Medikai stebėjo 1 063 savanorius ir padarė išvadą: iš pradžių niekas nevartojo vaistų ir demencijos simptomų nebuvo, o po 15 metų senatvinę silpnaprotystę diagnozavo 253 žmonėms. Iš jų 30 savanorių 3 – 5 tyrimų metais pradėjo vartoti benzodiazepinus. Tikimybė, kad jiems per 100 metų išsivystys demencija, padidėjo 4,8 karto.

Nevartojusiems raminamųjų demencijos išsivystymo per 100 m. tikimybė buvo 3,2. Sąsaja tarp vaistų ir silpnaprotystės išliko net atsižvelgus į pašalinius veiksnius – vartojamus kitus preparatus, lytį, amžių, išsilavinimą.

Benzodiazepinų skiria, kai reikia sumažinti nervingumą, jei kankina nemiga, ištinka epilepsijos priepuoliai. Preparatai veikia gama amino rūgšties sviesto receptorius, todėl ir įvyksta centrinės nervų sistemos slopinimas. Ilgai vartojant benzodiazepinus atsiranda priklausomybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)