Už tokius plaukus gali tekti pakloti ir 1,5 tūkst. litų. Tačiau ši suma yra niekinė, palyginus su išlaidomis, kurios gresia plinkantiems vyrams.

Pagrindinės klientės – nuolat besidažančios blondinės

Kaip DELFI pasakojo grožio salono „Eliuzi“ kirpėja-stilistė Oksana Juchnevič, blondinės, kurioms dėl dažno dažymo pradeda lūžinėti plaukai, todėl netenkina jų vaizdas. Nemažai pasitaiko ir tokių, kurioms nepasisekė patekti pas gerą kirpėją. Jos būna tokios nepatenkintos kirpimu, kad pasiruošusios mokėti didžiulis pinigus už plaukų priauginimą.

Vienos moterys nori plaukus pailginti, pavyzdžiui, iki sėdmenų, kas nepavyksta natūraliai, kitos – padidinti jų apimtį. Trečios pageidauja šviesių sruogelių ant juodai dažytų plaukų, o šios spalvos dažant esamus plaukus išgauti nepavyksta.

„Klienčių amžius labai įvairus. Pasitaiko 40-50 metų moterų, kurios save labai prižiūri, visgi pagrindinė masė – 25-30 metų merginos. Vyrų pas mus neateina, bet užsienyje esu mačiusi, kad ir jie daro tokias procedūras“, - teigė pašnekovė.

Anot jos, nors Lietuvoje vis dar populiarūs pigūs azijietiški plaukai, dažniausiai atvežti iš Kinijos, visoje Europoje labiausiai vertinami slaviški plaukai. Mat pastarieji nesivelia, be to, plaukas yra plonas, todėl pagal struktūrą labiau tinkamas europiečiams nei storesni ir kietesni azijiečių plaukai.

„Prastesnės kokybės plaukai jau po mėnesio gali pradėti veltis. Taip nutinka todėl, kad juos sukabinant, nežiūrima, kad būtų išsaugota jų natūrali padėtis, tai yra plaukas, kuris augo nuo viršaus į apačią, yra pritvirtinamas prie kito plauko atvirkščiai – jo viršus atsiduria apačioje. Kai žmogus nešioja tokius plaukus, skirtingų krypčių plaukai susimaišo ir pradeda veltis. Taigi kiniška kaina labai gera, tačiau yra daug broko“, - sakė O. Juchnevič.

Meistrės teigimu, minimali suma, už kurią galima priauginti plaukus, siekia 300-600 litų (tai nelabai ilgi plaukai), maksimali gali siekti ir 1,5 tūkst. litų. „Kaina labiausiai priklauso nuo pačių plaukų kokybės. Darbas beveik visur panašus – vienos sruogos priauginimas kainuoja 2-5 litus, priklausomai nuo salono, visa kita kainuoja plaukai. Kita vertus, brangesni plaukai nešiojami ilgiau – pavyzdžiui slaviškų plaukų nereikia keisti apie metus, kiniškus tenka keisti jau po 3-6 mėnesių. Taip pat kaina priklauso ir nuo norimo plaukų kiekio. Vienos pageidauja 20 sruogų, kitos – šimto“, - aiškino kirpėja-stilistė.

Kaip priauginami plaukai

Pasak O. Juchnevič, egzistuoja keletas plaukų priauginimo būdų. Naujausias iš jų – plaukų priauginimas juostelėmis.

„Šį būdą klientės mėgsta todėl, kad nereikia kaitinti plaukų, nereikia tepti klijų, todėl visiškai nepaveikiami nuosavi plaukai. Tik ne visos firmos gamina tinkamas juosteles – būna, kad jos pakankamai storos ir plačios. Juostelė klijuojama tiesiog ant plauko, tik svarbu, kad nebūtų uždėta per sunki plaukų sruoga. Mat kiekviena natūralių plaukų sruoga turi savo svorį. Kai jos svoris tampa pernelyg didelis, galima pakenkti sveikiems plaukams – jie gali pradėti slinkti ir pan. Tokiomis juostelėmis klijuojamas sruogas galima perklijuoti iki 8 kartų, jeigu norima jas perkelti kitur“, - pasakojo meistrė.

Kitas būdas – kapsulinis plaukų priauginimas šaltuoju būdu – pasižymi tuo, kad plaukai klijuojami specialiais klijais. Jie laikosi ilgiau nei priklijuoti juostele, ir, jei procesą atlieka profesionalas, taip pat nekenkia nuosaviems plaukams. Priklijavimo procesas nėra sudėtingas, prie naujų kapsulių galvoje priprantama per 3-4 dienas. Tik šių plaukų nuėmimas, kai jie susivelia, yra labai nemalonus – trunka apie dvi valandas.

