Dar XVI amžiaus pradžioje žymus dailininkas Leonardas da Vinčis kūrė regos korekcijos prietaisų brėžinius, tačiau tik XIX amžiaus pabaigoje buvo pradėti gaminti stikliniai kontaktiniai lęšiai. Tiesa, labai nepatogūs, nes jie buvo dedami ant akių, visą ją uždengė, o nešioti tokius lęšius buvo galima daugiausiai tris valandas. Po daugelio metų naudojant specialią plastmasę buvo sumažintas lęšių dydis, todėl juos žmonės galėjo nešioti iki dvylikos valandų. Ir tik septintajame dešimtmetyje buvo sukurti tokie lęšiai, kokius žmonės nešioja dabar – minkšti, su silikono ir hidrogelio mišiniu, pralaidūs deguoniui.

Kada naudojami?

Pasak vieno Vilniaus optikos salono tinklo gydytojos oftalmologės, kontaktinius lęšius gali nešioti tiek vaikai, tiek vyresni žmonės, kuriems gydytojai yra nustatę trumparegystę arba toliaregystę. Tam tikrais atvejais kontaktiniai lęšiai yra naudojami gydant rageną, užmaskuojant akies rainelės arba ragenos defektus ar akiniams nebesuteikiant atitinkamo matomumo. „Dažnai akinius atsisako nešioti tokie žmonės, kurie daug sportuoja, gyvena aktyvų gyvenimą ar tiesiog negali pakęsti kaskart aprasojančių akinių stiklų. Tokiu atveju kontaktiniai lęšiai – puikus pasirinkimas, nes jie ne tik suteikia gerą matomumą, bet ir padeda patogiai jaustis gyvenant aktyvų gyvenimą. Žinoma, svarbiausia yra tinkamas kontaktinių lęšių parinkimas, jų priežiūra ir reguliarus keitimas“, – kalbėjo gydytoja.

Šiuo metu labiausiai paplitę minkšti kontaktiniai lęšiai, kadangi jų dioptrijų pasirinkimas yra labai didelis – nuo minus 20 iki plius 20, įprastai su 0,25 arba 0,5 dioptrijos intervalu. Tokie kontaktiniai lęšiai yra pagaminti iš daugiau kaip 150 medžiagų rūšių, leidžia akiai kvėpuoti ir yra nejuntami.

Kontaktinių lęšių rūšys

Kontaktiniai lęšiai skirstomi pagal nešiojimo režimą, paskirtį ir medžiagą, iš kurios jie pagaminti. Pagal nešiojimo režimą lęšiai gali būti vienadieniai, savaitiniai, dvisavaitiniai, mėnesiniai, trijų mėnesių ar nenutrūkstamo nešiojimo.

Būtina žinoti, kad vienadienių kontaktinių lęšių negalima nešioti ilgiau nei dieną, nes vėl juos išsiėmus ir įsidėjus atsiranda rizika patekti infekcijai. Tokie lęšiai yra labai patogūs neturintiems laiko jais rūpintis, keliaujantiems, sportuojantiems žmonėms, kadangi jų nereikia valyti, dezinfekuoti specialiu tirpalu, juos reikia tiesiog išmesti ir kitą dieną įsidėti naujus. Su tam tikrais (dažniausiai minkštais) kontaktiniais lęšiais galima miegoti, jei tai yra nurodyta gamintojo pakuotėje, tačiau pasibaigus jų nešiojimo terminui privalu pirkti naujus, nes nešiojant lęšius ilgiau nei rekomenduojama didėja rizika patekti infekcijai, matomas vaizdas gali tapti daug prastesnis, o akiai gaunant mažiau deguonies, ši ima greičiau pavargti ar net parausta. Gydytoja oftalmologė nerekomenduoja rinktis nenutrūkstamo nešiojimo kontaktinių lęšių, nes reguliariai valant ir dezinfekuojant lęšius sumažėja akių ligų, infekcijų tikimybė.

Kontaktinių lęšių paskirtis gali būti ne tik korekcinė, bet ir kosmetinė, nes lęšių yra gaminamų be dioptrijų, paryškinančių, keičiančių akių spalvą ar net su įvairias raštais. Korekcinę funkciją atliekantys lęšiai gali būti astigmatiniai (astigmatizmui koreguoti) arba progresiniai, skirti žmonėms nuo 40 metų, kurie pataiso regėjimą tiek toliaregiams, tiek trumparegiams.

