organizme lėčiau skaidosi, todėl sukelia didesnį mieguistumą.

Moterims itin pavojingi ir vaistai, skirti psichinių ligų, tokių kaip šizofrenijos, bipolinio sutrikimo, nerimo ir sunkios depresijos, gydymui. Šie vaistai moterims sukelia metabolinį sindromą, nuo jų sutrinka širdies ritmas.

Kaip teigia Londono karališkojo koledžo mokslų daktarė Anita Holdcroft, moterys net du kartus dažniau kenčia nuo šalutinio vaistų poveikio nei vyrai. Tai gali reikšti, jog vaistai tiesiog nebuvo išbandyti moterų (iš visų vaistų bandymuose dalyvaujančių asmenų moterys tesudaro 8 proc.).

Seniai žinoma tiesa, jog kontraceptikai susistiprina bet kurių vaistų poveikį. Be to, moterys smulkesnės, sveria mažiau nei vyrai, todėl medicininiai preparatai jas veikia intensyviau.

Dailiosios lyties atstovių kūne daugiau riebalinio audinio, o dauguma vaistų prisijungia būtent prie riebalų molekulių. Tai reiškia, jog moteris, išgėrusi tokią pat vaisto dozę kaip ir vyras, jaučia stipresnį jo poveikį, nes jos organizme vaisto koncentracija didesnė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)