Manoma, kad šis atradimas leis lengviau diagnozuoti lizdinę delnų ir padų keratozę bei ateityje paskatins naujų gydymo metodų atsiradimą. Profesoriaus Irwino McLeano iš Dandi universiteto vadovaujamo tyrimo rezultatai publikuojami žurnale „Nature Genetics“.

Profesorius Irwinas McLeanas pažymėjo, kad atlikti tyrimai ne tik leido nustatyti šį geną, bet ir padėjo suprasti jo veikimo principą. Jeigu šis genas nefunkcionuoja arba funkcionuoja neteisingai, odos ląstelės ima augti pernelyg greitai. Dėl to oda ima storėti.

„Kai minėtas genas funkcionuoja gerai, formuojasi normali oda“, - tvirtino I. McLeanas ir pridūrė, kad susidoroti su šia liga galima veikiant geno p34 ekspresiją.

Atradimą paskatino naujos kartos dekodavimo technologijos, suteikiančios galimybę per trumpą laikotarpį apdoroti milžinišką su genomu susijusios informacijos kiekį.

Gali būti, kad artimiausiu laiku mokslininkams pavyks nustatyti genus, atsakingus už kitas odos ligas. Kalbant apie lizdinę delnų ir padų keratozę, šiuo metu taikomi gydymo metodai nelabai veiksmingi. Keratozė gydoma tepant specialius tepalus. Taip pat galima taikyti krioterapijos (gydymas ypač žema temperatūra), lazerių terapijos ir elektrokoaguliacijos (audinių prideginimas nuolatine arba kintamąja aukštojo dažnio elektros srove) metodus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)