Paryškinantys ar net keičiantys akių spalvą lęšiai, pasak gydytojos, yra populiaresni tarp jaunų žmonių, kurie nori išsiskirti iš kitų ar planuoja lankytis įvairiuose vakarėliuose. Net ir pačios tamsiausios akys gali tapti mėlynos, žalios, galima pakeisti jų „formą“ įsidėjus, pavyzdžiui, „katės akis“. Jei spalvotų kontaktinių lęšių padėtis akyje yra gera, regėjimo laukas neiškrypęs, tai tik suteikia įvairovės jūsų išvaizdai. Pravartu žinoti, kad spalvotų, regos nekoreguojančių lęšių priežiūra yra tokia pati kaip korekcinių lęšių.

Pagal medžiagą, iš kurios yra pagaminti, kontaktiniai lęšiai skirstomi į silikoninius, hidrogelinius ir naujos kartos hidrogelinius-silikoninius. Būtent šie minkštieji lęšiai užkariauja rinką, yra gerokai sveikesni ir minkštesni nei įprasti hidrogeliniai. Nors minkšti kontaktiniai lęšiai tinka daugeliui žmonių, jų nerekomenduojama rinktis sergant pūlinėmis ligomis, tokiomis kaip blefaritas, ragenos opa ir kitos.

„Šie lęšiai yra be galo mėgstami klientų, nes jie praleidžia deguonį žymiai geriau nei įprasti, o ir valyti juos paprasčiau dėl to, kad jų paviršius net neleidžia kauptis apnašoms. Taip pat hidrogeliniai-silikoniai lęšiai yra tinkami jautresnes, sausas akis turintiems žmonėms. Šie lęšiai būna dvisavaitiniai, mėnesiniai, trijų mėnesių, skirti miegui. Kad ir kaip būtų, aš, kaip gydytoja oftalmologė patariu nemiegoti visą laiką su kontaktiniai lęšiais, nes kad ir koks didelis būtų lęšio deguonies pralaidumas, akys geriausiai kvėpuoja be jų. Norėdami pailsinti akis nuo lęšių galite pasinaudoti akiniais ar tiesiog kurį laiką pažiūrėti į tolį be jokių vaizdo korekcijos priemonių“, – sakė pašnekovė.

Svarbu žinoti

* Norint įsigyti kontaktinius lęšius, būtina apsilankyti pas gydytoją oftalmologą ar okulistą, kuris, patikrinęs jūsų regėjimą, nustatys, kokio stiprumo ir kitų parametrų (bazinės kreivės, diametro) lęšių jums reikia. Pirkite būtent jums nustatytų duomenų kontaktinius lęšius, jei norite, kad šie akyje nebūtų juntami, neplaukiotų, o regėjimo laukas būtų aiškus ir tikslus.
* Lęšiai yra skirti naudoti tik vienam žmogui, todėl nesidalinkite jais su niekuo, net jei nešiojate spalvotus kontaktinius lęšius be dioptrijų.
* Jei jūsų lęšiai nėra skirti miegojimui, kiekvieną vakarą ar anksčiau juos panaudoję atsargiai išsiimkite ir nuplovę specialiu kontaktinių lęšių tirpalu padėkite į jiems skirtą konteinerį su švariu tirpalu, skirtu lęšiams laikyti. Taip lęšiai dezinfekuosis ir nuo jų nusivalys apnašos ar kiti teršalai.
* Merginoms pravartu žinoti, kad naudoti bet kokią kosmetiką reikia pirmiausia įsidėjus lęšius, o norint nuvalyti veidą, visų pirma reikia išimti kontaktinius lęšius ir tik tada naudoti veido valymo priemones. Purkšdami plaukų laką stenkitės kuo stipriau užsimerkti, kad chemikalai nepatektų ant lęšio ir šis neišsausėtų ar nesuskilinėtų. Jei visgi taip nutiko, pamerkite lęšius į jiems skirtą tirpalą ir palaukite, kol šie sugers drėgmę.
* Pažeidus lęšio paviršių ar pajutus nenusivalančias apnašas, pakeiskite jį nauju.
* Su kontaktiniais lęšiais nepatariama plaukioti baseine, ežere ar jūroje, nes taip rizikuojate „pasigauti“ infekciją.