Apsirijimas – viena didžiausių problemų

Didžiojoje Britanijoje nutukimas įvardijamas viena iš didžiausių šalies gyventojus kamuojančių problemų. Per didelis svoris vadinamas liga, galinčia sukelti kur kas rimtesnių susirgimų nei tik kasdieniai buitiniai nepatogumai. Nustatyta, kad 60,8 proc. suaugusiųjų ir 31,1 proc. vaikų Didžiojoje Britanijoje turi antsvorio. Dėl nutukimo sąlygotų ar su juo susijusių priežasčių šalyje per metus miršta 30 tūkst. žmonių.

Nutukusių žmonių sveikatos priežiūra Didžiajai Britanijai kasmet atsieina po 500 mln. £. Medikai antsvorio gydymą pradeda nuo pokalbio su pacientu, nuo jo mitybos bei sporto plano sudarymo. Stipriai nutukusiems žmonėms įprasti patarimai nepadeda, tad pacientams skiriami svorį mažinantys vaistai. Jei ir jie nepadeda, imamasi kraštutinės priemonės – operacijos. Jungtinėje Karalystėje populiariausia antsvoriui gydyti skiriama operacija – skrandžio perrišimas.

„Tiesa“ kalbino lietuvę Martyną, kuri kreipėsi į Lietuvos bei Didžiosios Britanijos gydytojus dėl nutukimo. Moteris su šypsena pasakojo apie pirmą apsilankymą pas gydytojus. „Pagimdžius antrą vaiką mano svoris ne krito, o augo, atrodo, kasdien. Kai svarstyklės parodė 120 kg, ne juokais išsigandau. Gyvenu Londone, tad pirmiausiai kreipiausi į savo šeimos gydytoją, o jis patarė valgyti daugiau daržovių ir judėti. Bet juk aš svėriau 120, ne 70 kg“, – juokėsi Martyna.

Kreipėsi į gydytojus tik sušlubavus sveikatai

Du vaikus auginanti moteris pasakojo, jog iš pradžių manė, kad svoris jai nekrinta dėl buvusio nėštumo. Po vaiko gimimo praėjus pusmečiui Martyna teigė pastebėjusi, kad nudirbti įprastinius darbus užtrunka kur kas ilgiau, o nėščiosios drabužiai nebetinka.

„Kai vis dažniau pradėjo trūkti oro, o širdis namuose užlipus į antrą aukštą daužydavosi kaip pašėlusi, susirūpinau. Paklausiau vyro, ar jam neatrodo, kad aš kur kas stambesnė nei buvau laukdamasi kūdikio, o jis, bijodamas mane įžeisti, atsakė, kad ne. Bet pasikalbėjus su juo paaiškėjo, kad jam irgi atrodo, jog man kažkas ne taip“, – atviravo Martyna.

Moteris pasakojo, kad iš pradžių lankėsi pas gydytojus Londone, ir jie bandė jai pritaikyti įvairias lieknėjimo programas.

„Galiausiai man išrašė vaistų, kurie turėjo padėti mesti svorį. Pavartojus juos keletą dienų pradėjo nuolat pykinti – pasirodo, galimas toks šalutinis tablečių efektas. Pavargusi nuo septynis mėnesius trunkančio gydymo, išbandžiusi turbūt keliasdešimt programų ir dietų nuėjau pas dietologą ir išrėžiau, kad noriu skrandžio mažinimo operacijos“, – ryžtingai sakė moteris.

Skrandžio mažinimo operacija Didžiojoje Britanijoje atliekama nemokamai. Pacientas turi atitikti vieną iš kriterijų: jo kūno masės indeksas turi būti didesnis nei 40, arba kūno masės indeksas 30 ir didesnis, bet pacientas jau kenčia nuo antsvorio sukeltos ligos. Nemokamos skrandžio mažinimo operacijos šalyje tenka laukti mažiausiai dvejus metus. Norint susimažinti skrandį nelaukiant eilėje tenka atsisveikinti su 5–8 tūkst. svarų.

