Šis sutrikimas, vadinamas katapleksija, yra narkolepsijos - padidinto mieguistumo, kuriuo ji serga nuo paauglystės, šalutinis poveikis. Nuo stiprių emocijų ištikus katapleksijos priepuoliui, atsipalaiduoja raumenys ir moteris tiesiog susmunka ant žemės. Tokiu atveju kelias minutes ji nieko negirdi ir nemato.

„Per katapleksijos priepuolį mano akys užsimerkia, o aplinkiniai negali užčiuopti pulso. Atrodo, kad aš nekvėpuoju ir neturiu jokių refleksų“, - sakė ji.

Narkolepsija yra autoimuninė liga, dėl kurios žmogus jaučia nuolatinį ir stiprų nuovargį. Mokslininkai yra išmatavę, kad narkolepsija sergančio žmogaus nuovargis prilygsta tam, kurį sveikas žmogus justų nemiegojęs 72 valandas.

Moteriai tenka dažnai miegoti dienomis, nes normalus jos miego režimas yra sutrikdytas. Kartais ji prabunda iki 30 kartų per naktį, o kai užmiega, regi baisias haliucinacijas, vėl priverčiančias prabusti.

36 metų J. Barlow yra išmokusi kontroliuoti ir savo priepuolius, pasitelkdama dėmesio perkėlimo techniką. Artimieji, žinodami jos ligą, yra priversti paruošti moterį bet kokiems emocijų protrūkiams. Pavyzdžiui, jeigu kas nors nori pajuokauti, apie tai perspėja moterį iš anksto. Tuomet ji gali sutelkti savo dėmesį į ką nors kita.

Mokykloje, kur moko maisto ruošimo technologijų, ji dirba tris dienas per savaitę ir teigia, kad priepuolis per pamoką buvo įvykęs tik vieną kartą. „Tuomet sėdėjau prie stalo ir kai sukniubau, mokiniai tiesiog pamanė, kad juokiuosi“, - pasakojo ji.

Šiuo metu J. Barlow konsultuoja ir narkolepsija sergančių vaikų tėvus, bandydama jiems įrodyti, kad su šia liga įmanoma gyventi. Jai pačiai narkolepsijos simptomai pradėjo reikštis paauglystėje, o oficiali diagnozė buvo nustatyta tik sulaukus 19 metų – jau po to, kai pati išsiaiškino savo simptomus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)