Taip pat egzistuoja karštas plaukų priauginimo būdas keratino kapsulėmis, tačiau jis pavojingas ne itin sveikiems, dažymo pažeistiems plaukams. Mat kapsulė yra kaitinama aparatu, kuris įšyla iki 200 laipsnių. Šildant kapsulę neišvengiamai paliečiami ir kiti plaukai. Jeigu jie sveiki, poveikio jiems nėra, tačiau jeigu nualinti, pradeda lūžinėti ir slinkti. Šiuo būdu priauginti plaukai laikosi trumpiau nei priauginti šaltuoju būdu – kokius 3-4 mėnesius, bet juos paprasčiau nuimti.

Jei plaukus priauginti norima tik tam tikrai progai, galima naudoti metalinius žiedelius, kuriais užspaudžiamos pridėtinės sruogos. „Tokie plaukai nešiojami tikrai trumpai: jei padaroma gerai – du mėnesius, jei blogai – pradeda kristi jau po mėnesio“, - sakė O. Juchnevič.

Pirmieji plikimo požymiai – ties smilkiniais

Tuo tarpu „GK klinikos“ plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja Gytė Grigonytė-Babajan dažniausiai sulaukia klientų vyrų, kurie kenčia dėl antrogeninio plikimo.

Mat kai kurių vyrų tam tikros galvos odos sritys yra itin jautrios vyriškiems lytiniams hormonams, dėl kurių plaukų folikulai, iš kurių auga plaukai, susitraukia, ir iš jų nebeauga nauji plaukai, kai išslenka senieji. Paprastai plikti pradedama nuo 20-30 metų amžiaus. Pirmi požymiai paprastai pasireiškia plaukų retėjimu smilkiniuose, vėliau ima silpnėti plaukai viršugalvyje. Beje, plaukų retėjimas kaktos šonuose pastebimas maždaug 90 proc. subrendusių vyrų, tačiau tolimesnis plikimas progresuoja tik apie 50 proc. vyrų.

Nors nuplikęs vyriškis mums dažniausiai asocijuojasi su plike viršugalvyje, anot pašnekovės, plikti vyrai gali bet kurioje genetiškai paveldėtoje galvos vietoje.

„Klientų tikrai netrūksta, kadangi didžiausia problema Lietuvoje, kad žmonės labai vėlai sužino, ką daryti, kad plaukai neišslinktų, o kai ateina pas specialistą, juos jau tenka persodinti. Todėl su šviečiančiu viršugalviu pasirodo net visai jauni vyrai. Užsienyje yra labai daug informacijos šia tema, vyrams aiškinama, kad vos jie pradeda plikti, reikia rūpintis savo problema. Šiandien jau yra priemonių, kurių pagalba galima sustabdyti plaukų slinkimą“, - aiškino medikė.

Pradinė kaina prasideda nuo tūkstančių

Plaukų persodinimo procedūra – jau ne paprastas svetimų plaukų priklijavimas. Jos metu paprastai surenkami plaukai su folikulais iš tų žmogaus vietų, kuriose plaukų yra daug, ir perkeliami į nuplikusias vietas. Persodinti plaukai nuslenka, bet jų vietoje išauga natūralūs nauji plaukai.

Gytė Grigonytė-Babajan su vyru Karapetu Babajanu
Kaip pasakojo G. Grigonytė-Babajan, pati procedūra nėra skausminga, mat egzistuoja veiksmingos nuskausminamosios priemonės, tačiau trunka ilgai. Paprastai vienu kartu transplantuojama apie 700-900 folikulų. Juos paruošti užtrunka apie 3 valandas, dar 3-4 valandas užtrunka pati transplantacija. Mat kiekvieną folikulą reikia įsodinti atskirai.

Pasakyti, kiek tokia procedūra kainuotų, pašnekovė vengė. Anot jos, daug kas priklauso nuo pažeisto ploto, plaukų įsodinimo tankumo ir pan. Visgi ji užsiminė, kad nedidelių trikampėlių paslėpimas priekinėje galvos dalyje kainuos ne mažiau kaip 2 tūkst. litų. „GK klinikos“ tinklapyje prie plaukų persodinimo paslaugos įkainių nurodoma kaina nuo 13 tūkst. litų.

Kitur teigiama, kad vieno folikulo persodinimas kainuoja 1-2 eurus. Šią sumą padauginus iš pradinio persodinamų folikulų skaičiaus (dažniausiai procedūrą tenka kartoti, nes vienu kartu nepavyksta „užsodinti“ viso nuplikusio ploto), susidaro išties įspūdingos sumos.

Kita vertus, G. Grigonytė-Babajan tikino, kad persodinti plaukai jau tikrai neišslinks. Tačiau ji negarantavo, kad plikė neatsiras kitoje vietoje, jei nebus sprendžiama pati problema, dėl kurios plaukai slenka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)