Vitamino D veiksmingumą mokslininkai tyrė su 161 savanoriu (eksperimentas vyko 18 mėnesių). Tyrimo metu buvo surinkta ir kontrolinė grupė, kurioje buvo 61 savanoris. Paaiškėjo, jog visi tyrimo dalyviai peršalimo ligomis sirgo vienodai dažnai. Tyrimo rezultatai skelbiami žurnale „American Medical Assocoation).

Kontrolinės ir vitaminą D papildomai vartojusių grupių sergamumo rodikliai praktiškai nesiskyrė (atitinkamai 3,7 ir 3,8 karto).

Tačiau specialistas iš Jungtinės Karalystės, Kardifo universiteto profesorius Ronaldas Ecclesas su kolegomis iš Naujosios Zelandijos sutikti nenori: vitaminas D imunitetui žiemą itin naudingas, nes tuomet trūksta jo natūralaus šaltinio. Anot specialisto, vitamino D papildus būtina vartoti prevenciniais tikslais.

Profesorius taip pat pripažįsta ežiuolės naudą imunitetui. Svarbu pažymėti, kad ežiuolės preparatai taip pat nėra panacėja – skirtingų žmonių imuninę sistemą jie gali veikti skirtingai. Bet kokiu atveju, papildus reikia vartoti tik tada, kai pasireiškia medžiagų, pavyzdžiui vitamino D, trūkumas.

Daugiausia vitamino D žmogus gauna būdamas saulėje. Tačiau šio vitamino atsargas organizme galima papildyti ir valgant riebią žuvį, kiaušinius, avižas. Jeigu galimybės pakankamai pabūti saulėje ar sveikai maitintis neturite, būtina pildyti vitamino D atsargas organizme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)