Kartu komitetas nutarė pasidomėti, kiek ir kokiu tikslu ligoninės laiko pinigų bankų sąskaitose.

Toks sprendimas priimtas trečiadienį per Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdį.

Į komitetą kreipėsi Lietuvos gydytojų vadovų sąjunga, atkreipdama dėmesį į vis blogėjančią gydymo įstaigų finansinę padėtį. Jos duomenimis, kuriuos patvirtino ir Valstybinė ligonių kasa, per pusmetį bendrai patirta per 50 mln. litų nuostolių.

Lietuvos ligoninių asociacijos prezidentas Dalis Vaiginas tvirtino, kad gavus aštuonių mėnesių finansinius rezultatus, matyti, kad nė viena rajono ligoninė nedirba pelningai.

"Finansinio rezultato blogėjimas tik didėja, nors dar nepatyrėme šildymo išlaidų", - sakė jis.

"Įstaigų viduje arba turime mažinti darbuotojus, arba paskelbsime, kad baigėsi lėšos ir prasidėjo mokamos paslaugos", - įspėjo D.Vaiginas.

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys sakė, kad nuostoliai susidaro dėl to, jog Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetas šiems metams buvo sumažintas daugiau kaip 160 mln. litų, be to, brangsta resursai - tiek energetiniai resursai, tiek įvairios paslaugos, o paslaugų kiekis ir apimtys nemažėja.

Ministras pritarė, kad gydymo įstaigoms būtina skirti papildomų lėšų. Anot jo, tai daryta ir pernai, ir užpernai.

"Sutinkame, kad tos viršplaninės lėšos, kurios gautos į Privalomojo sveikatos draudimo fondą, o už aštuonis mėnesius tai yra 115 mln. litų, būtų nukreiptos apmokėti jau suteiktoms prioritetinėms paslaugoms", - sakė R.Šukys.

Jis pabrėžė, kad bus apmokėta už prioritetines paslaugas, suteiktas virš nustatytų kvotų.

"Tokios paslaugos būtų paslaugos vaikams, priimti virš sutarčių numatyti gimdymai, ambulatorinės konsultacijos, brangūs tyrimai. Vadovaujamasi principu, kad būtų apmokėtos tik tos virškvotinės paslaugos, kurios jau suteiktos. Dėl konkretaus paslaugų sąrašo dar bus diskutuojama. Manome, kad tai smarkiai pagerins daugumos įstaigų finansinę padėtį", - tvirtino sveikatos apsaugos ministras.

Be to, jis neatmetė galimybės, kad prie dabar papildomai ketinamų skirti 60 mln. litų iki metų pabaigos gali būti pridėti dar 20-30 mln. litų.

"Darbietės" Dangutės Mikutienės prašymu Seimo komitetas taip pat nutarė pasidomėti, kiek lėšų gydymo įstaigos turi bankų sąskaitose.

"Kiek as žinau, SAM pavaldumo įstaigos savo sąskaitose turi apie 200 mln. litų", - pareiškė ji.

Seimo narės teigimu, negalima leisti rezervo lėšų, kai pačios ligoninės turi pinigų.

"Prašau, kad būtų pateiktos Seimui tos suvestinės ataskaitos kiekvienos įstaigos, kad mes matytume, kiek turima lėšų. Gal vienos turi prikaupę tų pinigų, gauna dar procentus, laiko ir einamoje sąskaitoje, ir įšaldytoje, o kitų gal iš tiesų yra labai bloga situacija", - sakė ji.

Tuo metu ministras R.Šukys prašė kiekvienos gydymo įstaigos padėtį nagrinėti atskirai, nes kai kurios iš jų iš tiesų turi sukaupusios lėšų, bet jos numatytos įrangai įsigyti arba Europos Sąjungos fondų finansuojamiems projektams kofinansuoti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)