Lietuvoje nutukimas gydomas greičiau

Martyna teigė, kad kuo toliau, tuo labiau ji ėmė jausti diskomfortą kasdieniame gyvenime. Nuolat buvo silpna, streikavo įvairūs vidaus organai. Londono gydytojai, pamatę, kad kitos priemonės moteriai nepadeda, paskyrė jai skrandžio perrišimo operaciją, tačiau jos reikėjo laukti beveik trejus metus.

Moteris nusprendė nedelsti: „Paklausinėjau pažįstamų, paskaitinėjau internete ir radau, kad Lietuvoje operacijos nereikia laukti tiek ilgai. Žinoma, jos kaina nemaža, nes procedūra atliekama privačioje klinikoje. Grįžus į Lietuvą man gydytojai pasiūlė neskubėti imtis drastiškų priemonių ir pamėginti kitą procedūrą – į skrandį įdedamą epigastrinį balioną.“

Martyna išmėgino šią procedūrą, kuri, beje, kelis kartus pigesnė nei skrandžio perrišimas. Per metus moteriai pavyko atsikratyti vos 15 kilogramų antsvorio, tad ji sugrįžo pas gydytojus, ir jai buvo atlikta skrandžio perrišimo operacija.

„Prieš pirmąją ir antrąją operaciją privalėjau aptarti viską su dietologais, šeimos gydytoju, kardiologu, kartą net lankiausi pas psichologą. Viskas skirta tam, kad visi įsitikintų, jog man tikrai reikalinga operacija. Per pusmetį po antrosios operacijos netekau kur kas daugiau svorio nei po pirmosios procedūros, bet laimingiausia esu ne dėl savo išvaizdos, o dėl sveikatos“, – šypsojosi Martyna.

Antsvoris kenkia ir... gamtai

Tyrimų duomenimis, britus kamuojantis antsvoris bei nuolatinis apsirijimas pradėjo vis labiau kenkti gamtai. Visa žmonija sveria apie 287 mln. tonų, iš jų 18,5 mln. tonų sudaro žmonių antsvoris. Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos tyrimo duomenimis, daugiausiai nutukusių žmonių gyvena turtingiausiose pasaulio valstybėse. Sąraše pirmauja JAV, o Jungtinė Karalystė puikuojasi 18 vietoje, nepaisant palyginti mažos šalies populiacijos.

Vidutinis suaugusio žmogaus svoris pasaulyje siekia 62 kg, tuo tarpu vidutinis suaugęs Didžiosios Britanijos gyventojas sveria 75,8 kg. Tyrimą atlikęs profesorius Ianas Robertsas teigė: „Apsirijimas ir žmonijos antsvoris kenkia planetai ne mažiau negu per didelė populiacija. Antsvoris lemia daugiau suvalgomo maisto, daugiau sunaudojamos energijos bei Žemės išteklių. Jei nors vienos šalies gyventojai pasiektų bendrą amerikiečių svorį, tai būtų lygiai tas pats, kaip papildomo milijardo žmonių atsiradimas Žemėje arba pusės milijardo žmonių išmaitinimas.“

Nutukimas – psichologinė liga

Apie pagrindines nutukimo priežastis „Tiesai“ pasakojo mitybos ir svorio kontrolės konsultantė, programos „Lieknėju paskutinį kartą“ autorė Ieva Gerčienė.

– Kaip manote, kodėl britai – vieni iš stambiausių pasaulyje?

– Manau, didžiausia britų problema – valgymo kultūros stoka. Kuo didesnė šalis ir kuo spartesnis gyvenimo ritmas, tuo mažiau laisvo laiko žmonės turi. Didžiojoje Britanijoje ne vienas pietauja bėgdamas, lekia per miestą įsikandęs sumuštinį. Sąmoningas valgymas yra viena iš sąlygų norint kontroliuoti savo svorį, jis reikalingas tam, kad jaustum, kiek suvalgai ir kiek maisto reikia, kad būtum sotus. Tam reikalingas ramus valgymas. Gyvendama Prancūzijoje pamačiau valgymo kultūrą, dėmesį namuose ruoštam maistui bei elementarų valgymą nustatytu laiku. Britai nuo mažens pratina vaikus užkandžiauti nemaistingais užkandžiais. Laikui bėgant toks maitinimasis tampa įpročiu, o jis lemia antsvorį.

