"2007-aisiais Lietuvą Pasaulinė sveikatos organizacija priskyrė prie labiausiai pažeistų. Mirtingumas nežymiai mažėjo, bet daugėja atsparių formų. O 2012-aisiais mes esame pirmi Europoje pagal tuberkuliozės paplitimą", - penktadienį per spaudos konferenciją kalbėjo Lietuvos "Rotary" organizacijos kovos su tuberkulioze Lietuvoje projekto koordinatorius Gediminas Rimdeika.

Tuberkuliozės gydymą Lietuvoje smarkiai apsunkina praktiškai neveikianti priverstinio gydymo sistema: savavališkai gydymą nutraukę ligoniai ne tik rizikuoja užkrėsti kitus, bet ir sudaro galimybes atsirasti vaistams atsparioms ligos formoms.

"Kartais sunku užtikrinti vaistų vartojimą net ir stacionaro sąlygomis dėl paciento girtavimo, tad ką kalbėti apie ambulatorinį gydymą? Vienus slegia aplinkinių atstūmimas, kiti abejingi ir gydytis nenori. Nesilaikančius gydymo režimo, reikėtų gydyti priverstinai. Tačiau prie savivaldybių dar nėra komisijų, kurios turėtų teismui nukreipti neklaužadas ligonius", - apie problemas, kylančias gydant savo ligai abejingus asmenis, kalbėjo Kauno klinikų filialo Romainių tuberkuliozės ligoninės direktorius Algimantas Tarūta.

Jis būgštavo, kad tuberkuliozei plisti palanki ir dabartinė tvarka gydymo įstaigose: norėdamas patekti į ligoninę, sergantysis pirma turi gauti šeimos gydytojo siuntimą.

"Jis sėdi tarp vaikų ir suaugusių ir platina tuberkuliozę", - teigė A.Tarūta.

Pasak jo, pavojingiausi yra vėlai diagnozuoti atvejai, kai žmonės, paguldyti į ligoninę su itin sunkiomis tuberkuliozės formomis, netrukus miršta - nežinia, kiek žmonių jie galėjo užkrėsti prieš atsidurdami ligoninėje.

Anot specialistų, trūksta ir centralizuotos kontrolės, Lietuvoje nevykdoma šios ligos profilaktika, trūksta medikamentų. Kompensuojami vaistai sergantiesiems nėra visiškai nemokami.

Bendradarbiaudama su Sveikatos apsaugos ministerija, "Rotary" organizacija trejus metus vykdė kovai su tuberkulioze Lietuvoje skirta projektą, jam skyrė 1,8 mln. litų paramą. Už šias lėšas ligoniams nupirkta 24 tūkst. maisto paketų, Kauno klinikos aprūpintos tuberkuliozės diagnostiką nuo 3 mėnesių iki 14 dienų sutrumpinančiu "Bactec" įrenginiu, išleisti šviečiamieji leidiniai visuomenei, sergantiesiems bei gydytojams, 13 Lietuvos laboratorijų aprūpintos reikiama įranga.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)