Paskutiniame XX amžiaus dešimtmetyje buvo sukurta unikali medžiaga, grąžinanti regėjimą praktiškai nematantiems asmenims. Būtent ji ir tapo šių naujų kontaktinių lęšių pagrindu. „Analogų jiems nėra. Būta prototipų ir anksčiau, tačiau pati technologija ir gaminimo būdas – nauji“, - teigia PAEH akademikė, medicinos katedros vedėja Jelena Gromanina.

Lęšiuose idealiai sąveikauja pagrindinė sudedamoji dalis – hidrogelis – ir sintetiniai organiniai jonitai. Būtent ši sintezė kaip dulkių siurblys susiurbia visus virusus, bakterijas, toksinus ir visas kitas erzinančias medžiagas, patekusias į akis. Kitais žodžiais tariant, šie lęšiai padeda akimirksniu atsikratyti akių dirgiklių.

Šios kontaktinių lęšių savybės padeda akių gydymą po traumų ar nudegimų paspartinti net penkis kartus. Vienintelis reikalavimas – šiuos lęšius pradėti nešioti kuo greičiau, t.y. praktiškai iš karto po traumos. Šis lęšis, tarsi skydas apgaubiantis ir saugantis akį, yra vienkartinis.

Šiuo metu vienas toks lęšis kainuotų apie 40 rublių (3,43 Lt). Per metus galima būtų Rusijoje pagaminti iki 1,5 mln. tokių lęšių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)