– Ar iš tiesų antsvoris kamuoja daug žmonių?

– Akivaizdu, kad Didžiojoje Britanijoje antsvorį turi daugiau žmonių, nei, tarkim, Lietuvoje ar Prancūzijoje. Informacijos apie sveiką mitybą Didžiojoje Britanijoje gausu, tačiau žmonės į tai nekreipia pakankamai dėmesio. Nuo senų laikų britai turi gausybę žalingų maitinimosi įpročių, kurie perduodami iš kartos į kartą.

– Jūs dirbate su savo išvaizda ir svoriu nepatenkintais lietuviais. Ar dažnai jie turi antsvorio?

– Lietuviai man dažnai sako, kad atvykę į Didžiąją Britaniją priaugo svorio. Aš pati nepriaugau, bet norėdama geriau suprasti žmones, kuriuos konsultuoju, aiškinausi šios tendencijos priežastis. Manau, kad svorio priauga žmonės, kurie stengiasi kuo daugiau sutaupyti ir taupo maisto sąskaita. Kita priežastis – emocijų suvalgymas arba badas dėl streso. Pasikeitus aplinkai dauguma turi ištverti adaptacinį periodą, į kurį kiekvienas organizmas reaguoja skirtingai. Lietuviai ne taip dažnai kamuojami antsvorio kaip britai, tačiau dažniau nesijaučia patenkinti savo išvaizda.

– Teigiate, kad nutukimą lemia ne tik valgomas maistas?

– Taip, nutukimą lemia ir maitinimasis, ne tik maistas. Svarbus suvokimas, kaip ir kada reikia valgyti, kaip ir susimąstymas apie tai, kiek maisto tau pakanka. Žinoma, sveikesnių produktų pasirinkimas taip pat reikalingas, tačiau Didžiojoje Britanijoje gausu produktų, kurie yra ir sveiki, ir nebrangūs.

– Nuo ko patartumėte pradėti nutukusiam žmogui?

– Norint sulieknėti, pirmiausia reikia išsiaiškinti nutukimo priežastis. Mano programa paremta psichologija, tad aš pirmiausia padėčiau žmogui atrasti priežastį, kodėl jis stambėja. Dažniausiai antsvorio turintis žmogus puikiai žino, koks maistas yra sveikas, o koks ne. Kalbuosi su žmogumi ir bandau suprasti, kodėl jis valgo daug net žinodamas, kad valgo nesveiką maistą. Nuo atrastos priežasties priklauso ir priemonės, kurių tenka imtis. Didžiosios dalies žmonių antsvorio priežastis yra psichologinė, tad dirbu su kiekvienu žmogumi individualiai, priklausomai nuo to, dėl ko jis nesąmoningai pasirenka tokį gyvenimo būdą.

– Kaip kasdien jaučiasi nutukęs žmogus?

– Pirmiausia, nutukęs žmogus turi labai mažai energijos. Dažnai antsvorį turintiems žmonėms sunku judėti, prastai veikia svarbūs organai. Neturėdami energijos žmonės aptingsta, nuolat jaučiasi apsunkę, tad pradeda judėti dar mažiau. Juk kiekvienas, pavalgęs sunkiai virškinamo maisto ar persivalgęs, jaučiasi apsnūdęs ir nejudrus. Būtent taip kasdien jaučiasi antsvorio turintys žmonės. Svorio numetusiems žmonėms reikėtų pasiimti ir panešioti tiek pat sveriantį daiktą, kad suprastų, ką jie pasiekė ir kaip lengva gyventi dabar.