Stipri infekcija buvo išgydyta pasitelkus mažai žinomą procedūrą, kurios metu K. Hunter iš jos motinos žarnyno buvo persodintas fekalijų turinys, padėjęs į tiesiąją žarną sugrąžinti gerąsias bakterijas.

20 metų K. Hunter iš Džordžijos valstijos kova už gyvybę prasidėjo 2011 metų birželį, kai per autoavariją jai lūžo apatinė stuburo dalis, plyšo kepenys bei tiesioji žarna, taip pat lūžo visi kojų pirštai. Gelbėtojai merginą iš jos tėvo automobilio nuolaužų ištraukė tik pasitelkę specialią pjaustymo techniką. Ji buvo nuskraidinta į ligoninę, kur išgulėjo visą likusį mėnesį.

Po ligoninės K. Hunter išskrido namo į Džordžiją. Tačiau vos išlipusi iš lėktuvo turėjo vykti į ligoninę.

„Man siaubingai skaudėjo pilvą. Po mėnesio gydytojai nustatė, kad dėl to kalta C. diff“, - pasakojo mergina, pavartodama bakterijos /Clostridium difficile /trumpinį.

Kaip tai prasidėjo

Ligoninėje iš karto po avarijos gydytojai laikėsi standartinio gydymo kurso ir skyrė K. Hunter antibiotikais, kad užkirstų kelią galimoms infekcijoms.

Nepaisant antibiotikų – arba kaip tik dėl jų – jos žarnyne apsigyveno C. diff. Pacientė kentė stiprų skausmą, viduriavo ir vėmė.

K. Hunter sirgdama neteko 18 kg ir tesvėrė 38 kg.

Manoma, kad antibiotikai, kurie nužudo blogąsias bakterijas, taip pat sunaikina ir gerąsias, sveikatai naudingas bakterijas, kurios gyvena žarnyne. Sumažėjus natūraliam žarnyno atsparumui infekcijoms, pradeda vešėti bakterijos C. diff, kurios išskiria toksinus ir sukelia tiesiosios žarnos uždegimą.

Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, Jungtinėse Valstijose C. diff infekcijos kasmet nusineša 14 tūkst. žmonių gyvybes, o pastaruoju dešimtmečiu žmonės jomis serga vis dažniau.

Nors antibiotikai didina riziką, jog išsivystys C. diff infekcija, ši liga standartiškai taip pat gydoma antibiotikais, kurie žudo C. diff ir leidžia daugintis gerosioms bakterijoms.

Tačiau tokiems žmonėms kaip K. Hunter, išgėrusiai devynis antibiotikų kursus, gerosios bakterijos niekada nenustelbia blogųjų ir C. diff nuolat sugrįžta.

Naujoviškas gydymas

Vis dažniau gydytojai renkasi kitą gydymo metodą. Užuot tęsę atakas prieš bakterijas antibiotikais, jie transplantuoja fekalijas su gerosiomis bakterijomis iš sveiko donoro.

„Tai yra naujovė daugumai gastroenterologų“, - sakė K. Hunter gydytojas Suku George`as.

Šiai procedūrai K. Hunter motina „paaukojo“ vieno naktipuodžio turinį. Ligoninės laboratorija atidžiai jį atskiedė, tuomet gydytojai supumpavo svetimą žarnyno turinį tiesiai K. Hunter tiesiąją žarną.

Ši procedūra užbaigė merginos kovą su C. diff.

Kovo mėnesį paskelbtas tyrimas rodė, kad vos po vienos tokios procedūros pagyja 91 proc. pacientų. Procedūros efektyvumas išauga iki 98 proc., jei ji derinama su papildomu antibiotikų kursu.

Efektyvumas būna didžiausias, kai fekalijos suleidžiamos kolonoskopijos būdu, nes tuomet jos pasiekia tiesiosios žarnos gilumą.

Kitam metodui naudojama nazogastrinė žarnelė, per kurią fekalijos suleidžiamos į skrandį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)